Comunicat informativ cu privire la lansarea Campaniei de admitere în învăţămîntul Profesional Tehnic, 2016-2017

Pe data de 12.07.2016 reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca (ANOFM)  vor participa la evenimentul de lansare a Campaniei de admitere în Învăţămîntul Profesional Tehnic, 2016 – 2017, organizat de Ministerul Educaţiei (ME) în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri cu sprijinul partenerilor de dezvoltare – ADA, Proiectul de Asistenţă Tehnică al UE, CEDA. Evenimentul se va desfăşura în Grădina Publică Ştefan cel Mare, ora 11.00.
 
           Scopul organizării acestui eveniment este promovarea domeniului de formare profesional- tehnică şi a profesiilor solicitate pe piaţa muncii. Elementul central al evenimentului va fi amplasarea în spaţiul public a unei Hărţi cu Topul celor mai solicitate profesii pe piaţa muncii şi instituţiile în care se studiază.
 
           Evenimentul va constitui un prilej bun de a aduce în atenţia opiniei publice Reforma Învăţămîntului Profesional Tehnic desfăşurată de ME cu sprijinul UE şi realizările majore ale acesteia, cu accent pe oferta educaţională (noi curricule la meserii, nomenclatoare noi, profesii şi specialităţi noi în corespundere cu necesităţile pieţei muncii).
 
           ANOFM prin intermediul structurilor sale teritoriale prestează servicii gratuite de formare profesională şomerilor, pentru a le asigura acestora creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale în scopul facilitării integrării pe piaţa muncii. Programele de formare profesională asigură, conform legislaţiei în vigoare, calificarea, recalificarea sau perfecţionarea şomerilor şi se desfăşoară în conformitate cu cerinţele de moment şi de perspectivă ale pieţei muncii locale/naţionale şi în concordanţă cu aptitudinile individuale ale persoanelor.
 
           Reamintim, că pentru anul 2016, în rezultatul desfăşurării procedurilor de achiziţii publice la nivel centralizat, au fost contractate 15 instituţii de învăţămînt, care au propus ca ofertă pentru instruire cca 40 profesii/meserii/programe de formare profesională pe specialităţi.
 
Pe parcursul semestrului I al a. 2016, au absolvit cursurile 1668 şomeri, dintre care 1148 (68,8%) femei şi 1197 (71,7%) tineri cu vîrsta 16 – 29 ani. Ca rezultat al absolvirii cursurilor de formare profesională, 1441 şomeri au fost plasaţi în cîmpul muncii sau 86,3% din total absolvenţi.
 
Cele mai solicitate profesii pentru instruire în I semestru al anului curent au fost: bucătar – 417 persoane absolvente (25% din total absolvenţi), frizer – 256 persoane (15,3% din total absolvenţi), contabil– 115 persoane (6,9% din totalul de absolvenţi), etc.
 
Doritorii de a urma cursuri de formare profesională se pot adresa la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca, în a cărei rază îşi  au viza de domiciliu cu prezentarea următoarelor acte:
-          buletinul de identitate;
-          actele de studii şi de calificare;
-          carnetul de munca ( în cazul persoanelor provenite din munca) sau alte documente, care certifică faptul că persoana respectivă nu este angajată;
 -     certificat privind lipsa gospodăriei ţărăneşti înregistrate conform legislaţiei şi/sau dovadă că nu este deţinător de teren agricol, eliberat gratuit de către primăriile comunelor (satelor) şi oraşelor.