Târgurile locurilor de muncă pentru Tineret, desfășurate de către Agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, în contextul celei de-a VI-a ediție a Forului meseriilor/profesiilor

În contextul desfășurării celei de-a VI-a ediție a Forului meseriilor/profesiilor în cadrul căruia s-a desfășurat Târgul locurilor de munca pentru Tineret27-28 mai 2016, eveniment organizat la inițiativa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca (ANOFM) sub egida Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Educației, agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de munca au organizat și desfășurat Târgurile locurilor de munca pentru Tineret.
 
AOFM Leova 
La data de 23 mai, Agenţia pentru Ocuparea a Forţei de Munca Leova în parteneriat APL de nivelul Işi S.C. Fruct-Agroprut S.R.L., a desfăşurat Tîrgul Locurilor de Munca în satul Tochili-Răducani.
Scopul Tîrgului: angajarea în cîmpul muncii, informare, consultanţă în domeniul ocupării forţei de munca și angajarea sezonieră.
Agentul Economic a venit cu oferta de 21 locuri de munca, la Tîrg au participat 35 persoane, dintre care 11 urmează a fi angajate.
Participanţii au fost familiarizaţi cu portalul www.angajat.md, și le-au fost repartizate materiale informative.
 
AOFM Cantemir 
La data de 19 mai în sala de ședințe a Consiliului Raional s-a desfășurat  Tîrgul Locurilor de Munca pentru Tineret. Tîrgul  a fost organizat în parteneriat cu Consiliu Raional Cantemir, primăria orașului Cantemir,  Direcția de Învățămînt.
Obiectivul Tîrgului Locurilor de Munca  a fost informarea despre posibilitățile și perspectiva formării profesionale pentru a căpăta o profesie cerută pe piața muncii,  posibilități de angajare in cîmpul muncii.
Pe parcursul Tîrgului persoanele prezente au fost informate despre cursuri de calificare și recalificare profesională, lucrări publice.
Agenții economici prezenți au facut informații despre locurile de munca libere. Specialistul Inspecției muncii a informat despre legislația în domeniul muncii.
Au fost prezenți  6  agenți economici,  declarate  locuri vacante 166, din ele pentru tineri 42, au fost prezentate locuri de munca din diverse domenii de activitate precum: prestări servicii, comerț,  agricultură,  administrație publică, învățămînt,  sănătate.
La Tîrgul Locurilor de Munca au fost prezenți, tineri absolvenți ai gimnaziului” Mihai  Eminescu” , gimnaziul „A. Pușkin”, liceul „ D. Cantemir“  din or. Cantemir.
Specialiștii au informat şi despre serviciile oferite de către Agenție, situația pe Piața Muncii, Prognoza Pieții Muncii, Barometrul Profesiilor și Meseriilor.  Au fost repartizate materiale informative, broșuri și informați despre portalul www.anofm.md și www. angajat.md.
 
AOFM Orhei 
La data de 27 mai, la Orhei s-a desfășurat  un Târg al locurilor de munca pentru tineri. La evenimentul organizat de Agenția pentru Ocuparea Forței de Munca Orhei, au participat 29 de agenți economici și instituții bugetare cu o ofertă de peste 300 de locuri de munca.
Directorul AOFM Orhei, Viorel Timuș a relatat că la moment în raion există în jur de 380 de locuri de munca vacante, iar numărul șomerilor se ridică la aproape 680 de persoane, numărul fiind în scădere față de anul precedent.
Potrivit aceleași surse, majoritatea din șomerii înregistrați la AOFM Orhei o constituie femeile, cu precădere din localitățile rurale, unde oferta locurilor de munca, comparativ cu orașul este redusă.
Tabloul descris de directorul AOFM Orhei, a fost confirmat și de câteva interlocutoare ale Radio Orhei, care au venit la Târg. Acestea au spus că pentru o femeie este mult mai greu să își găsească un loc de munca, în special la sat.
Câțiva bărbați cu care am încercat să stăm de vorbă la Târg au evitat discuțiile, dar unul din ei în afara camerei de luat vederi a spus că își pune speranța mai mult în găsirea unui loc de munca peste hotarele republicii.
Imagini video filmate la Târgul locurilor de munca, care s-a desfășurat la Centrul de Cultură ”Andrei Suruceanu” din Orhei, pot fi găsite pe site-ul radioorhei.info.
 
AOFM Dondușeni 
La  27  mai  AOFM Dondușeni  a organizat  un mini-tîirg  al  locurilor  de munca în cadrul Forului meseriilor/profesiilor  cu  genericul : “Meseria este brățară de aur “.
Mini-tîrgul  s-a desfășurat  în  două  etape  și  a  avut  mai  mult  caracter  informativ.
Prima  etapă  a  tîrgului  a derulat  între orele 9.00 -10.00 și  s-a desfășurat în incinta  liceului teoretic “A. Mateevici”  din or. Dondușeni.  În  sală au fost prezenți elevii claselor absolvente. Ei au avut posibilitatea să se informeze despre situația actuală  pe piața muncii, profesiile solicitate pe teritoriului raionului. În fața absolvenților  au  venit  specialiștii  agenției  cu informație  despre  posibilitățile  de  formare profesională  prin  intermediul  cursurilor organizate  de  către Agenția pentru Ocuparea   Forței de Munca.
Sa  atenționat  că  la  27 - 31 mai 2016, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca  va organiza și Târgul on-line al locurilor de munca, ediția a IX-a, cu tematica „Locuri de munca pentru Tineret”. Târgul on-line va fi disponibil pe platforma www.e-angajare.md.
La  finele evinimentului  au  fost  distribuite  pliante  informative.
La orele 11.00  Tîrgul  locurilor de munca și-a preluat activitatea în incinta Consiliului raional Dondușeni.
În Sala Mare de ședințe al Consiliului  au  fost prezente  atît  persoane  cu statut de șomer cît și persoane care ar dori să-și schimbe locul de munca  din cauza salariilor  mici. La lucrările tîrgului au  participat  doi agenți  economici  care solicită  cusători. Aceștia sunt  SRL ‘’Punct azuriu ‘’ cu  40 locuri vacante  și ICS ‘’Prospera –Testil ‘’ cu  20 locuri vacante. Acești angajatori  solicita  persoane  cu experiență  în domeniu. Cu acest scop au fost invitați  la tîrg absolvenții  cursurilor de formare profesională  la  meseria cusător-croitor, iar  9  din ei au fost selectați pentru angajare.
De  menționat  că la  tîrg  au fost  prezenți  mulți  bărbați,  cărora, cu părere  de rău, nu  le-au  fost  propuse  alte  locuri vacante decît  agenți  de asigurare  la  Compania  ASITO. 
Participanții  au  urmărit  prezentarea specialiștilor agenției despre posibilitățile de formare profesională  continuă, profesiile  și meseriile  pe  care  le  pot  îmbrățișa   gratuit.
 
AOFM Călărași 
Oferte de munca, ghidare în carieră, master class-uri în frizerie şi manichiură, consultanță în inițierea afacerilor, sprijin informațional în legislația muncii – toate la Târgul Locurilor de Munca pentru Tineret organizat în data de 25 mai de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Munca Călăraşi.
A devenit deja tradiţie, ca în fiecare an, la sfârşit de mai, AOFM Călăraşisă le dea întâlnire angajatorilor cu persoanele aflate în căutarea unui job la Târgul Locurilor de Munca. Ediţia din acest an a fost consacrată tinerilor, care au venit în număr mare (în jur de 56) pentru a consulta locurile vacante propuse, dar şi pentru a se familiariza cu alte oportunităţi oferite de agenţie. Târgul a fost organizat, şi de această dată, în parteneriat cu Biblioteca Publică raională „Grigore Vieru” şi a adunat peste 90 de persoane interesate de a se  angaja.
Printre oaspeţii la eveniment  s-a înscris și dl Sergiu Artene, preşedintele raionului, care s-a arătat încrezător că atât angajatorii, cât şi şomerii vor pleca acasă cu rezultate pozitive. Îndemnul dânsului către tineri a fost ca aceştia să fie activi şi să se concentreze pe oportunităţile oferite de angajatorii autohtoni, pentru a contribui astfel la dezvoltarea economiei locale.
În aceeaşi ordine de idei, dl Victor Ambroci, viceprimarul oraşului Călăraşi, s-a arătat bucuros că tinerii au venit în număr mare la târg, menţionând că acolo unde se vrea cu adevărat o schimbare, prin eforturi consolidate, rezultatele nu întârzie să apară. 
Pe lângă cei 22 de agenţi economici, au dat curs invitaţiei la eveniment şi colegii de la Inspecţia Teritorială de Munca, de la Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei  precum şi de la Direcţia Economie a Consiliului raional.
Oaspeții dragi de la Ungheni, reprezentanți ai Asociației FACLIA, au informat publicul despre importanța cunoașterii și respectării drepturilor și obligațiunilor în relațiile de munca și au prezentat Programul Național ”Abilitarea tinerilor pentru Angajare și Auto-angajare” sprijinit de către Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova și CNV Internațional din Olanda.
Cea mai atractivă latură a târgului s-a dovedit a fi master class-urile puse la dispoziție de AO „Insula Speranţelor”, unde tinerii au asistat cu mare interes. Astfel, câţiva dintre ei s-au ales cu tunsori moderne, iar câteva doamne – cu coafuri şi manichiură în vogă. Graţie acestor prezentări, s-a atestat un interes sporit al absolvenţilor faţă de cursurile de formare profesională oferite prin intermediul agenţiei, iar 11 dintre ei sunt hotărâţi deja să meargă.
Cele 146 de oferte de munca expuse la târg au fost în mare parte atractive pentru participanţi. Unii angajatori chiar s-au arătat mulţumiţi de numărul de solicitanţi cu care au făcut schimb de contacte, urmând să iniţieze procedura de angajare. Astfel, datele preliminare arată că 21 de persoane au fost selectate pentru angajare.
În vederea informării atât a celor interesaţi în mod direct (persoane aflate în căutarea unui loc de munca, agenţi economici) cât şi a opiniei publice din raion despre organizarea târgului a fost realizată o campanie de mediatizare prin întocmirea a diverse materiale publicitare, invitaţii de participare, chestionare pentru solicitanţii de locuri de munca şi angajatori etc. La distribuirea acestor materiale au contribuit voluntarii de la Centrul Prietenos Tinerilor „Vita-Longa”, cărora le suntem foarte recunoscători. 
 
AOFM Bălți 
AOFM mun.Bălţi a organizat la 26 maiTârgul Locurilor de Munca pentru Tineret în incinta Colegiului Politehnic din mun. Bălţi.
Scopul desfășurării anuale a tîrgului este promovarea politicilor, strategiilor și programelor de stat în domeniul dezvoltării pieței forței de munca. 
În cadrul tîrgului au participat  4 instituții de învățămînt: Colegiul Politehnic, Colegiul Feroviar, Școala Profesională nr. 5 și Colegiul de Industrie Ușoară  alături de 10  agenți economici care au oferit cca 311 de locuri de munca. Invitații speciali au fost Universitatea Tehnică din Moldova și  Centrul Syslab din Bălți.
Agenția AOFM mun.Bălți a prezentat 638 de locuri de munca vacante declarate de către 44 de angajatori. Cele mai solicitate profesii de către angajatori sunt în calitate de: inspectori calitate, cusătorese, electricieni, reglori, muncitori.
Tîrgul a fost vizitat de cca 260 persoane, dintre care majoritatea au fost tinerii absolvenți, dar și persoane aflate în căutarea unui loc de munca.  În urma negocierilor cu angajatorii 48 de persoane au depus CV-uri pentru o eventuală angajare, 35 persoane au solicitat cursuri de formare profesională la diferite profesii.
Deasemenea pe parcursului Tîrgului specialiștii Agenției au informat participanții și despre organizarea  Tîrgului online pentru tineret la data de 27- 31 mai de a accesa site-ul www.e-angajare.md, despre serviciile oferite de către Agenție, situația pe Piața Muncii, oportunitățile de formare  profesională , munca informală,  întocmirea corectă a CV-ului, scrisoarea de intenție, regulile de  prezentare la interviul cu angajatorul, informarea privind migrația forței de munca.
Au fost repartizate materiale informative și informați despre portalul www.anofm.md și www. angajat.md. Organizarea tărgului a oferit posibilitatea Agenției de a stabili, a menține și a îmbunătăți raporturile de munca cu agenții economici de pe piaţa forței de munca în scopul conlucrării ulterioare.