Activitate de informare în penitenciare.

„28 septembrie - Zi a dreptului de a şti „



În legătură cu declararea  la nivel internaţional  zilei de 28 septembrie – Zi a dreptului de a şti , in cadrulediţiei a VIII din anul 2011 cu genericul :„ O persoană activă este una bine informată”,s pecialiştii Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Munca a municipiului Chişinău,la 30 septembrie 2011 au participat la o activitatea cu caracter informativ  la Penitenciarul nr. 16, oferind consultanţă pentru 12 persoane aflate în detenţie.



La activitatea dată a fost pus în discuţie faptul că, persoanele deţinute datorită izolării de lungă durată şi restricţiilor impuse de regimul de detenţie,  la eliberare,  fiind  faţă în faţă cu realitatea de după gratii se confruntă  cu unele  problemele:  relaţii proaste cu familia, cu comunitatea, lipsa actelor de identitate, lipsa unei profesii  şi a unui loc de munca care să le permită un trai decent, etc. Din acest motiv  accentul a fost pus pe  informarea despre paşii întreprinşi pentru reintegrarea socială a acestora la momentul  liberarii din detenţie.



Deţinuţii au fost familiarizaţi cu prevederile Legii privind ocuparea forţei de munca şi protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea  unui loc de munca nr. 102-XV din 13.03.2003.    Abordând diverse aspecte ce ţin de angajarea în câmpul muncii,  deţinuţii au fost informaţi despre  situaţia  pe piaţa forţei de munca din Republică Moldova şi din municipiul Chişinău, ofertele de loc de munca şi condiţiile pentru ocupare a postului,  oportunităţile de formare profesională,  etc.



Totodată, specialiştii Agenţiei au informat deţinuţii despre posibilitatea de înregistrare şi soluţionare a cererii la un  loc de munca, susţinerii financiare prin acordarea alocaţiei de integrare sau reintegrare profesională în conformitate cu legislaţia în vigoare.



La finele activităţii solicitanţilor  li s- au pus la dispoziţie diverse pliante, buclete şi materiale informative privind serviciile prestate pe piaţa forţei de munca .



Un rol deosebit  s-a acordat  la  încurajarea  beneficiarilor privind  reintegrării lor în societate şi asumării responsabilităţii pentru propriile acţiuni, prin formarea unei atitudini  corecte faţă societate  şi faţă de regulile de convieţuire.