Comunicat informativ: Rezultatele Târgului locurilor de muncă pentru Tineret, desfăşurat în cadrul Forului meseriilor/profesiilor, la 27-28 mai 2016

           În perioada 27- 28 mai 2016, la Chişinău, în incinta Palatului Republicii, sub egida Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerului Educaţiei, s-a desfăşurat a VI-a ediție a Forului meseriilor/profesiilor, în cadrul căruia Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca în comun cu Agenția pentru Ocuparea Forței de Munca a municipiului Chișinău a organizat Târgul locurilor de munca pentru Tineret.
            La Târg au participat circa 35 de companii şi întreprinderi angajatoare, care au pus la dispoziția solicitanților peste 1300 locuri de munca vacante din diverse domenii de activitate: specialiști în domeniul tehnologiilor informaţionale (operatori la PC, programatori), contabili, medici, ingineri, manageri, asamblori, tehnicieni, agenţi vânzări, cusători, bucătari, etc. Peste 30 instituții de învățământ (superior, mediu de specialitate, școli secundar profesionale) au prezentat vizitatorilor ofertele educaționale.  Deşi evenimentul a fost dedicat îndeosebi tinerilor, acesta a atras circa 1500 persoane de toate vârstele, interesate să-şi găsească un job, precum și să se informeze despre oportunitățile oferite de instituțiile de învățământ de diferite nivele.
Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) și centrele de ghidare în carieră a universităților au oferit participanților la eveniment posibilitatea să-și identifice domeniile prioritare de interes profesional prin organizarea de activități de ghidare în carieră și orientare profesională.
Angajatorii au discutat direct cu peste 700 de persoane care au solicitat informaţie despre locurile de munca vacante și au selectat pentru un eventual interviu de angajare mai mult de 300 candidați.
           Persoanele aflate în căutarea unui loc de munca au avut acces la baza de date a Agenției Nationale, care a cuprins informația despre circa 9300 locuri vacante de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv circa 3000 din municipiul Chișinău.
Persoanele care au vizitat Târgul, au beneficiat de consultanță acordată de specialiștii Agenției pentru Ocuparea Forței de Munca a municipiului Chișinău, fiind informați despre măsurile implementate pe piața muncii, locurile de munca vacante și condițiile de ocupare a acestora.
            Prin intermediul a șase posturi de auto-informare vizitatorilor li s-a oferit posibilitatea de a accesa portalurile locurilor de munca www.angajat.md  și www.e-angajare.md  pentru a avea posibilitatea de a-si alege de sine stătător un loc de munca vacant și aplica direct pentru acesta.
           Reprezentanții Cancelariei de Stat au promovat informația cu privire la funcțiile publice vacante și cadrul legal de încadrare în serviciul public, iar reprezentanții Inspectoratului de Stat al Muncii au oferit solicitanților consultanță și informații juridice în domeniul muncii.
            La eveniment au fost prezente instituții și organizații neguvernamentale, inclusiv pentru tineret, care au oferit informații privind asistența la integrarea persoanelor cu dizabilități, ofertele de antreprenoriat, oportunitățile de dezvoltare profesională prin intermediul a diverse stagii de practică și voluntariat, etc.
Pentru tineri au fost organizate un șir de seminare, training-uri și dezbateri tematice: Lansarea Târgului on-line „Locuri de munca pentru Tineret”, „Instrumente inovative de informare și recrutare pe piața muncii din Republica Moldova”, „Tehnici și metode de căutare a unui loc de munca”, „Primul pas spre interviul de succes”, „Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii – Împreună dezvoltăm afacerea ta!”, „Public speaking”, „Modele de colaborare cu AOFM, agenții economici”, „Discuții Panel cu oameni de succes în carieră”, „Decizia de carieră și rolul școlii în acest proces”, etc.
           Pe parcursul lunilor mai – iunie, majoritatea agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de munca au organizat și vor organiza Tîrguri ale locurilor de munca pentru tineret.
Partenerii Forului meseriilor/profesiilor și Târgului locurilor de munca pentru Tineret au fost: Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova, SOIR Moldova, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, Asociația Copiilor Surzi din Moldova, Centrul de Dezvoltare a Carierei SYSLAB, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, AO „Insula Speranțelor”.
Parteneri media: Jurnal TV, THT Bravo, Radio Noroc, Kiss FM, TRM, #Diez, Unimedia, Zugo, Realitatea.md.