Conferința națională „Dezvoltarea calificărilor și promovarea ocupării: abordarea provocărilor multiple”

Reprezentanții autorităților publice centrale și ai societății civile, parteneri de dezvoltare, experți locali și străini, reprezentanții patronatelor și sindicatelor au participat la 15 decembrie curent, la conferința națională „Dezvoltarea calificărilor și promovarea ocupării: abordarea provocărilor multiple”.
 
Principalele subiecte discutate în cadrul conferinței au fost: elaborarea politicilor publice necesare asigurării locurilor de munca suficiente și de calitate, parteneriatul cu sectorul privat, ocuparea forței de munca și calificările pentru o piață a muncii receptivă pentru tineri, migrația în scop de munca și dezvoltare locală.
 
În cadrul evenimentului, directorul Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca, Raisa Dogaru, a susținut o prezentare privind dezvoltarea competențelor în domeniul migrației forței de munca pentru a obține oportunități mai bune de angajare și a conecta migrația forței de munca la dezvoltarea locală.
 
 
Conferința a contribuit la o mai bună înțelegere a rolului politicilor publice și a instituțiilor pieței muncii pentru asigurarea unei ocupări productive și decente, a măsurilor de îmbunătățire a corelării cererii și ofertei de munca, cât și a instrumentelor de gestionare și valorificare a migrației pentru dezvoltarea locală.
 
În urma dezbaterilor, participanții la conferință au venit cu un șir de propuneri pentru îmbunătățirea politicelor publice privind ocuparea forței de munca, corelarea cererii și ofertei de munca și modernizarea serviciilor Agenției Nationale de Ocupare a Forței de Munca, îndeosebi pentru ocuparea tinerilor.
 
Conferința a fost organizată de către Organizația Internațională a Muncii și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu susținerea financiară a Guvernului Suediei și Elveției.