Agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă au dat startul organizării și desfășurării Târgurilor locurilor de muncă pentru Tineret, în contextul celei de-a VI-a ediție a Forului meseriilor/profesiilor

În contextul desfășurării celei de-a VI-a ediție a Forului meseriilor/profesiilor în cadrul căruia se va desfășuraTârgul locurilor de munca pentru Tineret, 27-28 mai 2016, eveniment organizat la inițiativa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca (ANOFM) sub egida Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Educației, agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de munca au dat startul organizării și desfășurării Târgurilor locurilor de munca pentru Tineret.
AOFM Cahul
La data de 19.05.2016 Agenția pentru Ocuparea Forței de Munca a raionului Cahul a organizat şi  a desfăşurat Târgul Locurilor de Munca pentru Tineret și Forul profesiilor/meseriilor în incinta Palatului de Cultură din orașul Cahul.
Scopul desfășurării tîrgului este promovarea politicilor, strategiilor și programelor de stat în domeniul dezvoltării pieței forței de munca. Forul meseriilor/profesiilor și Târgul locurilor de munca pentru Tineret este destinat absolvenților liceelor și gimnaziilor, tinerilor care își caută primul job, șomerilor, precum și persoanelor angajate care doresc să-și schimbe locul de munca.
Evenimentul a oferit tinerilor posibilitatea de a face cunoștință cu ofertele educaţionale aleinstituțiilor de învățământ, cu posibilitățile de însușire a unei profesii, meserii, specialități, de a cunoaşte angajatori din diferite domenii de activitate, de a negocia joburi potrivite, precum și de a se informa despre situația actuală a pieţei muncii.
În cadrul tîrgului au participat instituții de învățămînt: Universitatea de Stat ”B. P. Hașdeu” din Cahul; Euroregiunea „Dunărea de Jos” din Galaţi, România; Universitatea Danubius din Galați, România; Colegiul de Medicină din Cahul; Colegiul industrial-pedagogic din Cahul; Școala Profesională nr.1, Școala Profesională nr.2, Î.S Centrul de Instruire și Producere Cahul, Combinatul Didactic de Producere și Reabilitate Socială SA ”Mariana”. Combinatul Didactic de Producere și Reabilitate Socială SA ”Mariana” au oferitprezentare master class cu coafuri.
La eveniment au participat 12 agenți economici care au oferit cca 223  locuri de munca. ONG-urile invitate Pas cu Pas, Nexus, Centrul de Dezvoltare a Carierei SYSLAB au făcut  ca Forul meseriilor/profesiilor și Târgul locurilor de munca pentru tineret să devină o platformă deschisă de comunicare, informare şi consultanţă.
Tîrgul a fost vizitat de cca 398 persoane, dintre care 295 absolvenţi ai gimnaziilor, liceelor și a universităților. În urma negocierilor cu angajatorii 14  persoane au depus CV-uri pentru o eventuală angajare.
De asemenea, pe parcursul Tîrgului specialiștii Agenției au informat participanții și despre organizarea Tîrgului on-line pentru Tineret care se va desfăşura în perioada  27 mai-31 mai 2016. Tîrgul on-line va fi disponibil pe platforma www.e-angajare.md. Au informat şi despre serviciile oferite de către Agenție, situația pe Piața Muncii, Prognoza Pieții Muncii, Barometrul Profesiilor și Meseriilor, cursuri de formare profesională. Au fost repartizate materiale informative, broșuri și informați despre portalul www.anofm.mdși www. angajat.md
 
AOFM Briceni
La data de 19 mai 2016, în incinta  Centrului de Cultură „Casa Cărții” Agenția pentru Ocuparea Forței de Munca  Briceni a organizat Târgul locurilor de munca pentru Tineret în cadrul Forumului meseriilor/profesiilor cu genericul:”Un Job profitabil este cheia succesului”. Printre invitaíi prezení se numără: reprezentanții  Autorității publicii locale de nivelul întîi și doi, Sindicatelor, Inspecției Muncii, Bibliotecii raionale, Comisariatului Militar, Mass-media.
La Târg au participat  aproximativ 300 de persoane, dintre care  persoane în căutarea unui loc de munca, persoane angajate, cointeresate de a-și schimba locul de munca, elevii claselor absolvente ai instituțiilor de învățamînt din localitățile apropiate. Astfel, aceștia au avut posibilitatea să se informeze din prima sursă despre condițiile de angajare, precum și despre ofertele pe care agenții economici le propun. 
La eveniment au participat 18 agenții economici din diferite domenii. A fost prezent Directorul General al companiei din Slovacia APM-Automotive-Protection M, însoțit de către consultanții Echipei de Atragere a Investițiilor Străine Directe pe lîngă Cabinetul Prim-ministrului al Republicii Moldova. Compania intenționează să deschidă o fabrică la Briceni, unde vor fi produse Huse pentru automobile.  Agentul Economic este în căutarea de cusătorese, croitori (operatori mașină automată), lăcătuș mecanic cu experiență de munca. Va fi necesar de stagiere  cu durata de  2 luni în Slovacia, începînd cu luna iunie. Pe parcursul Târgului li s-a oferit cuvînt agenților economici, care au prezentat ofertele de munca disponibile și condițiile de ocuparea a lor, reprezentantului Inspecției Muncii,ș.a.
Vizitatorilor li s-a  oferit servicii și consultații, inclusiv despre accesarea  portalului www.angajat.md  privind utilizarea instrumentelor pe care acesta le oferă direct pe platoul târgului prin intermediul posturilor de auto-informare electronic, li s-au distribuit flaiere.
Totodată în cadrul Târgului a derulat și materiale video (prezentări) cu informații  utile atît pentru persoanele în căutarea unui loc de munca, cît și pentru angajatori.
 Agenții economici au venit în fața celor interesați cu 103 de locuri vacante,  materiale informative, afișe pentru a-și promova activitatea și a putea atrage potențialii angajați. 
  Tinerii absolvenți care au participat la eveniment s-au arătata foarte entuziasmați de ofertele agenților economici, precum și de posibilitatea de a urma un curs de formare profesională.
 
AOFM Dubăsari
La data de 19.05.2016 AOFM Dubăsari a organizat Tîrgul Locurilor de Munca la care au participat 11 agenți economici din raionul Dubăsari şi un agent economic din municipiul Chișinău, evenimentul fiind desfășurat în incinta Primăriei Coşniţa.
 La această întrunire au fost invitaţi reprezentanţi ai Consiliului Raional, Direcției Agricultura și Cadastru, Sindicatele și Direcția Economie, Buget si Finanțe, Inspectoratul Muncii, reprezentanţii APL de nivelul I.
Scopul tîrgului a fost dezvoltarea și stabilirea de noi parteneriate pe piața muncii, identificarea locurilor de munca libere și sporirea nivelului de angajare a șomerilor în cîmpul muncii, acordarea de informaţii privind piaţa forţei de munca şi evoluţia ocupaţiilor din teritoriu, precum şi negocierea în direct cu agenții economici.
În cadrul Tîrgului au fost prezentate locuri de munca din diverse domenii de activitate precum comerţ, agricultură, sănatate şi asistenţă socială, administraţie publică, industria prelucrătoare a materiei, fiind prezentate 77 locuri de munca vacante, un interes deosebit s-a manifestat faţă de locurile de munca prezentate de SRL “Introscop”, fiind selectate 10 persoane pentru angajare.
Toţi participanţii au avut ocazia să discute cu angajatorii despre condiţiile de ocupare a locurilor vacante declarate, iar pe de altă parte, angajatorii au avut prilejul să-i selecteze pe cei mai buni, la eveniment participînd 102 șomeri aflați în căutarea locului de munca.
Invitații și agenții economici au accentuat importanţa organizării Tîrgurilor Locurilor de Munca, care au un impact pozitiv asupra nivelului de angajare, avînd ca obiectiv recrutarea personalului necesar potrivit ofertelor de munca disponibile.
 
AOFM Criuleni
La  data de  19.05.2016, în incinta Centrului de resurse pentru tineret – Universul tinerilor Unit din or. Criuleni, s-a desfășurat Târgul locurilor de Munca cu tematica „Tinerii-viitorul nostru”. La Târgul locurilor de Munca au participat 16 agenți economici, șomeri, persoane aflate în căutarea locului de munca, absolvenți ai instituțiilor de învățămînt din or. Criuleni și localitățile raionului, în parteneriat  cu Centrul resurse  pentru tineret Unit, Consiliul Raional, Direcția Asistență Socială și Direcția Educație și Învățămînt din or. Criuleni.
Scopul de bază al Târgului locurilor de Munca a fost-informarea, identificarea noilor  locuri de munca vacante, atragerea activă a tineretului în procesul de căutare  a unui loc  vacant, negocierea în direct cu agenții economici, ridicarea nivelului  de angajare a șomerilor, consilierea participanților la Târg cu problemele ocupării forței de munca, cu prevederile legislației muncii, propunerea modalităților de instruire profesională a cursurilor de calificare, recalificare și perfecționare în cadrul ANOFM, la A.O. „Insula Speranțelor”.
În rezultatul Târgului locurilor de Munca specialiștii AOFM Criuleni, au identificat 95 locuri de munca vacante, au recrutat și plasat în cîmpul muncii 10 șomeri, aflați în căutarea unui loc de munca, dintre care  9 absolvenți ai cursurilor de instruire profesională, au fost selectați și înscriși la cursurile de formare profesională 4 șomeri aflați în evidența AOFM Criuleni.
La finele Târgului locurilor de Munca, specialiștii AOFM Criuleni, în semn de recunoștință pentru buna colaborare și susținerea activă, au înmânat agenților economici diplome de participare, reprezentanții A.O. „Insula  Speranțelor” au oferit o  prezentare  „master-class” participanților la Târg.
Târgul locurilor de Munca la AOFM Criuleni s-a încheiat pe o notă pozitivă, oferind mai multe șanse în căutarea unui loc de munca.
 
AOFM Telenești
La data de 20.05.2016, în incinta  Sălii  Agenţiei Naţionale de Dezvoltare Rurală Teleneşti, s-a desfăşurat un mini-tîrg al locurilor de munca.
Scopul mini-tîrgului a fost informarea şomerilor despre locurile de munca vacante, cît şi negocierea cu agenţii economici a condiţiilor de munca. La mini-tîrg au fost invitaţi  şomeri ce  sînt înregistrați la agenţie, cît și persoane aflate in căutarea unui loc de munca, care au fost informaţi despre desfăşurarea evenimentului prin  afişarea avizului pe panourile informative din localitățile săteşti cît şi cel din or. Teleneşti.
Cu oferte a locurilor de munca s-au prezentat  4 agenţi economici din raion – ,"Inspectoratul Ecologigc de Stat", II,"Cotiujanu Vasile", II ,"Stratan Mihai", S.R.L. "Cvites –Agro".
Din numărul total de şomeri care au fost invitaţi la mini-tîrg,  agenţii  economici au  selectat 15 persoane pentru a fi angajate.
În timpul desfășurării tîrgului specialiștii agenției au prestat servicii de informare, de consultanță și de recrutare. Totodată panourile informative expuse au cuprins o informație amplă despre situația pe piața muncii despre locurile de munca libere și posibilitățile de pregătire profesională. De asemenea atît agenții economici cît și persoanele participante la tîrg au fost informați și despre posibilitatea de participare la tîrgul on-line al locurilor de munca, accesînd portalul www.angajat.md și platforma www.e-angajarea.md.
La finele activității, specialiștii au pus la dispoziția participanților diverse pliante, buclete și materiale informative privind serviciile prestate  pe piața muncii. Facînd o analiză a sugestiilor participanților la eveniment am constatat că, în mare parte, aceștia susțin modul de desfășurare a acestei măsuri și s-au expus în favoarea organizării tîrgurilor cu participarea angajatorilr cu locuri de munca bine plătite.
La finele mini-tîrgului s-a făcut un sondaj privitor la  eficacitatea acestei măsuri, unde invitaţii s-au expus cu părerea, că astfel de măsuri sunt binevenite.