Atelier de lucru în format hibrid: ,,Sensibilizare și orientare în carieră în contextul Garanției pentru tineret în Balcanii de Vest"

5

În perioada 24-25 septembrie 2024, reprezentanții ANOFM participă la Atelierul de lucru în format hibrid cu mai multe țări, organizat de programul TAIEX, cu tematica: ,,Sensibilizare și orientare în carieră în contextul Garanției pentru tineret în Balcanii de Vest".

Acest atelier multinațional face parte dintr-o serie de evenimente care se concentrează pe subiecte prioritare pentru punerea în aplicare a Garanției pentru Tinerii din Balcanii de Vest și permite schimbul de experiență între statele membre ale Uniunii Europene (UE) și economiile din Balcanii de Vest.

Garanția pentru tineret este un cadru de politică de activare și dezvoltare a competențelor axat pe tinerii care nu au un loc de muncă, educație sau formare profesională (NEET), introdus în UE din 2013 și consolidat în 2020. Elementul emblematic 10 al Planului economic și de investiții al UE pentru Balcanii Occidentali adoptat în octombrie 2020 include un angajament pentru implementarea treptată a Garanției pentru tineret de către economiile din Balcanii de Vest.

Obiectivele generale ale atelierului: abordează aspectul important al implicării tinerilor NEET în schema de Garanție pentru Tineret prin activități de sensibilizare, îndrumare și consiliere. În cadrul atelierului se discută despre instrumente, metodologii și practici de sensibilizare a tinerilor. Activitățile de informare vizează pregătirea tinerilor NEET pentru participare activă în această schemă de Garanție.

Atelierul pune în centrul atenției politica de abordare practică a Finlandei față de categoria NEET, rolurile, responsabilitățile și practicile. Reprezentanții mai multor State membre ale UE contribuie, prin exemplul propriu, la schimbul de experiență (Belgia, Estonia, Slovacia).

Participanții vizați din Balcanii de Vest sunt coordonatorii Garanției pentru Tineret (Ministerele muncii), Ministerele educației, Serviciile publice de ocupare a forței de muncă, cercetătorii în domeniul orientării în carieră, reprezentanții tinerilor din Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Montenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Georgia, Ucraina și Moldova.

Atelierul este organizat în cooperare cu DG NEAR, experții din cadrul Fundației Europene de Formare și Institutul Finlandez de Cercetare Educațională al Universității din Jyväskylä.