CNSM și ANOFM au stabilit planul de acțiuni comune pentru 2017

Membrii Comitetului Confederal al Confederației Nationale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) s-au întâlnit vineri, 3 martie, cu conducerea Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM). În cadrul întrevederii, părțile au făcut o evaluare a activităților comune, desfășurate în baza Acordului de colaborare dintre cele două instituții și au semnat Planul de acțiuni pe anul 2017.
Mihail Hâncu, vicepreședinte al CNSM, a apreciat colaborarea între sindicate și ANOFM, subliniind că ambele părți sunt cointeresate în buna funcționare a pieței muncii. „Scopul nostru este de a colabora cu partenerii sociali în vederea creării locurilor de munca cu salarii decente, pentru ca oamenii să fie motivați să rămână în țară, iar cei deja plecați să revină acasă”, a spus el.
Raisa Dogaru, director al ANOFM, a accentuat că sindicatele întotdeauna au susținut și au contribuit activ la realizarea politicilor pe piața muncii.
Ea a precizat că cele mai frecvente problemeale pieței forței de munca sunt  dezechilibrul între cerere și ofertă, persistența muncii informale, necunoașterea informației depline despre cererea de pe piața muncii, migrația forței de munca și deficitul acesteia în unele sectoare, situația demografică, ponderea joasă a ocuparii și șomajul înalt în rîndul tinerilor. La fel, dna Dogaru a menționat despre aprobarea de catre Guvern a Strategiei Naţionale privind Ocuparea Forţei de Munca pentru perioada 2017-2021, evidențiind rolul primordial care îi revine Agenției în implementarea unui șir de acțiuni prevăzute în Strategia Națională, subliniind, de asemena rolul major al partenerilor sociali în implementarea Strategiei.
La rândul său, Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a menționat numărul redus al locurilor noi de munca din cauza lipsei mecanismelor de stimulare a agenților economici în crearea acestora, neatractivitatea locurilor de munca vacante, lipsa perspectivelor de creștere a veniturilor salariale și de dezvoltare profesională.
În contextul reformei administrației publice centrale, Chiriac s-a referit laintenția autorităților de a acorda un alt statut ANOFMși anume trecerea acesteiala autogestiune. ”Noi atenţionăm, că Republica Moldova a ratificat Convenţia OIM nr. 88 privind organizarea activităţii de folosire a forţei de munca, care prevede că statul trebuie să organizeze un sistem de birouri de folosire a forţei de munca, aflate sub controlul unei autorităţi naţionale şi care trebuie să acorde servicii publice şi gratuite. Din această cauză vom insista ca statutul actual al ANOFM să fie păstrat”, a spus liderul sindical.
Conducerea CNSM a accentuat că va intensifica colaborarea cu ANOFM,  axându-se în principal pe: îmbunătăţirea cadrului legal, în vederea stimulării creării noilor locuri de munca şi de atragere a investiţiilor în economia Moldovei;sporirea garanţiilor minime în domeniul retribuirii muncii salariaţilor, inclusiv elaborarea şi implementarea reglementărilor ce ţin de stabilirea salariilor;asigurarea investiţiilor pregătirea şi perfecţionarea continuă a forţei de munca;continuarea activităţilor de contracarare a fenomenului „munca la negru” şi „achitarea salariului în plic”;sporirea capacităţilor structurilor statale şi ale sindicatelor de a proteja drepturile cetăţenilor moldoveni peste hotare; asigurarea condiţiilor de munca decente prin eliminarea factorilor ce dăunează sănătatea şi securitatea salariaţilor.
Acordul de colaborare între CNSM și ANOFM a fost semnat în anul 2011 și prevede realizarea în comun a unui șir de acțiuni în domeniul ocupării forței de munca.