Activități din teritoriu dedicate Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi

În contextul marcării zilei de 3 decembrie – Zi Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, dar şi în scopul creşterii şanselor de integrare profesională a persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, a gradului de informare privind serviciile prestate de Agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca, locurile de munca libere înregistrate şi condiţiile de ocupare a acestora, în perioada 28 noiembrie – 06 decembrie 2016, Agențiile teritoriale s-au încadrat activ în Campania de sensibilizare consacrată Zilei Internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi.
 
AOFM Dubăsari - Concertul cu genericul „Toți diferiți, toți egali”
La data 1 decembrie, în incinta Centrului Republican de Reabilitare a Invalizilor, Veteranilor Muncii și Războiului, a fost organizat un concert  destinat persoanelor cu dizabilităţi,  cu genericul  „Toți diferiți, toți egali”, la care a fost invitată AOFM Dubăsari. La eveniment au participat 4 șomeri cu dizabilități înregistrați la AOFM Dubăsari și 25 beneficiari ai Centrului Republican Dubăsari, precum şi specialiștii responsabili de persoanele cu dizabilități din cadrul AOFM Dubăsari și Direcţiei Asistenţă Socială Centrul Republican Dubăsari.
Concertul a fost deschis de d-nul Vitalie Oprea - director CRRIVMR și specialiștii din cadrul AOFM Dubăsari, care au venit cu un mesaj de felicitare in contextul consemnării zilei de 3 decembrie – Zi Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, susținând că aceasta zi este o ocazie pentru o schimbare de atitudine față de aceste persoane prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate, dorindu-le multă sănătate, perseverenţă, răbdare şi multe realizări.
Au fost acordate premii bănești pentru participarea persoanelor cu dizabilități la Turneul de Șah organizat de CRRIVMR, precum și ajutoare materiale pentru această categorie de persoane. Atmosfera de sărbătoare și voie bună a fost realizată cu un concert din partea unei formații de muzică ușoară din or. Dubăsari.
Participanții au fost mulțumiți  de  muzică, voie bună și multe surprize din partea CRRIVMR.
 
AOFM Criuleni a organizat seminarul informativ cu genericul „O viaţă independentă pentru persoanele cu dizabilităţi”

La data de 2 decembrie, AOFM Criuleni a organizat seminarul informativ cu genericu "O viaţă independentă pentru persoanele cu dizabilităţi”, în parteneriat cu Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei. La seminar au participat 12 şomeri dintre care 7 persoane cu dizabilităţi şi cu statut de şomer.
Scopul seminarului a fost evaluarea problemelor sociale, cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, elaborarea  soluţiilor pentru diminuarea discriminării şi promovarea participării lor în viaţa comunitară,  cunoaşterea drepturilor şi obligaţiunle şomerilor, dezvoltarea încrederii în sine şi dezvoltarea oportunităţii  de a se prezenta la interviu de angajare.  
Participanţii au fost familiarizaţi cu legislaţia în vigoare privind: angajarea persoanelor cu dizabilităţi  HG nr.65 din 23.01.2013; determinarea dizabilităţii şi capacităţii de munca, prevederile Legii nr.60 din 30.03.2012; incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, responsabilităţile angajaţilor, instituţiilor, autorităților publice, ce ţin de incluziunea profesională a persoanelor cu dizabilităţi, serviciile prestate de către Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Munca.
AOFM a informat despre discriminarea pe criterii de dizabilitate referitor la toate aspectele şi formele de încadrare în câmpul muncii (angajarea, avansarea în carieră, condiţiile de sănătate şi securitate la locul de munca); despre accesul liber la informaţia privind ofertele de pe piaţa muncii şi şansele egale în ocuparea lor;  adaptarea la locul de munca conform pregătirii lor profesionale, cât şi despre toate celelalte servicii pe care le prestează Agenţia tuturor persoanelor doritoare de a se încadra în câmpul muncii. 
Participanţii au fost informaţi şi în domeniul  solicitării unei profesii ca modalitate de integrare  sau reintegrare socială, care a prezentat un mare interes faţă de posibilitatea de a beneficia de cursuri de pregătire profesională. Totodată s-a  discutat  despre  şomerii cu dizabilităţi luaţi la evidenţă de către AOFM  Criuleni. Conform procedurii de lucru, beneficiarii sunt facilitaţi prin ajutor de şomaj sau înscrişi la cursuri de instruire. S-au pus în discuţie sursele de informare privind oferta forţei de munca: membrii familiei, cunoscuţii, prietenii, internet, afişe, broşuri, etc.
 În dezbateri, participanţii au vorbit despre dificultăţile, problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi.
Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei a informat despre prestaţiile sociale.
Organizatorii au menţionat că persoanele cu dizabilităţi sunt înalt motivate de a demonstra că sunt apte de a efectua munca propusă, sunt deschise pentru a învăţă, pentru a demonstra fiecărui membru că pot atinge rezultate remarcabile.
 
AOFM Glodeni - activitate dedicată zilei de „03 decembrie – Ziua persoanelor cu dizabilitați”
 
La data de 3 decembrie, în incinta Centrul de Creație al Copiilor din or. Glodeni, s-a desfășurat activitatea  dedicată zilei de „03 decembrie – Ziua persoanelor cu dizabilitați”.
La această activitate au participat toate instituțiile abilitate din raion, unde se regăsesc printre beneficiari – persoane cu dizabilități: DASPF, AOFM, Crucea Roșie, Societatea Invalizilor, Societatea Orbilor și alte ONG-uri.
Scopul acestei festivități a fost de a le aduce un zâmbet, o bucurie celor care sunt mai triști ca noi. Participanții au  avut parte de un concert, copii au avut parte de niște cadouri venite din partea ONG-urilor. A fost difuzat un film despre „Integrarea în societate a persoanelor cu dizabilități”.
La acest eveniment au fost invitați și șomerii cu grad de invaliditate. Activitatea desfășurată a avut succes, oferind motiv de bucurie celor prezenți prin colaborarea reușită între parteneri – organizatori.
 
AOFM Rezina - Clubul Muncii privind integrarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități
 

Agenția pentru Ocuparea Forței de Munca a raionului Rezina, la data de 5 decembrie, a desfășurat un seminar - training Clubul Muncii cu tematica: Privind integrarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități.
La seminar au fost invitate 12 persoane.
Scopul acestui seminar a fost  informarea şi încurajarea persoanelor cu dizabilităţi, pentru integrarea cu succes în câmpul muncii.
 În acest scop persoanelor li s-a oferit informaţi despre oportunităţile de angajare şi serviciile pe care agenţia le oferă persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca.
Participanţii au fost familiarizaţi cu legislaţia în vigoare privind angajarea persoanelor cu dizabilităţi. AOFM a informat despre nediscriminarea pe criterii de dizabilitate referitor la toate aspectele şi formele de încadrare în câmpul muncii (angajarea, avansarea în carieră, condiţiile de sănătate şi securitate la locul de munca); despre accesul liber la informaţia privind ofertele de pe piaţa muncii şi şansele egale în ocuparea lor; adaptarea la locul de munca conform pregătirii lor profesionale, cât şi despre toate celelalte servicii pe care le prestează Agenţia tuturor persoanelor doritoare de a se încadra în câmpul muncii. 
 În dezbateri, participanţii au vorbit despre dificultăţile, problemele cu care se confruntă zi cu zi. Noi la rîndul nostru i-am informat despre măsurile de protecție social pe care le oferă agenția persoanelor cu dizabilități aflați în evidența agenției.
 
AOFM Chișinău - „Proiectarea carierei azi - rezultatul succesului de mâine” – activitate dedicata Zilei persoanelor cu dizabilităţi
La data de 5 decembrie,  Agenția pentru Ocuparea Forței de Munca municipiu Chișinău, a organizat în cadrul Campaniei dedicată Zilei Internationale a persoanelor cu dizabilități sesiunea cu genericul ”Proiectarea carierei azi - rezultatul succesului de mîine”, pentru elevii clasei a IX-a, a Școlii speciale nr. 12  pentru copiii hipoacuzici și cu surditate tardivă.
Elevii au fost informați  despre cum își pot dezvolta un traseu educațional cît și posibilitățile acestora pe piața muncii odată cu alegerea făcută.
Paralel cu alegerea unei viitoare profesii sa discutat și despre  metodele și tehnicile de căutare a unui loc de munca, cursuri de formare profesională, serviciile prestate de  Agenție, drepturile și obligațiile acestora, posibilități de angajare în cîmpul muncii.
Elevii au primit informații despre portalul  www.angajat.md, alte site-ri utile.
Informarea corectă rămâne a fi un pilon important în deciziile de carieră, în special pentru persoanele cu dizabilități,  informarea și cunoașterea cât mai amplă a domeniului pentru a reuși integrarea  pe piața muncii. 
 
AOFM Ialoveni - acţiuni consacrate Zilei Internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi
 
AOFM Ialoveni în această perioadă a continuat antrenarea şi implicarea autorităţilor publice, precum şi a agenţilor economici în procesul de angajare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi, totodată a propus doritorilor din rândul persoanelor cu dizabilităţi urmarea cursurilor gratuite de formare profesională, în scopul integrării lor pe piaţa muncii.
 În ziua de 3 decembrie persoanele cu dizabilităţi din localităţile raionului, printre care şi cele care sunt la evidenţa AOFM Ialoveni în căutarea unui loc de munca, au fost invitate la un concert, care s-a desfăşurat la Casa de cultură raională. În cadrul acestei manifestări, la care au participat preşedintele raionului Anatolie Dimitriu şi preşedintele Consiliului Consultativ al AOFM Ialoveni Tudor Grigoriţă, persoanele cu dizabilităţi au fost felicitate cu Ziua Internaţională de susţinere a persoanelor cu dizabilităţi şi au savurat cu plăcere timp de 4 ore evoluţia violonceliştilor concursanţi din cadrul festivalului-concurs, ediţia treisprezece, consacrat virtuozului scripcar Filip Toderaşcu, costeştean trecut în eternitate.     
În ziua de 5 decembrie curent, la sediul Organizaţiei Teritoriale Ialoveni a Asociaţiei Obşteşti a Nevăzătorilor din Moldova a avut loc o altă acţiune social-culturală. În raionul Ialoveni sunt circa 140 de persoane nevăzătoare, iar la evenimentul de la sediul Organizaţiei Teritoriale Ialoveni a Asociaţiei Obşteşti a Nevăzătorilor din Moldova protagonişti au fost persoanele cu dizabilităţi, înzestrate cu talent artistic, care au recitat poezii de suflet şi au interpretat cântece frumoase, spectatori fiind nu numai specialiştii AOFM Ialoveni, dar şi mai mulţi pensionari, în frunte cu preşedintele Organizaţiei Teritoriale a pensionarilor şi veteranilor muncii Grigore Bogos.
 
De la începutul anului 2016 la evidenţa AOFM Ialoveni s-au aflat 13 persoane cu dizabilităţi în căutarea unui loc de munca, dintre care au fost plasate în câmpul muncii 8 persoane. La moment la evidenţă sunt 5 persoane.
Referitor la cadrul legal pentru înfiinţarea întreprinderilor sociale, la moment înfiinţarea unei întreprinderi sociale este posibilă numai cu suportul financiar al donatorilor internaţionali. Exemplu este Întreprinderea socială de catering „Floare de cireş” SRL din satul Răzeni. Într-un spaţiu suportiv şi securizat, Întreprinderea socială are un personal compus din 26 de persoane, din care 13 sunt tineri cu dizabilităţi, serveşte câte 37 de evenimente lunar și are capacitatea de a servi maximum câte 3 evenimente zilnic. În cadrul întreprinderii sociale angajații cu dizabilități sunt instruiți pentru a obţine competențe financiare, abilități de integrare socială și responsabilități sporite la locul de munca. În rezultat, aceștia participă activ în viaţa comunităţii, transformându-se treptat din beneficiari pasivi ai alocațiilor de stat în cetățeni activi, care devin responsabili, cu drepturi și obligații și capacitate să-şi realizeze propriul potențial. Întreprinderea socială are două tipuri de activități: servicii de catering și de creștere a legumelor în seră.