COMUNICAT: Campania de informare consacrată Zilei Internaționale a Migranților, 16-26 decembrie 2016

În contextul consemnării la 18 decembrie a Zilei Internationale a Migranților, în perioada 16-26 decembrie 2016 Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) în comun cu structurile sale teritoriale, cu suportul Proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL), implementat de PNUD Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, vor organiza măsuri de informare a populației referitoare la provocările și riscurile legate de procesul migrațional.
 
Campania are drept scop informarea persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca despre fenomenul migrației, oportunitățile de angajare în Republica Moldova, serviciile prestate de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de munca (AOFM), posibilitățile de angajare legală peste hotare, precum și despre riscurile migrației ilegale.
 
Principalul obiectiv al Campaniei de informare este sensibilizarea populației asupra riscurilor migrației neregulate, prezentarea avantajelor migrației legale, precum și a posibilităților de angajare în țară.
 
ANOFM și structurile sale teritoriale vor organiza în comun cu partenerii seminare informative cu participarea inclusiv a tinerilor claselor absolvente din localitățile țării, cu oferirea informațiilor despre oportunitățile de angajare în Republica Moldova și serviciile prestate persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, posibilitățile de angajare legală peste hotare și riscurile migrației ilegale. La fel, vor organiza dezbateri, mese rotunde cu participarea partenerilor AOFM, migranților, tinerilor claselor absolvente, actorilor interesaţi, ONG-urilor din domeniu etc.
 
Suplimentar, AOFM, în comun cu reprezentanții Proiectului MiDL, APL-urilor și direcțiilor asistență socială și protecție a familiei, vor organiza sesiuni de informare în 7 localități beneficiare ale Proiectului.
 
De asemenea, în cadrul Proiectului MiDL, 10 AOFM beneficiază de asistență în vederea îmbunătățirii și adaptării serviciilor de angajare la necesitățile pentru persoanele revenite de peste hotare. Pe parcursul acestui an, angajații acestor structuri au beneficiat de instruiri pentru prestarea serviciilor mai bine adaptate necesităților muncitorilor migranți.
 
Pe parcursul a 9 luni ale anului 2016 peste 2000 persoane revenite de peste hotare au fost înregistrate cu statut de șomer și au beneficiat de serviciile celor 35 AOFM.
 
Precizăm, că în anul 2000 Organizația Națiunilor Unite a desemnat data de 18 decembrie ca Zi Internațională a Migranților, ca urmare a adoptării la 18 decembrie 1990 a Convenției privind protecția drepturilor tuturor lucrătorilor migranți și a membrilor familiilor acestora.
 
Republica Moldova consemnează Ziua Internațională a Migranților începând cu anul 2003, an în care a aderat la Organizația Internațională pentru Migrație.
Spoturile de promovare a serviciilor ANOFM le puteți accesa AICI și AICI.