Desfășurarea Târgurilor locurilor de muncă pentru Tineret, de către Agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, în contextul celei de-a VII-a ediție a Forului meseriilor/profesiilor

În contextul desfășurării celei de-a  VII-a ediție a Forului meseriilor/profesiilor în cadrul căruia a avut loc Târgul locurilor de munca pentru Tineret, 24 mai 2017, eveniment organizat la inițiativa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca (ANOFM) sub egida Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Educației, agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de munca desfășoară Târguri ale locurilor de munca pentru Tineret.
 
AOFM Nisporeni
În data de 18.05.2017, Agenția pentru Ocuparea Forței de Munca a raionului Nisporeni, în parteneriat cu Biroul de Probațiune, Inspecția Muncii, Consiliul Raional Nisporeni, Secția Administrativ Militară și Școală Profesională din localitate a desfășurat Tîrgul Locurilor de Munca.
La Tîrg au participat 17 agenţi economici din diferite ramuri cu 241 de locuri vacante. Angajatorii au avut posibilitatea de a-şi prezenta întreprinderea, genul de activitate, precum şi locurile de munca vacante din diverse domenii de activitate cu o scurtă descriere a acestora. La activitate au fost prezenţi şomeri şi persoane aflate în căutarea unui loc de munca, precum și elevi ai Școlii Profesionale care au fost interesați de informația și oportunitatea oferită.
În cadrul evenimentului participanţilor li s-a oferit posibilitatea de a discuta direct ca potenţiali angajaţi şi angajatori. Pe parcursul Tîrgului persoanele prezente au fost informate despre posibilitățile de formare profesională, despre cursurile de calificare, recalificare pentru a obține o profesie solicitată pe piața muncii, pentru sporirea șanselor de angajare.
Prin  această  acțiune de corelare a cererii și ofertei, şomerii interesați de un anume loc de munca, au avut posibilitatea de aplica la acesta, discutând direct cu angajatorul.
Toți participanții au primit pliante, cărți de vizită, materiale informative utile atît pentru agenții economici cît şi pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de munca.
 
AOFM Căușeni 
Târgul Profesiilor este proiectul care te aduce față în față cu profesia în cadrul Zilei ușilor deschise organizate pe data de 17.05.2017 de către Școala profesională în comun cu Agenția de Ocupare a forței de Munca a Raionului Căușeni.
Acest eveniment este o platformă deschisă de comunicare, informare, consultanță în orientarea profesională a tinerilor. Programul zilei a fost variat și util pentru toți cei interesați, incluzând oferta instituției de învățământ: învățământul profesional la profesiile/meseriile pietrar-zidar, tencuitor ,electrogazosudor, tîmplar în construcții, cusător, electrician, dulgher, bucătar.
     Pe parcursul întâlnirii am răspuns la mai multe întrebări care îi frământă pe tineri:
-          Unde mă aflu acum?
-          Ce profesie îmi doresc?
-          Ce mi-ar plăcea să fac ?
-          Pentru ce aș fi potrivit/care sînt punctele mele forte?
-          Ce meserii mă atrag mai mult ?
-          Unde pot căpăta această profesie ?
-          Cum se încadrează această profesie pe piața muncii?
-          Ce ar trebui să fac pentru a ajunge să practic această profesie?
 
 
AOFM Criuleni
La data de 19.05.2017, în incinta Centrului de Resurse pentru Tineret – Universul tinerilor Unit din or. Criuleni, s-a desfășurat Târgul Locurilor de Munca cu tematica „Tinerii - viitorul nostru”.
 La Târgul locurilor de Munca au participat agenți economici, şomeri, persoane aflate în căutarea locului de munca, absolvenți ai instituțiilor de învățământ din or. Criuleni și localitățile raionului, în parteneriat  cu Centrul Resurse pentru Tineret Unit, Consiliul Raional Criuleni, Direcția Asistență Socială și Direcția Educație din or. Criuleni.
La eveniment au fost prezenţi preşedintele raionului Criuleni, dl Veaceslav Burlac,  vicepreşedintele raionului Criuleni, dna Ala Ungurean, primarul or. Criuleni, dl Simon Dumitru.
Scopul de bază al Târgului locurilor de Munca a fost informarea, identificarea noilor  locuri de munca vacante, atragerea activă a tineretului în procesul de căutare a unui loc vacant, negocierea în direct cu agenții economici, ridicarea nivelului  de angajare a șomerilor, consilierea participanților la Târg cu problemele ocupării forței de munca, cu prevederile legislației muncii, propunerea modalităților de instruire profesională a cursurilor de calificare, recalificare și perfecționare în cadrul ANOFM.
În rezultatul  Târgului  locurilor de Munca specialiștii AOFM Criuleni, au identificat  locuri de munca vacante 106, au participat 20 agenţi economici, au fost selectate 15 persoane pentru angajarea în cîmpul muncii, dintre care  absolvenți ai cursurilor de instruire profesională, au fost selectați și îndreptați la comisia medicală pentru  cursurile de formare profesională 2 șomeri aflați în evidența AOFM Criuleni.
La finele Târgului Locurilor de Munca, specialiștii AOFM Criuleni, în semn de recunoștință pentru buna colaborare și susținerea activă, au înmânat agenților economici diplome de participare.
Târgul locurilor de Munca la AOFM Criuleni s-a încheiat pe o notă pozitivă, oferind mai multe șanse în căutarea unui loc de munca.
 
 
AOFM Dubăsari
La data de 19.05.2017, în incinta Primăriei Coşniţa,  Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Munca a raionului Dubăsari a organizat Târgul Locurilor de Munca, pentru persoanele aflate în căutareaunui loc de munca, inclusiv pentru tineret.
 Invitații Târgului  locurilor de munca au fost dna Maria Jimbei, vicepreședintele raionului Dubăsari, președintele Consiliului Consultativ al agenției, dl Driga Pavel -  inspector principal al Inspectoratului Teritorial de Munca Chișinău al Inspecţiei Muncii, specialiști din cadrul Direcției Agricultura și Cadastru și Direcția Economie, Buget și Finanțe Consiliul Raional Dubăsari, precum și agenți economici din raionul Dubăsari, mun. Chișinău și raionul Criuleni.
  În cadrul târgului, dna Galina Rutcovschi, conducătoarea Centrului de instruire SRL ,,Forgales”, recent deschis in s. Coșnița, a venit cu o prezentare a principalelor direcții de activitate a școlii.
  La eveniment au fost prezentate locuri de munca vacante din diferite domenii, ca:  muncitor în agricultură și zootehnie,  medici, asistent medical, contabil, jurist, educator, brutar, bucătar,  ş.a. Din cei 75 șomeri prezenți, în urma negocierii cu agenții economici au fost selectați circa 30 persoane cu scopul angajării în câmpul muncii.
  La finele activității, specialiștii Agenției pentru Ocuparea  Forței de Munca au acordat consultații și informații privind integrarea pe piața forței de munca și au pus la dispoziția participanților diverse pliante și material informative privind serviciile prestate de agenție. Au fost acordate informații privind organizarea Forului meseriilor/profesiilor, Târgului locurilor de munca pentru Tineret  și a Tîrgului on-line.
 
AOFM Ungheni
La 23.05.2017 Agenția pentru Ocuparea Forței de Munca a r. Ungheni, în cadrul Forului meseriilor, profesiilor a organizat Tîrgul locurilor de munca pentru tineri în incinta Colegiului Agroindustrial Ungheni.
Iniţiativa de organizare TLM în Colegiu Agroindustrial Ungheni a parvenit din necesitatea tinerilor de a se informa despre serviciile Agenției, locurile vacante în domeniul în care doresc să profeseze după absolvire, ei avînd nevoia să cunoască despre locurile vacante, despre procedura de selectare a candidaţilor, cerinţele angajatorilor faţă de viitorul specialist, condiţiile de munca pe care le oferă, salariile.
La TLM au fost invitați 22 agenți economici, care au propus 324 locuri vacante în diferite domenii, pe diferite profesii: specialiști calitate, șef de echipă, inginer, cusător, filator, operator la mașina de tuns, bucătar, chelner, conducător auto, mașinist la autogreder, vânzător produse nealimentare, muncitor la prelucrarea nucilor, profesori în învățământul secundar profesional, mecanici, supervizor, manager ș.a.
Prin participarea la Târg, angajatorii au avut posibilitatea să selecteze persoane potrivite pentru activitatea desfășurată.
Fiecare companie, participantă la eveniment a avut locurile de munca disponibile afișate la TLM, care au fost înregistrate cu acceptul lor în baza de date a Agenției și automat, pe portalul www.angajat.md, iar noi vom continua să căutăm  candidații potriviți în vederea ocupării locului de munca.
La Târgul Locurilor de Munca au participat reprezentanții  Consiliului r. Ungheni, Primăriei or. Ungheni. Colegiul Agroindustrial și Școala Profesională au  informat participanții despre spectrul lor de studii pe profesii, Centrul pentru Tineri Credo, Asociația pentru copii și tineret Făclia, care contribuie la soluționarea problemelor cu care se confrunta tinerii din comunitățile raionului, Centrul de servicii Nexus pentru informarea populației despre migrarea și emigrarea legală, Rodica Lupu, președintele Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Ungheni.
La TLM au participat 360 persoane aflate în căutarea unui loc de munca, absolvenți a Școlii Profesionale Ungheni, absolvenți a liceelor din oraș, din ei au fost selectați pentru angajare 66 persoane, majoritatea tineri. Sperăm, că persoane angajate vor fi cu mult mai multe după absolvirea Colegiului și ȘP.  Directorul Şcolii Profesionale din Ungheni, Vladimir Savin, a menționat, că acest eveniment este binevenit pentru absolvenţii acestei instituţii de învăţămînt și a subliniat necesitatea dezvoltării dialogului social pentru a găsi soluții la problema șomajului în rîndul tinerilor.
Agenția v-a monitoriza în continuare angajarea șomerilor și ocuparea locurilor vacante. 
 
AOFM Bălți
Agenția pentru ocuparea forței de munca a  mun. Bălţi a organizat la data de 24.05.2017 Târgul Locurilor de Munca pentru Tineret în incinta Colegiului Politehnic din mun. Bălţi.
Scopul desfășurării anuale a târgului este promovarea politicilor, strategiilor și programelor de stat în domeniul dezvoltării pieței forței de munca. 
În cadrul tîrgului au participat  2 instituții de învățământ Colegiul Politehnic și Colegiul Feroviar și 12 agenți economici care au oferit cca 300 de locuri de munca.
Agenția AOFM mun. Bălți a prezentat peste 600 locuri de munca vacante declarate de către 56 de angajatori. Cele mai solicitate profesii de către angajatori sunt în calitate de: cusătorese, operatori în sala de producție, controlor calitate, montatori subansamble, medici de specialitate, bucătari, ajutor de educator etc.
Târgul a fost vizitat de cca 200 persoane, dintre care majoritatea au fost tinerii absolvenți, dar și persoane aflate în căutarea unui loc de munca.  În urma negocierilor cu angajatorii 142 de persoane au depus CV-uri pentru o eventuală angajare.
Au fost repartizate participanților materiale informative despre serviciile oferite de către Agenție, web site-uri,  legislația muncii, oportunitățile de formare  profesională, întocmirea corectă a CV-ului, scrisoarea de intenție, regulile de  prezentare la interviul cu angajatorul și informarea privind migrația forței de munca. 
 
AOFM Cahul
La data de 25.05.2017, Agenția pentru Ocuparea Forței de Munca a raionului Cahul în parteneriat cu Primăria municipiului Cahul, Consiliul Raional Cahul, Direcția Generală Învățămînt Cahul,  ONG, a organizat și a desfășurat Târgul Locurilor de Munca pentru Tineret organizat în cadrul Forului meseriilor/profesiilor în incinta Palatului de Cultură ”Nicolae Botgros” din municipiul Cahul.
Scopul desfășurării anuale a târgului este promovarea politicilor, strategiilor și programelor de stat în domeniul dezvoltării pieței forței de munca. Forul meseriilor/profesiilor și Târgul locurilor de munca pentru Tineret este destinat absolvenților liceelor și gimnaziilor, tinerilor care își caută primul job, șomerilor, precum și persoanelor angajate care doresc să-și schimbe locul de munca.
Evenimentul a oferit tinerilor posibilitatea de a face cunoștință cu ofertele de studii ale instituțiilor de învățământ, cu posibilitățile de însușire a unei profesii, meserii, specialități, de a cunoaşte angajatorii din diferite domenii de activitate, de a negocia jobul potrivit, precum și de a se informa despre situația actuală a pieţei muncii.
În cadrul Târgului au participat instituțiile de învățămînt ca Universitatea de Stat ”B.P.Hasdeu” din Cahul, Colegiul de Medicină, Colegiul ”Iulia Hasdeu”, Școala Profesională nr.1, Școala Profesională nr.2, Î.S. Centrul de Instruire și Producere Cahul, Combinatul Didactic de Producere și reabilitate socială SA ”Mariana”. Au fost invitate ONG-urile ca  AO Pas cu Pas Regiunea Sud, AO Azi, Centrul Nexus, Centrul CRAION-Contact Cahul. Forul meseriilor/profesiilor și Târgul locurilor de munca pentru Tineret devine o platformă deschisă de comunicare, informare şi consultanţă.
La eveniment s-au prezentat 13 agenți economici : SA Tricon, ICS LTM SRL, SRL Alex Conf Desing, SA CahulPan, Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei Cahul, IM GCL Cahul, Direcția Regională Sud, Ispectoratul de Poliție, Direcția Generală Învățământ, Școala Profesională nr. 1, Teatrul B.P. Hasdeu, SRL Cahul Gaz, SA Rubin-216 care au oferit cca 300  locuri de munca.
Tîrgul a fost vizitat de cca 207 persoane, dintre care 125 absolvenți ai gimnaziilor,liceelor și a universității, dar și persoane aflate în căutarea unui loc de munca. În urma negocierilor cu angajatorii au fost selectate 30 persoane, dintre care au fost angajate 9 persoane.
De asemenea, pe parcursul Târgului, specialiștii Agenției au informat participanții și despre organizarea Tîrgului on-line pentru tineret care se desfășoară în perioada  24-31 mai 2017, accesarea site-ului  www.e-angajare.md, despre serviciile oferite de către Agenție, situația pe Piața Muncii, Prognoza Pieții Muncii, Barometrul Profesiilor și meserilor, cursuri de formare profesională, serviciile Centrului de Ghidare în Carieră etc.  Au fost repartizate materiale informative, broșuri și informații despre portalul www.anofm.mdși www. angajat.md