Comunicat privind rezultatele desfăşurării Campaniei de vizite la agenţii economici

În perioada 10-28 aprilie 2017, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca (ANOFM) a organizat Campania de vizite la agenţii economici cu sloganul „Aveţi oferte de munca şi căutaţi personal? Noi Vă putem ajuta!”. Printre obiectivele Campaniei s-au inclus informarea angajatorilor despre serviciile prestate de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca (AOFM), canalele de informare şi recrutare on-line administrate de ANOFM, sensibilizarea angajatorilor la problemele din teritoriu, dar şi dezvoltarea şi stabilirea de noi parteneriate pe piaţa muncii locale.
În perioada 10-28 aprilie 2017 AOFM au vizitat în total 1127 agenţi economici şi au identificat 1703 locuri de munca libere, cele mai multe fiind disponibile pentru contabili, vânzători produse alimentare, bucătari, chelneri, barmeni, dar şi muncitori necalificaţi, inclusiv în agricultură. Din cei 1127 agenţi economici vizitaţi, 244 sunt agenţi economici noi-identificaţi de către AOFM (15%), fiind în acest mod stabilite noi relaţii de colaborare. Totodată, o bună parte din angajatorii vizitaţi au fost selectaţi din domeniul învăţămîntului (gimnazii, licee) şi direcţiile raionale în legătură cu încheierea anului de învăţămînt şi necesităţii de informare a absolvenţilor  despre situaţia pieţii muncii şi oportunităţile de a alege o meserie cerută pe piaţa muncii, cît şi angajatorii din domeniul agriculturii, ţinînd cont de începerea sezonului de lucru agricol.
Pe parcursul desfăşurării Campaniei, AOFM au informat agenţii economici din teritoriu despre serviciile prestate, canalele de informare şi recrutare on-line administrate de ANOFM: site-ul www.anofm.md, portalul www.angajat.md, platforma târgului on-line www.e-angajare.md),  dar şi pagina de Facebook, administrate de ANOFM. Angajatorii vizitaţi au fost sensibilizaţi la problemele din teritoriu în domeniul ocupării forţei de munca, inclusiv la angajarea persoanelor din grupurile vulnerabile. Pe panourile informative ale AOFM au fost plasate informaţii referitor la desfăşurarea Campaniei de vizite, iar în cadrul vizitelor agenţilor economici li s-au înmânat mape cu materiale informative referitoare la serviciile ANOFM. Totodată, agenţii economici au fost informaţi despre posibilitatea de a participa la târgurile locurilor de munca, inclusiv târgul on-line, care se va desfăşura în perioada 24-31 mai 2017şi Forumul profesiilor/meseriilor, care va fi organizat în data de 24 mai curent.
La data 11 mai curent, în baza de date a ANOFM erau înregistrate circa 16000 locuri de munca libere. Pe parcursul primelor patru luni ale anului 2017, AOFM au identificat şi înregistrat în total 16072 locuri de munca libere, cu 2331 mai multe faţă de perioada similară a anului 2016 (13741 locuri libere).
În anul 2016 ANOFM a înregistrat în total 44612 locuri de munca libere declarate de cca 6000agenţi economici.
ANOFM prin intermediul structurilor sale teritoriale îşi propune să dezvolte în continuare parteneriatele cu agenţii economici şi să îmbunătăţească comunicarea şi măsurile oferite angajatorilor în scopul recrutării rapide a personalului potrivit cerinţelor înaintate.