Cooperarea moldo-franceză va contribui la reintegrarea cetăţenilor Republicii Moldova reîntorşi în ţară

Cetăţenii Republicii Moldova care au locuit şi au muncit în Franţa vor primi suport de reintegrare la întoarcerea în ţară. Aceştia vor beneficia de ajutoare materiale şi financiare pentru dezvoltarea unei afaceri, încadrarea în câmpul muncii precum şi incluziunea socială.
În acest sens, la data de 6 iulie curent, ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Stela Grigoraş şi Directorul general al Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare, Dl Diedier Leschi au semnat o declaraţie comună. Declaraţia prevede cooperarea moldo-franceză în acordarea ajutorului pentru reintegrare a cetăţenilor reîntorşi în ţară.
Astfel, părţile vor elabora un Acord de colaborare care va propune candidaţilor moldoveni, în funcţie de situaţia lor socială, individuală sau familială, un parcurs de reîntegrare aprofundat. Aceştia vor beneficia de ajutoare materiale şi financiare pentru a se reîntegra atât social cât şi economic.
Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Stela Grigoraş a mulţumit Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare pentru deschidere în vederea punerii în aplicare a acestui program comun de reintegrare socială a cetăţenilor Republicii Moldova.
“Obiectivul întrunirii de astăzi este unul remarcabil deoarece se încadrează direct în acţiunile dedicate cetăţenilor reveniţi de peste hotare, incluse în Programul de activitate al Guvernului. Acordul va stimula reîntoarcerea voluntară a cetăţenilor noştri şi va contribui la promovarea unor practici similare cu alte state de destinaţii, Franţa devenind un exemplu în acest sens”, a declarat ministra.
La rândul său, Directorul general al Oficiului Francez pentru Imigraţie şi Integrare, Dl Diedier Leschi a menţionat: „Acest acord pentru partea franceză are o dublă importanţă, în primul rând va susţine cetăţenii Republicii Moldova care prin activitatea lor au contribuit la bunăstarea ţării noastre pe plan economic şi social, iar pe de altă parte acesta va consolida relaţiile moldo-franceze prin iniţierea unor proiecte comune datorită experienţa lor. Aveţi toată susţinerea noastră în implementarea acestei iniţiative care va aduce doar beneficii cetăţenilor reîntorşi în ţară”.
Începând cu anul 2003, Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare a susţinut 1000 de proiecte privind reintegrarea cetăţenilor moldoveni care se reîntorc din Franţa.
Menţionăm că ANOFM va fi instituţia care va implementa Acordul de cooperare moldo-francez.
 
Sursa: mmpsf.gov.md