Comunicat privind rezultatele organizării Campaniei de vizite la agenții economici

În contextul marcării a 25 ani de la crearea Serviciului Public de Ocupare din Republica Moldova Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) a organizat în perioada 11-29 aprilie 2016 Campania de vizite la agenții economici cu sloganul „Aveți oferte de munca și căutați personal? Noi Vă putem ajuta!”. Scopul principal al Campaniei a fost dezvoltarea și stabilirea de noi parteneriate pe piața muncii, identificarea locurilor de munca libere în teritoriu și sporirea nivelului de angajare a șomerilor în câmpul muncii.
 
Pe parcursul desfășurării Campaniei agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de munca (AOFM) au informat agenții economici din teritoriu despre serviciile prestate de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de munca (AOFM), canalele de informare și recrutare on-line administrate de ANOFM: site-ul www.anofm.md, portalul www.angajat.md, platforma târgului on-line www.e-angajare.md),  administrate de ANOFM; angajatorii vizitați au fost sensibilizați la problemele din teritoriu în domeniul ocupării forței de munca, inclusiv la angajarea persoanelor din grupurile vulnerabile. Totodată, agenții economici au fost informați despre posibilitatea de a participa la târgurile locurilor de munca, inclusiv târguri on-line și forumurile profesiilor /meseriilor, care vor fi organizate în luna mai curent.
 
În perioada 11-29 aprilie 2016 AOFM au vizitat în total 1808 agenți economici și au identificat 1477 de locuri de munca libere, cele mai multe fiind disponibile pentru contabili, medici și asistenți medicali, profesori, ofițeri și colaboratori ai poliției, specialiști în instituțiile administrației publice, casieri și vânzători, bucătari, chelneri, cusători dar și muncitori necalificați, inclusiv în agricultură.
 
Din cei 1808 angajatori vizitați, 273 sunt agenți economici noi-identificați de către AOFM, fiind astfel stabilite noi relații de colaborare. Menționăm, în conformitate cu datele din Sistemul informațional automatizat al pieței forței de munca (Jobless) numărul total al agenților economici noi-înregistrați în Jobless în perioada 11-29 aprilie 2016 constituie 338 întreprinderi. Cele mai multe dintre acestea își desfășoară activitatea în domeniile comerț, învățământ, agricultură, activități financiare ș.a.
 
Pe parcursul Campaniei, mai multe AOFM au organizat seminare informative, ședințe de lucru cu agenți economici din teritoriu, precum și târguri ale locurilor de munca sau activități de recrutare (Cahul, Cantemir, Călărași, Cimișlia, Ialoveni, Sîngerei etc.).
 
La 10 mai curent, în baza de date a ANOFM erau înregistrate cca 7500 locuri de munca libere. Pe parcursul primelor 4 luni ale anului 2016 AOFM au identificat și înregistrat în total 13741 locuri de munca libere, cu 2285 mai multe față de perioada similară a anului 2015 (11456 locuri libere). Circa 40% dintre locurile de munca gestionate în perioada ianuarie-aprilie 2016 au fost ocupate de șomerii selectați și repartizați de către AOFM (5322 șomeri plasați în câmpul muncii).
 
În anul 2015 ANOFM a înregistrat în total 42345 locuri de munca libere identificate ca urmare a conlucrării cu cca 6000 de angajatori din toată țara.
 
ANOFM prin intermediul structurilor sale teritoriale își propune să dezvolte în continuare parteneriatele cu agenții economici și să îmbunătățească comunicarea și măsurile oferite angajatorilor în scopul recrutării rapide a personalului potrivit cerințelor înaintate.