Șomerii pot beneficia în premieră de vouchere pentru formarea profesională

Șomerii pot beneficia în premieră de vouchere pentru formarea profesională. În baza acestora, persoanele pot participa la un curs de calificare, recalificare, perfecţionare sau specializare în scopul integrării ulterioare în câmpul muncii.

Agenţia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va acoperi cheltuielile legate de formarea profesională. Totodată, șomerii pot beneficia de o bursă lunară neimpozabilă, în cuantum de 35% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, care se acordă proporţional frecvenţei la cursurile de formare profesională.

Pentru a beneficia de cursuri de formare profesională, șomerii se pot adresa la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă (STOFM).  Voucherele vor putea fi utilizate timp de șapte zile de la acordarea acestora. „Noua procedură simplifică procesul de desfășurare a cursurilor de formare profesională pentru șomeri și prevede că aceștia își aleg singuri instituția de învățământ unde vor efectua cursurile de formare profesională, iar pentru achitarea acestora li se acordă un voucher nominal”, a spus directorul ANOFM, Raisa Dogaru.

Totodată, șomerul poate opta pentru cursuri de formare profesională al căror preț depășește valoarea nominală a voucherului, cu achitarea diferenței pe cont propriu. La fel, pe perioada antrenării la cursuri de formare profesională pe bază de voucher, persoanele rămân în evidență cu statut de șomer. Solicitanții pot beneficia gratuit de un singur curs de formare profesională într-un interval de 24 de luni consecutive.

Lista prestatorilor de servicii de formare profesională prin cursuri pe bază de voucher și Lista meseriilor/profesiilor/specialităților pentru anul 2023 poate fi accesată aici: https://cutt.ly/j6CySSQ 

Pentru mai multe informații despre urmarea unui curs de formare profesională, persoanele pot telefona la Centrul de apel al ANOFM - 0 8000 1000 (apel gratuit) sau se pot adresa la cea mai apropiată subdiviziune a ANOFM: https://anofm.md/ro/subdiviziuni.

Anul trecut, peste o mie de șomeri au absolvit cursurile de calificare, recalificare, perfecționare și specializare, acordate de ANOFM.