AOFM Bălți a desfășurat un seminar de informare pentru deținuții din Penitenciarul nr.11

La data de 29 martie Agenția pentru ocuparea forței din mun. Bălți a desfășurat un seminar de informare la Penitenciarul nr.11 din mun. Bălți pentru 15 deţinuţi.
 
În acest scop, Agenţia Bălți a adus la cunoştinţă persoanelor participante la seminar despre serviciile prestate şi oportunităţile acestora: servicii de angajare în câmpul muncii, consultație în alegerea profesiei, cursuri de calificare/recalificare pentru obținerea unei profesii, antrenarea la lucrări publice, alocația de integrare şi reintegrare profesională, dreptul la poliță de asigurare medicală obligatorie pe perioada cît persoanele sunt în evidență cu statut de șomer.
 
Totodată, au fost informaţi despre Centrul de găzduire şi adaptare socială a persoanelor fără adăpost „REÎNTOARCERE” din mun. Bălți, care oferă servicii de plasament  şi asistenţă oamenilor fără adăpost şi ex-deţinuţilor în vederea socializării şi integrării lor în comunitate. Astfel, persoanele  eliberate din detenţie vor putea beneficia de adăpost, servicii medicale primare, necesităţi personale de igienă şi alimentaţie,  perfectarea actelor de identitate, consiliere psihologică şi juridică. Beneficiarii Centrului au posibilitatea de a obţine viză de reşedinţă temporară la adresa Centrului de la 6 luni -1 an.
 
Procesul de pregătire pentru eliberare a deținuților este foarte important şi trebuie să fie aplicat începând cu 3-6 luni înainte de eliberarea din detenţie.  Biroul de Probațiune, asistenți sociali, psihologi  în parteneriat cu alte instanțe desfășoară activități care ar putea spori șansele de reintegrare în societate  și va contribui la reducere a numărului de recidive.
 
Colaboratorii penitenciarului ne-au informat despre activități de resocializare care se practică  pentru deținuți, cum sunt: ieșiri în teritoriu la natură a deținuților  împreună cu membrii familiei, vizitarea spectacolelor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”din Bălți, implicarea deținuților în roluri de actori împreună cu actorii teatrului la spectacole organizate și prezentate în cadrul penitenciarului. Deținuții care sunt activi și participă la diverse măsuri sunt stimulați cu alte beneficii, ceea ce provoacă concurență și îi motivează și pe ceilalți deținuți să nu fie pasivi.
 
De asemenea, în cadrul penitenciarului se  implementează proiectul „Program pilot de pregătire pentru eliberare” din România, care prevede consultații și lucru individual cu deținuții care se vor elibera, privind: identificarea problemelor pe care le întâmpină la eliberare, nevoile, necesitățile, comportamentul și modul de soluționarea a problemelor, sfaturi și alternative de a proceda altfel în diferite situații.
 
Pe parcursul seminarului, deținuții au  fost deschiși și activi, și-au dat interesul au adresat multe întrebări: despre oportunitățile șomerilor, problemele pe care întâmpină la angajare fiind refuzați de agenți economici, salariile mici care nu-i motivează să se angajeze în câmpul muncii și despre cazuri de succese a persoanelor eliberate din detenție care au fost angajate în câmpul muncii.
 
În anul 2016, la Agenția mun. Bălți au fost înregistrați 11 persoane eliberate din detenție din care 1 persoană a fost angajată, în anul 2017 au fost înregistrate 7 persoane din care 1 persoană frecventează cursuri de formare profesională ca lăcătuș tehnică sanitară.
Pe parcursul anului 2016 au fost inregistrate cu statut de somer de catre agențile teritoriale 245 persoane eliberate din detenție.