Ședința Consiliului tripartit pe lângă Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă

Astăzi, 11 februarie 2022 a avut loc şedinţa Consiliului Tripartit pe lângă Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) în scopul examinării Planului de activitate al ANOFM pentru 2021 și prezentării obiectivelor de activitate ale instituţiei pentru anul 2022 stabilite de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).

Ședința s-a desfășurat în regim online cu participarea dnei Felicia Bechtoldt, Secretar de Stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu statut de Președinte a Consiliului tripartit pe lângă ANOFM, membrii Consiliului tripartit, conducerea ANOFM, șefii direcțiilor și secțiilor din cadrul ANOFM.

Raisa DOGARU, director ANOFM a făcut prezentarea privind realizarea Planului de activitate pentru 2021 și prioritățile pentru 2022. Anul 2021 în continuare a fost marcat de pandemie care a afectat capacitatea de realizare a obiectivelor propuse. În comun cu subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (STOFM), ANOFM și-a axat activitatea în mod prioritar la realizarea următoarele obiective prevăzute în Plan: sporirea şanselor de angajare a șomerilor și persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă şi asigurarea tranziţiei la piaţa muncii prin implicarea în măsuri de ocupare a forței de muncă; creşterea gradului de protecţie a cetăţenilor moldoveni în procesul de emigraţie în scop de muncă și acordarea serviciilor cu scopul integrării pe piața muncii a cetățenilor reveniți de peste hotare; asigurarea efectuării monitorizării măsurilor de ocupare a forţei de muncă, cercetărilor, analizei şi prognozei pieţei muncii; asigurarea controlului intern managerial în cadrul ANOFM.

În anul 2021, ANOFM în comun cu STOFM au lucrat cu 75740 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Din aceștia, 37001 șomeri au fost noi înregistrați, sau 48,9% șomeri din totalul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.  STOFM au lucrat în total cu 62526 șomeri, dintre care 25525 trecători din anul 2020. În baza de date a ANOFM au fost înregistrate 28740 locuri de muncă vacante declarate de către 3543 angajatori. La finele lunii decembrie anul 2021, în evidență la STOFM erau 20002 șomeri, dintre care 10056 femei (50,3%) și 8028 locuri de muncă vacante active.

Dna Dogaru a menționat că Planul de activitate al ANOFM pentru anul 2022 a fost elaborat în conformitate cu prevederile noii Legi nr.105 din 14 iunie 2018 cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă şi asigurarea de şomaj.

În Planul de activitate al Agenției Naționale pentru anul 2022 au fost prevăzute 4 obiective, 64 măsuri concrete, stabiliți 152 indicatori de produs/rezultat, perioada de realizare și responsabilii.

În continuarea ședinței, Gușan Dorina, șef Observatorul Pieței Muncii a prezentat Prognoza Pieței Muncii pentru anul 2022 din perspectiva angajatorilor  care a fost elaborată în baza rezultatelor chestionării unui eșantion de 2975 angajatori din diverse ramuri ale economiei naționale, din care 74,0% din sectorul privat, 18% din sectorul public şi 8% cu altă formă de proprietate, ponderea cea mai mare constituind angajatorii mici (68%); şi  Barometrul oportunităţilor de angajare.

Dna Felicia Bechtoldt, a apreciat efortul depus de angajații ANOFM în realizarea obiectivelor propuse. Totodată a subliniat rolul ocupării forței de muncaă în activitatea socio-economică a statului și importanța existenței structurii ANOFM, menționând că o prioritate pentru ANOFM, inclusiv STOFM, rămâne a fi satisfacerea necesităților clienților şi un management eficace bazat pe performanţă şi continuă dezvoltare a măsurilor și serviciilor oferite. Toate acțiunile întreprinse pe parcursul anului 2021 au constituit o provocare atât pentru Minister, cât și pentru ANOFM, în contextul situației pandemice. A remarcat efortul depus de către specialiștii ANOFM și STOFM şi a adus mulțumiri echipei pentru profesionalism în realizarea planului prevăzut.

Analizând cele expuse, membrii Consiliului Tripartit au discutat cu privire la realizările obţinute, provocări şi obstacole întâlnite în îndeplinirea sarcinilor. Totodată  au subliniat că activitatea a fost axată pe realizarea acțiunilor având ca obiectiv strategic sporirea gradului de ocupare a populaţiei şi diminuarea ratei şomajului. Adițional au votat unanim realizarea Planului de activitate al ANOFM pentru 2021 și obiectivele instituţiei pentru anul 2022.