Atelier ”Integrarea economică a tinerilor – angajarea în câmpul muncii”

La 18 martie curent, a avut loc primul Forum municipal de tineret din Chișinău  organizat cu susţinerea Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova, Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport din mun. Chişinău (DGETS) şi a Reţelei Naţionale a Consiliilor Locale de Tineret. La activitate au fost prezenți Pavel Ianeț - Viceministrul Tineretului şi Sportului al RM, Constantin Turcanu - Şef-adjunct al Secţiei programe de tineret al Ministerului Tineretului şi Sportului, Viorica Negrei - Şef-adjunct al DGETS, Larisa Macarenco - specialist de tineret al DGETS, Cristina Aparatu - Şef-interimar al Direcţiei social-umanitară şi relaţii inter-etnice a Primăriei mun. Chişinău şi Octavian-Andrei Bărbuleţ-Tărăntuş - Consilierul Preşedintelui Consiliului Judeţean din Piatra Neamţ.
Forumul  și-a propus ca obiective:
-  prezentarea rezultatelor sondajului sociologic, organizat în perioada 6-25 februarie 2017, privind problemele cu care se confruntă tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-35 ani, din cele 5 sectoare ale municipiului Chişinău şi 7 suburbii ale sale;
-  implicarea celor 100 de participanţi în 4 ateliere de lucru pe temele: educaţie non-formală, integrarea economică a tinerilor, drepturile lor şi participarea în vederea identificării unor soluţii la problemele menţionate;
-  implementarea de către tineri a politicilor publice în domeniu cu ajutorul Autorităţilor Publice Locale.
Specialistul Agenției pentru Ocuparea Forței de Munca a municipiului Chişinău a moderat atelierul cu tematica ”Integrarea economică a tinerilor – angajarea în câmpul muncii”, unde împreună cu participanții au identificat care sunt problemele cu care se confruntă un tânăr la integrarea pe piața muncii și care ar fi soluțiile din perspectiva lor.
Problemele identificate au fost:

  •   lipsa orientării profesionale;
  •   nevalorificarea educației non-formale în învățământul preuniversitar;
  •   lipsa informării despre piața muncii, specificul profesiilor;
  •   lipsa programele antreprenoriale şi a programelor de granturi;
  •   angajarea ilegală;
  •   insuficienţa locurilor de munca în localităţile rurale, etc.

Soluțiile înaintate de către tineri au ținut în primul rând de informarea despre piața muncii, contextul și specificul muncii, despre faptul că e nevoie de o proiectare a carierii unde tânărul să poată să-și aleagă traseul educațional/profesional conform abilităților, mai multe oportunități de stagii de practică și intership-uri ce să le dezvolte abilitățile profesionale.
În același timp, în cadrul atelierului tinerii au beneficiat și de o prezentare informativă despre serviciile prestate de către Agenția pentru Ocuparea Forței de Munca a municipiului Chișinău, canalele de informare și de căutare a unui post de munca, procedura de înregistrare la Agenție și despre seminarele instructive la care pot participa pentru a fi ghidați la întocmirea CV-ului, scrisorii de intenție, dar și prezentarea la un interviu de angajare.

     Urmează ca organizatorii să întocmească un plan de acţiuni concrete, în vederea implementării soluţiilor propuse şi consolidării relaţiilor dintre ONG-uri, Autorităţile Publice Locale şi Tineri.