ANOFM a participat la ședința de prezentare a metodologiei de evaluare a indicatorilor de performanţă, în scopul îmbunătăţirii rezultatelor şi sporii eficienţei activităţii
La data de 14 august 2023, șefii aparatului central și subdiviziunilor teritoriale (STOFM) ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) au participat la şedinţa online cu privire la „Prezentarea metodologiei de evaluare a indicatorilor de performanţă pentru semestrul I, anul 2023”, în scopul îmbunătăţirii rezultatelor şi sporii eficienţei activităţii.
În deschidere, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu a subliniat importanța creșterii și dezvoltării capacităților, lucrul în echipă, implicarea activă și mobilizarea subdiviziunilor teritoriale, în scopul realizării indicatorilor de plasare în câmpul muncii a șomerilor, inclusiv a beneficiarilor de ajutor social.
Aportul STOFM-urilor prin prisma prestării serviciilor de ocupare a forței de muncă reprezintă prima verigă din lanțul de activități de integrare a șomerilor în câmpul muncii, iar Ministerul va asigura suportul necesar pentru buna corelare a serviciilor și plasarea șomerilor în câmpul muncii.
În viitorul apropiat se vor întreprinde o serie de vizite la sediile subdiviziunilor teritoriale pentru a discuta direct cu angajații și de a stabili planul de creștere a capacităților și performanțelor și asigurarea bugetului necesar pentru implementarea măsurilor de ocupare.
Dna Raisa Dogaru, directoare ANOFM a încurajat colegii STOFM să fie activi, să îmbunătățească și consolideze efortul ca să avem rezultatele scontate pe piața muncii.
Metodologia de evaluare a indicatorilor de performanţă pentru semestrul I, anul 2023, poate fi consultată aici. La baza studiului realizat de către Centrul Analitic Independent Expert-Group a stat: performanța plasării șomerilor în câmpul muncii; gestiunea măsurilor active de ocupare și nivelul de incluziune al acestora; gestiunea serviciilor de ocupare.
Conform metodologiei respective va fi apreciată performanța STOFM în semestrul II 2023. ANOFM este mandatată să implementeze politica de ocupare a forței de muncă, iar cadrul legal care reglementează mandatul, organizarea, sfera de aplicare este prevăzută în Legea 105/2018 cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă și asigurarea de șomaj.
Portofoliul de servicii și măsuri cuprinde:
Servicii de ocupare a forței de muncă: informare privind piața muncii; ghidare în carieră; intermedierea muncii; servicii de preconcediere; reabilitare profesională a persoanelor cu dizabilități; angajarea asistată; identificarea tinerilor NEET.
Măsurile active de ocupare a forței de muncă:
-formarea profesională, care se realizează prin:
- cursuri de calificare, recalificare, perfecționare și specializare;
- instruirea la locul de muncă în cadrul unității;
- stagii profesionale;
- certificarea cunoștințelor și a competențelor dobîndite în contexte de educație nonformală și informală;
- consultanța, asistența și sprijinirea inițierii unei afaceri;
- stimularea mobilității forței de muncă, care se realizează prin:
- acordarea indemnizației unice de încadrare;
- subvenționarea cheltuielilor de transport pentru persoanele cu dizabilități accentuate sau severe din rândul șomerilor care se angajează în câmpul muncii.
Măsuri active de ocupare a forței de muncă destinate angajatorilor:
- subvenționarea angajatorilor pentru participarea la formarea profesională prin instruirea la locul de muncă a șomerilor;
- subvenționarea angajatorilor pentru participarea la formarea profesională prin stagii profesionale a șomerilor;
- subvenționarea angajatorilor pentru crearea sau adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități;
- subvenționarea angajatorilor pentru angajarea șomerilor din grupurile vulnerabile care necesită suport suplimentar pe piața muncii;
- subvenționarea angajatorilor pentru susținerea proiectelor de inițiative locale prin care se creează locuri de muncă în localitățile rurale.