COMUNICAT cu privire la organizarea și desfășurarea celui de-al II-lea modul de instruire cu tematica „Instruirea punctelor de contact pentru migranții reveniți”
Recent, în perioada 28 – 30 septembrie 2016, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL) au organizat un atelier de lucru pentru șefii agențiilor teritoriale de ocupare a forței de munca (AOFM) și specialiștii, care lucrează preponderent cu persoanele aflate în căutarea unui loc de munca revenite în țară. Activitatea a fost axată pe domeniul de incluziune în cîmpul muncii a migranților și rolul specialiștilor AOFM în susținerea persoanelor revenite pentru o integrare mai ușoară pe piața muncii.
În acest context, angajații agențiilor de ocupare a forței de munca, responsabili de reintegrarea migranților, au fost instruiți cum să abordeze persoanele revenite de peste hotare. Pe parcursul a trei zile, participanții AOFM au aflat despre practicile internaţionale pentru susţinerea migraţiei de revenire, elemente de comunicare publică cu migranţii întorși, lucru în echipă, gestionarea conflictelor, dar și susţinerea inițiativelor antreprenoriale ale concetățenilor reveniți. ”Ce mi-a plăcut cel mai mult - sesiunile despre comunicare cu migranţii reveniți, dar mai ales online, care e ceva nou pentru mine. Sunt sigură că aceste cunoștințe noi ne vor ușura munca. Mi-a fost interesant să aflu despre practicile internaţionale, când migranţii sunt susținuți cu informație încă înainte de plecare. Am luat din această instruire idei noi despre lucrul cu angajatorii și am înțeles că mai avem multe lucruri de îmbunătățit la acest capitol”, a menționat Elena Ermurache, specialist principal, AOFM Ungheni.
Prezentările, discuțiile, exercițiile practice și lucrul în grup au fost doar câteva activități folosite pentru ca participanții să înțeleagă mai bine fenomenul de migrație și importanța cunoașterii specificului de lucru cu migranţii reveniți.
Anterior, în cadrul primului modul de instruire desfășurat în luna iulie 2016, specialiștii responsabili de reintegrarea migranților reveniți au învățat despre profilul migranților și motivele de plecare și reîntoarcere ale acestora. De asemenea, participanții au învățat cum să utilizeze rețelele de socializare pentru a extinde legătura cu migranţii de peste hotare și cei reveniți, dar și pentru a spori vizibilitatea serviciilor oferite de AOFM. Totodată, după instruiri, participanții la instruiri știu cum să aibă o abordare individuală în interacțiunea cu migranţii pentru a-i ajuta să-și găsească mai ușor un loc de munca în Moldova. “Aceste instruiri sunt foarte binevenite deoarece migranţii reveniți sunt un grup, cu nevoi specifice. Informația acumulată la aceste instruiri ne ajută să lucrăm mai bine, în special, cu persoanele care revin acasă cu diverse probleme”, a declarant Ala Kuciuc, șefa Centrului de Informare, AOFM Chișinău.
În cadrul seminarului, participanţii ANOFM şi AOFM şi-au îmbunătăţit capacităţile de comunicare, prin tehnica formulării clare a mesajului, prin înţelegerea specificului migranţilor reveniţi şi prin înţelegerea specificului serviciilor pe care le prestează AOFM pentru acordarea suportului necesar.