Barierele și oportunitățile de angajare a persoanelor cu dizabilități de auz, discutate în cadrul mesei rotunde organizate de către Asociația Surzilor din Republica Moldova

Astăzi, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) a participat la masa rotundă „Bariere și oportunități de angajare a persoanelor cu dizabilități de auz”, organizat de Asociația Surzilor din Republica Moldova (ASRM).
 
Prezentă la eveniment, Anastasia Oceretnîi, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a subliniat importanța creșterii șanselor de integrare profesională a persoanelor cu dizabilități pe piața muncii, respectând prevederile legislaţiei în vigoare. În acest context, a menționat noua Lege cu privire la promovarea ocupării forței de munca şi asigurarea de șomaj, care vine cu noi măsuri privind subvenționarea locurilor de munca și adaptarea acestora pentru persoanele cu dizabilități. La fel, a menționat despre instrumentele de comunicare elaborate „Angajator – angajat, persoană cu dizabilități de auz”, care au drept scop să faciliteze procesul de interrelaționare și incluziune a persoanelor cu dizabilități de auz în câmpul muncii.
 
Dna Valentina Lungu, director adjunct al ANOFM a vorbit în detalii despre noile prevederi ale Legii cu privire la promovarea ocupării forței de munca şi asigurarea de șomaj, care va intra în vigoare în luna februarie 2019 și care vine cu noi măsuri de protecție a persoanelor cu dizabilități, pe lîngă cele existente pînă acum. Totodată, a vorbit despre sprijinul oferit acestor categorii de persoane de către agențiile pentru ocuparea forței de munca prin organizarea în comun cu partenerii la nivel național și local, a  seminarelor informative, instructive, mese rotunde, activități culturale, întruniri cu agenți economici din teritoriu în vederea informării și sensibilizării acestora pentru respectarea legislației în vigoare și angajarea persoanelor cu dizabilități, organizarea activităților de recrutare cu participarea persoanelor cu dizabilități, participarea la acțiuni social-culturale consacrate consemnării Zilei internationale a persoanelor cu dizabilități.
 
În cadrul evenimentului au fost prezentate, de către expertul Valerian Tăbîrță, rezultatele intermediare ale studiului „Bariere și oportunități de angajare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități de auz”, unde au fost elucidate problemele de angajare a persoanelor cu dizabilități de auz și cum pot fi depășite aceste dificultăți întâlnite în procesul obținerii unui loc de munca.
 
Conform estimărilor Asociației Surzilor din Republica Moldova (ASRM), în republică sunt circa 5000 de persoane cu dizabilități de auz. Membrii ASRM sunt 2547 persoane. Din ele apte de munca sunt 1860 persoane, din care aproximativ 750 persoane cu vârsta între 18 și 35 ani. La întreprinderile specializate ale asociației sunt angajate 65 de persoane cu dizabilități de auz.
 
Acest eveniment este organizat în cadrul proiectului ,,Deaf Skills Moldova”, proiect este realizat de ASRM în parteneriat cu Alianța INFONET, cu susținerea financiară a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării prin intermediul Programului de Granturi 2018 pentru organizațiile de tineret.