Ședința lărgită a Consiliului tripartit pe lângă Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă

Astăzi, 21 martie 2019 a avut loc şedinţa lărgită a Consiliului tripartit pe lângă Agenția Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) în scopul examinării Planului de acțiuni al ANOFM pentru 2018 și prezentării obiectivelor de activitate ale instituţiei pentru anul 2019 stabilite de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS).
 
 La ședință au participat Anastasia OCERETNÎI,  Secretar de stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Președintele Consiliului tripartit pe lângă ANOFM, membrii Consiliului tripartit, conducerea ANOFM, șefii direcțiilor și secțiilor din cadrul ANOFM și șefii subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de munca.
 
Conform agendei de lucru, Anastasia OCERETNÎI a făcut prezentarea membrilor Consiliului tripartit pe lângă ANOFM și Regulamentul Consiliului tripartit pe lângă ANOFM, aprobat prin Ordinul MSMPS nr.03 din 09.01.2019.
 În deschiderea ședinței, Anastasia OCERETNÎI, a prezentat noii membri ai Consiliul tripartit care va asigura realizarea dialogului social în procesul de elaborare şi implementare a politicii de ocupare a forţei de munca şi asigurării de şomaj la nivel naţional. Totodată a subliniat rolul ocupării forței de munca în activitatea socio-economică a statului și importanța existenței structurii ANOFM în societate, menționând că o prioritate pentru Agenția Națională, inclusiv subdiviziunile sale teritoriale, rămâne a fi satisfacerea necesităților clienților şi un management eficace bazat pe performanţă şi continuă dezvoltare a serviciilor oferite. Toate acțiunile întreprinse pe parcursul anului 2018 au constituit o provocare atât pentru minister, cât și pentru ANOFM, în contextul reorganizării instituției și aprobării Legii nr. 105 cu privire la promovarea ocupării forței de munca şi asigurarea de șomaj.
 
Raisa DOGARU, director ANOFM a făcut o prezentare privind realizarea Planului de acțiuni al ANOFM pentru 2018 și obiectivele pentru 2019. Anul 2018 a fost marcat de procesul de reorganizare a ANOFM, iar toate eforturile angajaților au fost orientate în scopul îmbunătățirii capacității de implementare a Legii nr. 105 cu privire la promovarea ocupării forței de munca şi asigurarea de șomaj, ce vine cu un șir de noi măsuri active pe piața muncii. Concomitent, au fost organizate instruiri profesionale a angajaților în scopul dezvoltării abilităților și modelării comportamentelor necesare pentru exercitarea eficientă a atribuțiilor de serviciu.
La fel,  a remarcat că realizarea Planului de acțiuni pentru 2018 este o retrospectivă a activității Agenţiei Naţionale desfăşurată în conformitate cu obiectivele stabilite. În şirul celor mai importante acțiuni ce au caracterizat perioada de referinţă, au fost evidențiate: creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la serviciile şi măsurile de ocupare a forţei de munca acordate de ANOFM, îmbunătăţirea calităţii şi accesibilităţii serviciilor şi măsurilor de ocupare a forţei de munca; creşterea gradului de ocupare  a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca pe piaţa internă; creșterea gradului de ocupare a locurilor de munca libere prin sporirea calității serviciilor acordate șomerilor și angajatorilor; ocuparea tinerilor (16 - 29 ani); îmbunătăţirea şi asigurarea monitorizării continuă a pieţei muncii;promovarea integrării pe piaţa muncii a lucrătorilor migranți, inclusiv reîntorși de peste hotare; sporirea angajării din rândul beneficiarilor de ajutor de șomaj; implementarea reformei sistemului de ocupare a forţei de munca.
 
Pe parcursul anului 2018, în baza de date a ANOFM au fost înregistrate 49200 locuri vacante. Concomitent, Agenția Națională în comun cu structurile sale teritoriale a lucrat cu 58 mii șomeri, din care 35,5 mii șomeri înregistrați de la începutul anului. Au fost plasați în câmpul muncii 14,8 mii şomeri din care: 3,0 mii şomeri cu vârsta 50-65 ani; 275 persoane cu dizabilităţi; tineri (16-29 ani) - 4,3 mii; 522 persoane reîntoarse. Au absolvit cursuri de formare profesională 2214 şomeri. Au fost antrenaţi la lucrări publice 1859 şomeri.
Întru îmbunătăţirea colaborării cu angajatorii ANOFM a organizat 62 târguri cu participarea a 710 agenţi economici cu peste 14 mii locuri de munca şi au fost vizitaţi 11325 agenți economici.
Bugetul executat al Agenţiei  Naţionale pentru anul 2018 a constituit  85913,2 mii. Cheltuielile pentru plata ajutorului de şomaj cu  finanțare BASS a constituit 26661,8 mii lei; cheltuieli pentru protecţia şomerilor cu  finanţare BS – 26976,9 mii lei; cheltuieli administrative cu finanţare BS – 32274,5 mii lei.
 
 Dna Dogaru a informat participanții că obiectivele de activitate ale ANOFM pentru 2019 sunt prevăzute în Planul de măsuri de ocupare a forței de munca al ANOFM pentru 2019, aprobat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale elaborat în conformitate cu prevederile noii Legi nr.105 din 14 iunie 2018 cu privire la promovarea ocupării forţei de munca şi asigurarea de şomaj:

  • sporirea şanselor de ocupare a forţei de munca şi asigurarea tranziţiei la piaţa muncii prin implicarea în servicii şi măsuri active şi aplicarea competenţelor profesionale pe piaţa forţei de munca internă;
  • prevenirea şi reducerea şomajului de lungă durată şi efectului lui social prin acordarea serviciilor de preconcediere şi sporire a nivelului de informare a populaţiei;
  • creşterea gradului de protecţie a cetăţenilor moldoveni în procesul de migraţie a forţei de munca;
  • asigurarea efectuării monitorizării măsurilor de ocupare a forţei de munca, cercetărilor, analizei şi prognozei pieţei muncii în vederea fundamentării intervenţiilor şi îmbunătăţirii politicilor de ocupare a forţei de munca;
  •  asigurarea managementului Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca, inclusiv a controlului intern managerial în condiţiile de reorganizare a instituţiei si implementare a legislaţiei noi în domeniu.

Pentru fiecare obiectiv din Planul de măsuri de ocupare a forței de munca al ANOFM pentru anul 2019 au fost prevăzute acţiuni concrete, stabiliți indicatorii de produs/rezultat.
 
Anastasia OCERETNÎI a menţionat că pe parcursul anului 2018, Agenţia Naţională a făcut faţă mai multor provocări în contextul reorganizării și noile măsuri de ocupare care au venit odată cu aprobarea Legii nr.105 și a mulțumit angajaților ANOFM și subdiviziunilor sale teritoriale pentru efortul depus  în atingerea obiectivelor propuse.
 
Analizând cele expuse, membrii Consiliului au discutat cu privire la realizările obţinute, provocări şi obstacole întâlnite în îndeplinirea sarcinilor. Totodată  au subliniat că activitatea a fost axată pe realizarea acțiunilor având ca obiectiv strategic sporirea gradului de ocupare a populaţiei şi diminuarea ratei şomajului. Adițional au venit cu unele sugestii și propuneri care urmează a fi incluse.