Comunicat de presă
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca și Agenţia pentru Dezvoltare din Republica Cehă au semnat astăzi,18 noiembrie, Memorandumul de cooperare și lansat Proiectul “Sporirea eficienței și transparenței proceselor în cadrul Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca – implementarea sistemului electronic de administrare a documentelor”.
La semnarea Memorandumului și lansarea proiectului au participat oficiali din cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca, Agenţiei pentru Dezvoltare din Republica Cehă, reprezentanți ai Ambasadei Cehe în R. Moldova, cât și reprezentanți ai autorităților publice centrale din R. Moldova.
Obiectivul proiectului este implementarea managementului automatizat al circulației electronice a documentelor, care va asigura monitorizarea fluxului informațional intern și va îmbunătăți transparența decizională a instituției.
Dl Ion Holban, director al Agenției Nationale, în cuvântul de salut a menționat, că implementarea acestui proiect va contribui la modernizarea managementului de gestionare a documentelor, dezvoltarea sistemului informațional și eficientizarea activităților. Vorbitorul a subliniat, că proiectul se înscrie în șirul de activități pe care le-a întreprins în ultimul timp Agenţia Naţională pentru modernizarea instituțională, iar instituția s-a mai bucurat de suportul experților din Republica Cehă pentru dezvoltarea stemelor informaționale și în cadrul proiectului UE „Consolidarea capacităților de gestionare a migrației în Republica Moldova”.
Dl Sergiu Sainciuc, viceminstrul muncii, protecției sociale și familiei și-a exprimat convingerea că acest proiect este încă un pas care ne apropie de UE, de standardele europene, iar experiența colegilor cehi va fi un suport temeinic pentru implementarea unui sistem informaţional managerial viabil, cu capacități moderne de analiză şi management al circulației documentelor, care va îmbunătăți activitatea Agenției Nationale.
Directorul Agenției Cehe pentru Dezvoltare Michael Kaplan a specificat, că deși acesta este un proiect mic vor fi depuse eforturi ca la toate etapele de implementare Agenția Națională să beneficieze de asistența necesară din partea experților cehi pentru ca toate activitățile preconizare să fie derulate cu succes.
Timpul de implementare al proiectului este de doi ani.
Principalele activități în cadrul proiectului sunt axate pe elaborarea documentației tehnice și livrarea de echipamente și programe în anul 2013, urmate de instruirea administratorilor și utilizatorilor și implementarea treptată în cadrul subdiviziunilor Agenției Nationale până la finele a.2014. Sistemul va conține instrumentarul necesar pentru integrarea cu alte sisteme informaționale.
Funcțiile realizate în cadrul sistemului vizat acoperă în totalitate spectrul de servicii realizate de sisteme analogice și sunt conforme cerințelor standardelor europene din domeniu:
primirea și înregistrarea documentelor de intrare și a celor de proveniență internă pe suport de hârtie, circuitul și examinarea solicitărilor documentate, lucrul cu documentele în format electronic.
Proiectul se încadrează perfect în planurile de dezvoltare ale Agenției Nationale, micșorând partea de rutină și sporind transparenţa şi eficienţa activităților subdiviziunilor centrale și teritoriale.