Statistica locurilor vacante la data de 09.07.08

Conform bazei de date a sistemului informaţional al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca la situaţia din 09.07.08 erau în evidenţă 16 712 locuri de munca vacante, din care circa 74 la sută  pentru muncitori, iar 26 la sută pentru specialişti.


Preponderent, locurile vacante sunt destinate populaţiei din mediul urban. În aspect teritorial cele mai multe locuri vacante sunt în evidenţă în mun. Chişinău şi Bălţi, raionul Orhei, UTA Găgăuzia şi raioanele Cimişlia şi Străşeni.


Se constată o discrepanţă considerabilă dintre cererea şi oferta forţei de munca în următoarele ramuri ale economiei naţionale: agricultură, industria prelucrătoare, învăţământ, construcţie, transport şi comunicaţii, etc.
Din totalul locurilor de munca vacante 58 la sută erau propuse cu un salariu de pînă la 1500 lei.


Totodată în perioada 01.01.08 - 09.07.08 cu aportul agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de munca au fost ocupate  15 420 locuri vacante.


Oferta locurilor de munca este diversă şi persoanele interesate să ocupe un loc de munca se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea locurile de munca sau pot accesa Portalul Guvernamental al pieţei muncii: www.jobmarket.gov.md, unde sunt postate locurile vacante pe fiecare raion, municipiu, UTAG şi indicate persoanele de contact cărora le pot solicita informaţii suplimentare.


În conformitate cu cadrul normativ şi legislativ, care reglementează activitatea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca aceasta, şi structurile sale teritoriale, desfăşoară diverse activităţi şi oferă servicii destinate atît persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, cît angajatorilor.


Principalele servicii oferite angajatorilor sunt:



  • medierea între cererea şi oferta pe piaţa muncii;

  • popularizarea locurilor de munca libere;

  • selectarea candidaturilor pentru ocuparea locurilor de munca libere;

  • acordarea serviciilor de stimulare pentru crearea de noi locuri de munca libere: creditarea întreprinderilor micro, mici şi mijlocii cu o dobîndă de 50% din rata de bază a Băncii Naţionale, cît şi consultanţă şi asistenţă privind activitatea de antreprenoriat;

  • stimularea angajării în cîmpul muncii a absolvenţilor instituţiilor de învăţămînt superior finanţaţi de la bugetul de stat;

  • selectarea şomerilor pentru antrenare la lucrări publice;

  • seminare informative de stimulare a forţei de munca;

  • organizarea în parteneriat a tîrgurilor locurilor de munca;

  • încheierea contractelor cu instituţiile de învăţămînt prestatoare de servicii de formare profesională;

  • servicii de preconcediere: informarea despre prevederile legale referitoare la protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca şi la acordarea serviciilor de ocupare şi formare profesională; angajarea la locurile de munca libere şi instruirea în privinţa folosirii modalităţilor de căutare a unui loc de munca; reorientarea profesională în cadrul unităţii sau cursuri de scurtă durată; sondarea opiniei salariaţilor şi consilierea acestora, cu participarea organului sindical, asupra măsurilor de reducere a şomajului.

  • Totodată, reiterăm obligaţia pe care o au angajatorii, conform art. 13 din Legea 102-XV din 13.03.2003 privind ocuparea forţei de munca şi a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, asupra:

  • lit. d)  informării în scris obligatorii a agenţiei despre locurile de munca libere, în termen de 5 zile de la data în care au devenit libere;

  • lit. e) informării în scris obligatorii, în termen de 3 zile, a agenţiei asupra angajării şomerilor pe locurile de munca libere despre care a fost informată în condiţiile lit. d).

Dacă doriţi să beneficiaţi de serviciile noastre puteţi apela atît la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca, cît şi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca, care amplasate fiind în toate raioanele republicii Vă pot oferi în condiţiile legii unul din serviciile enumerate mai sus.