Primii muncitori moldoveni au fost angajați legal la muncă în Israel conform acordului guvernamental bilateral
Ministrul muncii, protecției sociale și familiei doamna Valentina Buliga a informat astăzi, 6 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă, că 212 muncitori moldoveni au plecat la munca legală în domeniul construcţiilor în Israel. Selectarea muncitorilor moldoveni s-a desfăşurat în conformitate cu Acordul Bilateral dintre Guvernele Republicii Moldova şi Statului Israel cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova în anumite sectoare din Statul Israel şi Protocolul de implementare pentru Acordul în cauză. Obiectivele prioritare au fost şi rămân axate pe asigurarea unui proces de angajare legal, echitabil, transparent şi protejat pentru cetăţenii din Moldova, ce urmează a fi angajaţi temporar în Israel, a menționat dna ministru.
Directorul Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca, Ion Holban a spus că potrivit prevederilor Acordului şi Protocolului de implementare urmau să fie recrutaţi 1.000 de lucrători calificaţi în construcţii – armaturieri, specialişti în cofraj, placatori cu plăci şi tencuitori.
În acest context Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca în parteneriat cu Centrul Internaţional „La Strada”, a desfăşurat o amplă campanie de informare a populaţiei. Ulterior ANOFM, prin subdiviziunile sale teritoriale, a selectat peste 1.300 persoane candidate la oferta de munca dintre care ulterior au fost testați și selectați conform rigorilor anunțate 212 persoane care au plecat să fie angajate la 13 companii de construcții din statul Israel. Aceştia au fost angajaţi la 13 companii de construcţii din Israel, în oraşele Rehovot, Rishon Lezion, Herzlia, Menahem Begin şi altele.
Reghina Akkerman, viceconsul, reprezentantul ambasadorului nonrezident al satului Israel în RM, a adus mulțumiri structurilor guvernamentale ale Republicii Moldova pentru corectitudine și realizare impecabilă a prevederilor acordului. Oficialul a informat că muncitorii moldoveni au ajuns deja în statul Israel și sunt angajați în câmpul muncii. Partea israeliană a dat asigurări că constructorii moldoveni vor fi asigurați cu salarii și condiții de munca și de protecție socială foarte bune, iar aceste grupe de muncitori vor fi și ambasadori ce vor amplifica conlucrarea între cele două state.
Dna Valentina Buliga a mai accentuat că prevederile Contractului individual de munca au fost coordonate cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, ANOFM în scopul asigurării protecţiei sociale a cetăţenilor moldoveni angajaţi temporar pe teritoriul Statului Israel.
Acordul şi Protocolul de implementare rămân în continuare în vigoare, iar Statul Israel va dispune de noi oferte de munca în domeniul construcţiei, şi procesul de realizare a prevederilor Acordului interguvernamental va continua.