Rezultatele Târgului locurilor de muncă din Chișinău și Târgului on-line, ediția a XIII-a, cu genericul „Locuri de muncă în Chișinău”

În data de 12 octombrie 2017, în incinta Centrului de Cultură și Istorie Militară,s-a desfășurat Târgul locurilor de munca din Chișinău, eveniment ce a întrunit pe de o parte angajatorii care sunt în căutarea viitorilor angajați, instituții de învățământ care au pus la dispoziția solicitanților oferte privind instruirea profesională la diverse profesii/meserii, iar pe de altă parte persoane interesate să-și caute un loc de munca.
 
La Târgul locurilor de munca din Chișinău au fost prezenți 41 de agenți economici, care au prezentat cca. 1500 locuri de munca din diverse domenii de activitate: învățământ, tehnologii informaționale, industria ușoară, prelucrătoare și alimentară, comerț, finanțe, prestări servicii, etc. Aceştia au avut posibilitatea să îşi prezinte ofertele de munca, să discute şi să recruteze potenţiali angajaţi.
 
Circa 1600 de persoane au vizitat Târgul locurilor de munca din Chișinău, printre care elevi, studenți și absolvenți ai instituțiilor de învățământ, persoane aflate în căutarea unui loc de munca, inclusiv veterani ai războiului din Afganistan și pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova. Au discutat cu angajatorii peste 1200 de persoane, inclusiv 216 veterani aflați în căutarea unui loc de munca. Cei prezenți au fost informați despre serviciile acordate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM), ofertele de munca libere din municipiul Chișinău, inclusiv despre posibilitatea de a urma un curs de formare profesională prin intermediul Agenției pentru Ocuparea Forței de Munca a municipiului Chișinău (AOFM Chișinău). AOFM Chișinău a prezentat peste 4500 oferte de munca libere în municipiul Chișinău declarate de angajatori.
 
Reprezentanții celor trei instituții de învățământ prezenți la eveniment au pus la dispoziția participanţilor oferte privind instruirea profesională la diverse profesii/meserii solicitate pe piața muncii. Pentru a cunoaşte mai bine profesiile/meseriile propuse, acestea au prezentat masterclass-uri la unele dintre meserii.
 
Târgul locurilor de munca din Chișinău a fost organizat de ANOFM în comun cu AOFM Chișinău, în contextul implementării Acordului de colaborare încheiat între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale/ANOFM și organizațiile veteranilor războiului din Afganistan și pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova.
 
În perioada 12-18 octombrie a fost organizat Târgul on-line al locurilor de munca cu genericul „Locuri de munca în Chișinău” care a fost posibil de accesat pe platforma www.e-angajare.md. Persoanele interesate au avut șansa să aplice pentru cele peste 1800 de locuri libere declarate de către 48 de agenți economici.Platforma www.e-angajare.md a fost accesată de 2466 ori de către 1792 utilizatori unici, din care 60% fiind utilizatori noi din următoarele țări: Moldova, România, Germania, Rusia, Italia, SUA, Marea Britanie, Suedia, Belgia, Elveția etc. Dintre cele 125 de aplicări pentru posturile vacante, cele mai multe persoane au ales pozițiile de operator introducere, validare și prelucrare date, expeditor, operator facturare, operator ghișeu bancă, curier, manager în serviciile de marketing și vânzare, specialist resurse umane, dispecer etc.
 
În 9 luni ale anului 2017, ANOFM și structurile sale teritoriale au organizat 54 târguri ale locurilor de munca la care au participat 609 de agenți economici cu peste 9600 de locuri vacante și 3 târguri on-line ale locurilor de munca la care au participat 367 de agenți economici cu peste 7900 de locuri vacante, platforma www.e-angajare.md fiind accesată de peste 5800 de ori de circa 4300 de persoane.