Comunicat privind desfășurarea mesei rotunde: Oportunități de încadrare în câmpul muncii pentru femeile roma

Astăzi, în incinta Centrului  de Informare - Piața Muncii, a avut loc masa rotundă "Oportunități de încadrare în câmpul muncii pentru femeile roma”, organizată de Asociația „MoldSolidaritate” în cadrul proiectului ,,Femei roma de carieră - de ieri, de azi și de mâine” implementat cu suportul financiar al Fundației SOROS Moldova.
 
Rada Pădureanu, președinte a Asociației „MoldSolidaritate” a făcut o prezentare a proiectului ,,Femei roma de carieră - de ieri, de azi și de mâine”, obiectivele de bază și activitățile realizate, totodată, elucidând problemele cu care se confruntă, dar și istoriile de succes ale femeilor de etnie romă atît în societate, cât și în procesul de angajare.
 
Prezente la eveniment, dna Raisa Dogaru, director ANOFM și dna Valentina Lungu, director-adjunct ANOFM au subliniat faptul că Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca sprijină categoria persoanelor de etnie romă, prin promovarea drepturilor lor privind accesul la instruiri profesionale și angajarea în câmpul muncii, cât și depășirea barierelor de discriminare în procesul incluziunii profesionale a femeilor rome din comunitate.
 
Rodica Jereghi, șef Direcția politici nediscriminare, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a adus la cunoștință atribuțiile și obiectivele Consiliului, subliniind misiunea de bază, cea de oferire a protecţiei împotriva discriminării, asigurarea egalității şi restabilirea în drepturilor persoanelor discriminate.
 
În cadrul evenimentului, Cristina Arapan, șef Direcția implementarea politicilor de ocupare, ANOFM a făcut o prezentare a serviciilor prestate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca și agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de munca pentru persoanele de etnie romă, rezultate și provocări.
Totodată, reprezentanții agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de munca a mun. Bălți, r. Hîncești și r. Rîșcani au prezentat bunele practici și bariere la integrarea profesională a femeilor roma pe piața muncii în localitățile beneficiare ale proiectului.
 
În cadrul discuțiilor s-a evidențiat și rolul mediatorului comunitar în procesul de angajare a femeilor rome în câmpul muncii, despre experiența acumulată au vorbit Elena Bogdan, mediator comunitar, or. Hîncești și Silvia Feraru, mediator comunitar, comuna Cărpineni, r. Hîncești.
 
Amintim că în luna martie curent, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca a încheiat un Acord de colaborare cu Asociaţia Obștească pentru Tineret „MoldSolidaritate”.