Astăzi Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a lansat Prognoza pieței muncii și Barometrul profesiilor pentru anul 2014
În debutul lansării dl Ion Holban, directorul Agenţiei Naţionale, a menționat că obiectivul strategic al Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca în domeniul ocupării forţei de munca este direcționat spre creşterea gradului de ocupare și scăderea reală a ratei şomajului. Realizarea acestuia este posibilă prin implementarea eficientă a acţiunilor stabilite în Planul Naţional pentru ocuparea forţei de munca. Iar o abordare proactivă pe piața muncii este singura cale eficientă de a răspunde la provocările actuale și aceasta impune reorientarea activităților spre cele mai bune practici internaţionale. În acest sens remarcăm Prognoza pieţei muncii şi a Barometrului profesiilor, pe care Agenţia Naţională o elaborează anual începând cu anul 2008.
Prezent la lansare dl Sergiu Saincuic, viceministrul muncii protecției sociale și familiei, a menționat că piaţa muncii vine mereu cu noi provocări, care impun reorientarea activităților spre cele mai bune practici internaţionale. Fiind concepută ca o sursă de informare Prognoza pieței muncii furnizează date importante asupra posibilităţilor de corelare şi structurare a ofertei forţei de munca pe termen scurt, structura ocupării forţei de munca pe activităţi, pronosticul de creare a locurilor noi de munca, deficitul forţei de munca. Este o sură de informații pentru activitățile de interacţiune a partenerilor sociali cu autorităţilor publice la stabilirea priorităţilor de dezvoltare a programelor şi politicilor implementate pe piaţa muncii, cât și pentru dezvoltarea programelor de instruire profesională. Dl Sainciuc a reiterat că indicii obţinuţi sunt un bun instrument care este folosit la procesul de planificare, de luare a deciziilor și definire a priorităţilor.
Per Lindberg, directorul Proiectului "Consolidarea capacităților de gestionare a migrației forței de munca în R. Moldova", cu suportul căreia a fost elaborat acest pronostic, a apreciat efortul Agenției Nationale de a prelua și implementa standarde europene pe piața forței de munca.
Prognoza pieței muncii furnizează date asupra posibilităţilor de corelare şi structurare a cererii şi ofertei forţei de munca pe termen scurt – 12 luni. Au fost supuşi chestionării 3270 agenţi economici din lista prezentată de Biroul Naţional de Statistică. Reprezentativitatea agenţilor economici chestionaţi constituie 20,3% din numărul agenţilor economici cu efectivul de personal mai mare de 5 angajaţi.
Rezultatele chestionării denotă, că în anul 2013 agenţii economici au dus lipsă de forţă de munca calificată în timp ce 60% din şomerii înregistraţi la Agenţia Naţională nu deţin pregătire profesională iniţială. În rezultatul intensificării lucrului cu angajatorii a crescut numărul locurilor vacante înregistrate la Agenţia Naţională cu 6% faţă de anul precedent.
Și pentru anul acesta prognoza subliniază discrepanța dinte mediul rural și urban pe segmentul populația aptă de munca și locuri vacante: populaţia aptă de munca se află în mediul rural, iar locurile de munca vacante sunt înregistrate, preponderent, în mediul urban.
Pentru specialiști Barometrul profesiilor pentru anul 2014 indică şanse înalte de angajare pentru medici, surori mediale, manageri în serviciile de marketing şi vânzări, programatori, agenți de asigurare și agenți de comerţ, specialiști (coordonator, principal) administraţia publică.
Totodată Barometrul remarcă șanse reduse de angajare pentru specialitățile: jurist-consult, economist, agronom, cantabil calificare medie, zootehnician, medic veterinar, inginer-mecanic, inginer-tehnolog, psiholog etc.
Șanse medii de angajare o vor avea profesorii din învățământul secundar profesional, inspectorii de poliție, inginerii în construcțiile civile, inginerii-proiectanți, educatorii, asistenții sociali, lucrătorii sociali, etc.
Pentru profesiile muncitorești șanse înalte de angajare le au în a. 2014 cusătoresele, croitorii-cusători, bucătarii-cofetari, barmanii–chelneri, vânzătorii, casierii, montatorii, operatori-producție, iar electromecanicii, electromotorii, tractoriștii, pomicultorii, viticultorii, ţesătorii, coaforii, frizerii, manichiuristele – vor avea şanse reduse la angajare.
Șanse medii de angajare o vor avea operatorii la calculatoare, confecţionerii articole de marochinărie, placatorii cu plăci, pietrarii-zidari, tencuitorii-zugravi, dulgherii, tâmplarii, betoniștii și fierarii-betoniști, tinichigiii, electrogazosudorii, lăcătuşii, conducătorii auto, etc.
Menționăm în context, că anual acest pronostic este folosit pentru evaluarea schimbărilor ce vor avea loc pe piaţa muncii, la planificarea activităţilor Agenţiei Naţionale şi structurilor sale teritoriale, consolidarea şi extinderea colaborării între agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca şi angajatori, informarea absolvenţilor gimnaziilor şi liceelor despre profesiile prioritar solicitate pe piaţa muncii și cele care nu vor avea căutare din partea angajatorilor, identificarea numărului de şomeri pentru instruire profesională, meseriile prioritar solicitate pe piaţa muncii etc.
Prognoza a fost prezentată de dl Ștefan Calancea, diector adjunct ANOFM.
La evenimentul de lansare au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale, sindicatelor, patronatelor, șefii agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de munca, echipa Proiectului "Consolidarea capacităților de gestionare a migrației forței de munca în R. Moldova", mass-media.