În contextul Zilei profesionale a funcționarului public din Republica Moldova, funcționarii ANOFM participă la seminarul de instruire, în scopul dezvoltării capacităţilor profesionale

La 23 iunie, în Republica Moldova este sărbătorită Ziua profesională a funcţionarului public. În acest context, astăzi colaboratorii Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM), în scopul obţinerii cunoştinţelor necesare şi dezvoltării capacităţilor profesionale participă la seminarul de instruire, constituit din 2 module: modulul I: „Tehnici de comunicare cu clienţii dificili” și modulul II: „Respectarea legislaţiei muncii în contextul modificărilor şi completărilor Codului Muncii”, eveniment organizat cu suportul Federaţiei Sindicatelor din Comunicaţii din Moldova.
 
Funcționarii ANOFM sunt instruiți privind comunicarea interpersonală, comunicarea în public, tehnici şi metode de elaborare şi prezentare a unui discurs coerent, comunicarea persuasivă ca proces de influenţă, psihologia vocii, comportamentul şi comunicarea asertivă; comunicarea cu beneficiarii ce manifestă comportament dificil, antrenarea memoriei, tehnici de combatere a stresului în activitate.
 
La capitolul respectarea legislației muncii studiază aspecte privind încetarea raporturilor de munca ca rezultat al reducerii numărului sau a statelor de personal din unitate, prevederi legale, disciplina muncii, corectitudinea aplicării sancţiunilor disciplinare, litigiile de munca - practica judiciară.
 
Informăm că în cadrul subdiviziunilor şi structurilor teritoriale ale Agenţiei Nationale la 01.01.2018 activau 280 persoane, din care: 65 funcţii publice de conducere, 212 funcţii publice de execuţie, 3 posturi de deservire tehnică ce asigură funcționarea autorității publice. Efectivul limită stabilit pentru aparatul central este de 47 unităţi, iar pentru agenţiile teritoriale 288 de unităţi, astfel gradul de ocupare al funcțiilor publice a constituit 84 % per total. Din numărul total al angajaţilor – 22 persoane au constituit bărbaţi şi 258 persoane– femei. Vârsta medie a angajaţilor din cadrul structurilor Agenţiei Naţionale, la data de 01.01.2018, a constituit 42 ani.
 
Amintim că decizia  privind instituirea  Zilei  profesionale a funcţionarului public a fost adoptată printr-o hotărâre de Guvern în aprilie 2012, pornind de la importanţa serviciului public în societate şi rolul funcţionarilor Această zi a fost aleasă nu întâmplător, ci având în vedere că, în 2002, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat ziua de 23 iunie ca Ziua Naţiunilor Unite pentru Serviciul Public. Scopul instituirii acestei zile de către Naţiunile Unite a fost să celebreze importanţa şi eficienţa serviciului public pentru comunitate, să scoată în evidenţă contribuţia serviciului public în procesul de dezvoltare, să exprime recunoştinţă pentru munca angajaţilor în serviciul public şi să încurajeze tinerii să vină în acest sector.