Activități din teritoriu

De la început anului agențiile teritoriale au dat startul desfășurării activităților de informare şi consiliere profesională. Astfel șomerii din teritoriu au participat la seminare informative și ședințe ale clubului muncii.
 
Agenția Pentru Ocuparea Forței de munca a raionului Rîșcani,  la data de 12 ianuarie 2016  a organizat un seminar trening Clubul Muncii cu tema  Doresc o meserie noua”. La acest seminar au participat 19 șomeri aflați la evidență în căutarea unui loc de munca. Scopul seminarului a fost fortificarea încrederii în sine și motivarea șomerilor pentru a obține o meserie nouă.  Șomerii au primit informații despre urmarea unui curs de formare profesională, s-au familiarizat cu serviciile acordate de Agenție, au făcut cunoștință cu pașii în căutarea unui loc de munca. Participanţii au mai fost familiarizaţi cu portalul www.angajat.mdwww.anfom.md cât şi despre informaţia pe care o pot obţine prin intermediul Centrului de apel – Piaţa muncii şi Centrului de Informare despre Piaţa Muncii.În urma seminarului cei 19 șomeri participanți au decis de a fi înmatriculați în grupa de instruire la meseria - țesător covoare organizată la locul de trai. Agenția pentru Ocuparea Forței de Munca Rîșcani pentru prima dată a organizat cursuri de instruire la locul de trai la meseria țesător covoare.
 
AOFM Glodeni, la 18 ianuarie curent, a organizat Clubul Muncii cu tematica „Instruirea șomerilor – informații și actualizări pentru 2016”, pentru șomerii care nu dispun de o specialitate sau doresc să urmeze cursuri în diferite profesii propuse de AOFM. Lipsa actului de studii în orice domeniu rezultă dificultate sporită în găsirea unui loc de munca. În cadrul trainingului s-au oferit informații despre cursurile de formare profesională. Una din cele mai importante aspecte ale procesului de instruire este că cheltuielile sunt suportate de Agenție, iar abandonarea cursurilor este în doar în detrimentul șomerilor. În urma acestui eveniment, din cei 14 persoane prezente, 9 au primit deja îndreptări la cursuri de: coafor, manichiuriste, cosmetician. Toate informațiile prezentate șomerilor, în primul rînd le oferă o imagine clară asupra modalității de înscriere la o profesie și despre actualizările pentru anul 2016. Adesea, șomerii se înscriu pentru a urma cursuri de coafor, bucătar, însă unii optează și pentru alte profesii. În comparație cu anul 2015, începutul acestui an a înregistrat mai multe solicitări a profesiilor pentru femei decît pentru bărbați.
 
La data de 25 ianuarie, specialiştii AOFM mun. Bălţi, au participat la deschiderea primei grupe de bucătari. Atît AOFM mun. Bălţi, cît şi agenţiile din Zona Nord, au selectat doritori de a urma această profesie, din rîndurile şomerilor. Este pentru prima dată cînd Centrul de Excelenţă în Servicii şi Prelucrarea Alimentelor vor presta servicii de formare profesională pentru şomeri. În cadrul întrunirii grupa nou formată, a făcut cunoştinţă cu cadrul didactic, sălile de clasă,  cele 5 laboratoare care au fost renovate şi dotate cu utilaj tehnic şi ustensile de ultima oră pentru desfăşurarea instruirii practice. Menţionăm că în ultimul timp profesia de bucătar  este una din cele mai solicitate pe piaţa muncii. Scopul  acestei colaborări este de a instrui specialişti calificaţi pentru a spori şansa de angajare cu succes în cîmpul muncii şi integrarea în societate. 
 
La data de 26 ianuarie, Agenţia pentru Ocupare a Forţei de Munca Leova a desfăşurat Clubul Muncii: „Formarea profesională a tinerilor din familii social-vulnerabile doritori de a îmbrăţişa o profesie.” Scopul seminarului a fost informarea despre serviciile oferite de Agenţie. La seminar au participat 21 de şomeri motivaţi de a merge la cursurile de formare profesionalăParticipanţii au fost încurajaţi despre faptul că niciodată nu e târziu de a îmbrăţişa o meserie. Astfel, prin metoda dialogului de grup participanţilor li s-a adus la cunoştinţă importanţa fiecărei profesii propuse de Agenţie, şi graficul de studii pentru luna ianuarie şi februarie. În final s-a examinat lista locurilor de munca vacante existente pe piaţa muncii în Republica Moldova. În urma seminarului 12 şomeri au solicitat cursuri de formare profesională.
 
La 27 ianuarie, AOFM Leova a desfăşurat un seminar informativ cu tematica Meseria e brăţară de aur” cu absolvenţii Gimnaziului-internat din or. Leova. Scopul acestui seminar a fost familiarizarea elevilor  cu profesiile solicitate pe piaţa muncii, totodată importanţa activităţilor ce ţin de instruire profesională şi instituţiile de învățământ unde pot sa-şi continue studiile pentru a primi o calificare prin cursurile oferite de către agenţie. Absolvenților li s-a adus la cunoştinţă situaţia pe piaţa forţei de munca, inclusiv şi serviciile oferite de Agenţie. Pentru perceperea mai eficientă a informaţiei participanţii au primit materiale informative şi pliante.