Rezultatele privind activitățile realizate în cadrul „Zilei Ușilor Deschise” la Agenţia Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă și Agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă

Agenţia Națională pentru Ocuparea Forţei de Munca (ANOFM) împreună cu structurile sale teritoriale a organizat la data de 19 februarie 2018, „Ziua Ușilor Deschise”, în contextul marcării a 27 ani de la crearea Serviciului public de ocupare din Republica Moldova.
 
Evenimentul a avut ca scop sensibilizarea societății privind rolul Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca ca prestator de servicii gratuite pe piața muncii persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca și angajatorilor, precum și informarea despre serviciile prestate, inclusiv informarea privind serviciile de ghidare în carieră și măsurile de ocupare a forței de munca implementate de către structurile sale teritoriale.
 
În acest context, ANOFM și structurile sale teritoriale au organizat activităţi de informare despre serviciile prestate și măsurile de ocupare a forței de munca implementate, la care au avut ocazia să participe persoane aflate în căutarea unui loc de munca, angajatori, tineri, elevi/studenţi, mass-media, vizitatori interesați.
 
ANOFM a fost vizitată de un grup de studenți absolvenți care au venit să se informeze despre serviciile privind piața muncii, au vizitat birourile și au pus întrebări privind activitatea desfășurată în agenție. Vizitatorii au avut parte de prezentări tematice privind rolul ANOFM în dezvoltarea carierei diferitor categorii de clienţi: serviciile prestate, măsurile implementate de structurile teritoriale; situaţia actuală pe piaţa mucii şi prognozele privind solicitările de forţă de munca; instrumentele web de informare şi recrutare administrate de ANOFM; migraţia forţei de munca, aspecte privind riscurile şi consecinţele migraţiei ilegale.
Agențiile pentru ocuparea forței de munca (AOFM) au organizat activități de recrutare a personalului pentru agenții economici, la care au participat 1092 persoane aflate în căutarea unui loc de munca. Agenții economici au venit cu o ofertă de 1781 locuri vacante.
 
Un număr de 865 șomeri, persoane aflate în căutarea unui loc de munca, tineri absolvenți au participat la seminarele de informare privind serviciile prestate și măsurile de ocupare a forței de munca implementate de AOFM. Pentru seminarele de informare privind situația pe piața muncii și solicitările angajatorilor au manifestat interes 965 persoane.
 
Pentru tineri au fost desfășurate activități de ghidare în carieră cu diverse tematici: ”Cum să ne alegem profesia”; „Un pas spre o carieră de succes” la care au participat 751 persoane.
 
2300 persoane au vizitat birourile AOFM și au discutat direct cu angajații, au făcut cunoştinţă cu specificul muncii care o desfăşoară, aceștia oferindu-le răspunsuri la întrebările solicitate, inclusiv au fost efectuate consultaţii individuale.
 
La fel, vizitatorii, cât și mass-media au avut posibilitate să adreseze întrebări direct șefului AOFM.
 
Toate activităţile desfăşurate de ANOFM și AOFM pe parcursul evenimentului au fost reflectate de mass-media locală și națională (TV, radio, portal, ziare).