COMUNICAT: Campania de informare consacrată Zilei Internaționale a Migranților, 18-24 decembrie 2015

În contextul consemnării la 18 decembrie a Zilei Internationale a Migranților, în perioada 18-24 decembrie 2015 vor fi organizate măsuri de informare a populației referitoare la provocările și riscurile legate de procesul migrațional.
 
Principalul obiectiv al Campaniei de informare este să contribuie la conștientizarea problemelor cu care se confruntă persoanele migrante și să atragă atenția asupra faptului că o gestionare eficientă a acestui fenomen poate aduce beneficii importante pentru toate părțile implicate. Contribuția pozitivă a migranților moldoveni în ceea ce privește crearea locurilor de munca prin inițiative antreprenoriale, furnizarea de bunuri și servicii necesare familiilor, precum și acoperirea lacunelor de pe piața forței de munca autohtonă, este incontestabil.
 
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca prin intermediul structurilor sale teritoriale va organiza în comun cu partenerii seminare informative cu participarea inclusiv a tinerilor din localitățile țării, cu oferirea informațiilor despre oportunitățile de angajare în Republica Moldova și serviciile prestate persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, posibilitățile de angajare legală peste hotare și riscurile migrației ilegale, serviciile prestate de către instituțiile statului la fiecare etapă a migrației, precum și drepturile lucrătorilor migranți.
 
Precizăm, că în anul 2000 Organizația Națiunilor Unite (ONU) a desemnat data de 18 decembrie ca Zi Internațională a Migranților, ca urmare a adoptării la 18 decembrie 1990 a Convenției privind protecția tuturor lucrătorilor și a membrilor familiilor acestora. Potrivit ONU peste 232 milioane de oameni locuiesc în afară țărilor de baștină, din care aproape 50% sunt femei, iar o zecime au vârsta sub 15 ani. Peste 90% din totalul migranților își părăsesc țara în scopul căutării unui loc de munca mai bun.
 
Republica Moldova consemnează Ziua Internațională a Migranților începând cu anul 2003, an în care a aderat la Organizația Internațională pentru Migrație.