Comunicat informativ privind Ședința extinsă a Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă
Astăzi, 23 decembrie 2016 a avut loc şedinţa extinsă a Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca, care conform agendei a examinat trei chestiuni cu privire la: Proiectul Strategiei Nationale privind Ocuparea Forței de Munca pentru perioada 2017-2021, aprobarea Programului de Dezvoltare Strategică al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca pe anii 2017-2019 și punctele focale de reintegrare a migranților reîntorși.
Dna Ana Gherganova, șef direcție politici ocupaționale din cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei a făcut o prezentare a Proiectul Strategiei Nationale privind Ocuparea Forței de Munca, obiectivele căruia urmăresc promovarea ocupării formale şi a mediului favorabil pentru dezvoltarea întreprinderilor competitive, crearea oportunităţilor egale de angajare a forţei de munca, drept urmare a implementării politicilor de ocupare non-discriminatorii pe piaţa muncii, corelarea sistemului educaţional cu cerinţele pieţei muncii pentru calificări și competențe mai bune, precum şi valorificarea potențialului oferit de fenomenul migraţional pentru dezvoltare durabilă.
Dna Raisa Dogaru, director ANOFM a evidențiat rolul primordial care îi revine Agenției în implementării Strategiei Nationale privind Ocuparea Forței de Munca, prezentând matricea planului de acţiuni care concretizează principalele acţiuni pe termen mediu şi lung, responsabilii de realizare, indicatorii pentru evaluarea rezultatelor obţinute. Transpunerea în practică a prezentei Strategii va contribui la:
· Creşterea nivelului de ocupare formală, care să asigure sporirea veniturilor populaţiei, îmbunătăţirea nivelului de trai şi reducerea durabilă a sărăciei.
· Crearea oportunităţilor egale pentru femei şi bărbaţi, grupuri vulnerabile în angajarea în câmpul muncii şi în dezvoltarea profesională.
· Consolidarea legăturii între piața muncii și sistemul de formare profesională pentru competențe și calificări mai bune, grad sporit de angajabilitate şi adaptabilitate al forței de munca.
· Valorificarea potențialului migraţiei internaţionale de munca pentru realizarea obiectivelor politicilor de ocupare.
· Consolidarea capacităţilor autorităţilor publice de a dezvolta parteneriate pentru politici de ocupare mai bune, cu respectarea principiului egalităţii de şanse.
În cadrul ședinței, membrii Consiliului de Administrație au examinat Proiectul Strategiei Nationale privind Ocuparea Forței de Munca, au venit cu unele sugestii și propuneri întru îmbunătățirea documentului, menționînd că îndeplinirea obiectivelor va contribui, atât la atenuarea nivelului sărăciei şi a excluziunii sociale, cât şi la o dezvoltare durabilă a economiei şi, prin urmare, la creşterea calităţii vieţii populaţiei din Republica Moldova. La fel, membrii au specificat că Strategia propune soluții realiste şi măsuri care, în condițiile unei finanțări adecvate, să contribuie la atingerea obiectivului general privind creşterea nivelului de ocupare formală bazată pe competitivitate economică, competențe și calificări adecvate, în condiţii de dezvoltare durabilă şi incluzivă.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca va colabora cu Direcția politici ocupaționale a Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei în vederea definitivării proiectului Strategiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca 2017-2021.
Dl Ștefan Calancea, director adjunct al ANOFM, în debutul prezentării Programul de Dezvoltare Strategică al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca pe anii 2017-2019, a menţionat că, prezentul Program este documentul de bază al Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca, care descrie direcţiile de activitate ale acesteia şi se axează pe priorităţile de politici publice pe termen mediu, deja aprobate de Guvern; planifică pe termen mediu activitatea precum și reflectă lacunele în ceea ce privește capacităţile de realizare a misiunii sale şi propune modul de remediere a acestora.
Acest document a fost elaborat în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 176 din 22 martie 2011 „Cu privire la aprobarea Metodologiei de elaborare a programelor de dezvoltare strategică ale autorităţilor administraţiei publice centrale” şi a Ghidului privind elaborarea Programului de Dezvoltare Strategică, și este elaborat pentru o perioadă de 3 ani, fiind un instrument de management pentru Agenţia Naţională.
În contextul ajustării măsurilor și serviciilor pe piața muncii la documentele strategice nationale precum și internationale, inclusiv ajustarea la proiectul Strategiei nationale privind ocuparea forței de munca pentru anii 2017-2021, dna Raisa Dogaru a subliniat importanța întreprinderii măsurilor de reintegrare a migranților reîntorși de peste hotare.
S-a menționat că în ultimii ani, un număr mare de migranți, permanent se reîntorc în țară din diverse motive, iar instituțiile sunt obligate să le acorde suport cât mai operativ și calitativ pentru a-i susține la reintegrarea atât socială cât și profesională, respectiv de a preveni migrația lor repetată.
Așadar, ANOFM cu suportul Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în cadrul proiectului „Migrație și Dezvoltare Locală” (MIDL), finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, întreprind măsuri comune întru crearea și dotarea punctele focale de reintegrare a migranților reîntorși.
La ședință au participat toți șefii agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de munca, care împreună cu membrii Consiliul de Administrație a dezbătut și aprobat rapoartele prezentate, a venit cu unele sugestii și propuneri, care se vor regăsi în hotărârile respective ale Consiliului.