Echipa mobilă a BCIS Călărași, la primăria Temeleuți

Spiritul de inițiativă, receptivitatea și utilizarea oricărui prilej de a fi mai aproape de contribuabili, de a comunica pe diverse aspecte ce țin de legislația fiscală, de a explica pe înțelesul tuturor necesitatea declarării și achitării în termenii stabiliți de legislație a obligațiilor fiscale rămâne a fi un deziderat al activității IFS Călărași. Aceasta este metoda cea mai eficientă de a educa contribuabilii în spiritul respectării legislației fiscale și conformarii fiscale voluntare. Provocarea majoră este schimbarea comportamentului contribuabililor spre conformare voluntară și majorarea încrederii în Serviciul Fiscal de Stat. 
Fiind membru al Biroului Comun de Informatii si Servicii (BCIS) creat în cadrul Consiliului raional Călărași, IFS Călărași participă activ la toate ședințele acestuia, având drept scop acordarea consultațiilor de ordin fiscal contribuabililor, cât și oferirea răspunsurilor la întrebările/probelmele de ordin fiscal cu care se confruntă aceștia. 

    Astfel, pe 26.02.2016, Biroul Comun de Informații și Servicii si-a desfășurat activitatea în deplasare la primăria s.Temeleuți. În cadrul acestei deplasări, reprezentantul IFS Călărași a informat agenții economici din teritoriu, cetățenii prezenți, referitor la:

     - necesitatea prezentării până la 25 martie 2016 a declarațiilor cu privire la impozitul pe venit;

     - posibilitatea de a se abona/accesa serviciile electronice fiscale, inclusiv:

 a. SIA Declarația Electronică

 b. SIA Contul Curent al contribuabilului

 c. SIA Diseminare mesaje

 d. SIA Comandă on-line a formularelor tipizate

 e. SIA e-Cerere

 f. SIA e-Factura

     - regimul de impozitare, termenii de prezentare a dărilor de seamă fiscale și de achitare a obligațiilor fiscale, modificările introduse în legislația fiscală. 

    Au fost acordate consultații individuale la 8 agenți economici și persoane fizice referitor la:

     - perfectarea patentei de întreprinzător;

     - completarea și prezentarea la organul fiscal a Declarațiilor cu privire la impozitul pe venit (CET08, VEN12, UNIF14, IVAO15), precum și termenele de prezentare și achitare a impozitului pe venit;

     - termenul și modul de înregistrare obligatorie/benevolă în calitate de subiect al TVA;

     - venitul impozabil și cotele impozitului pe venit, mărimea scutirilor pentru anul 2015, modul de determinare a creșterii de capital etc.     

    Au fost date raspunsuri și oferite solutii pentru probleme de ordin fiscal abordate de contribuabili. Tuturor contribuabililor prezenți le-au fost înmânate pliante/flyere referitor la declararea impozitului pe venit, utilizarea codurilor IBAN, contracararea fenomenului ,,munca la negru” și ,,achitarea salariului în plic”.