Locuri de munca vacante la situatia din 04.08.2008

Conform bazei de date a sistemului informaţional al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca la situaţia din 04.08.08 erau în evidenţă 15 622 locuri de munca vacante, din care circa 74 la sută  pentru muncitori, iar 26 la sută pentru specialişti.



Preponderent, locurile vacante sunt destinate populaţiei din mediul urban. În aspect teritorial cele mai multe locuri vacante sunt în evidenţă în mun. Chişinău şi Bălţi, raionul Orhei, UTA Găgăuzia şi raioanele Ungheni şi Sîngerei.



Se constată o discrepanţă considerabilă dintre cererea şi oferta forţei de munca în următoarele ramuri ale economiei naţionale: agricultură, industria prelucrătoare, învăţământ, construcţie, transport şi comunicaţii, etc.


Din totalul locurilor de munca vacante 57 la sută erau propuse cu un salariu de pînă la 1500 lei.


Totodată în perioada 01.01.08 - 04.08.08 cu aportul agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de munca au fost ocupate   12 698 locuri vacante.



Oferta locurilor de munca este diversă şi persoanele interesate să ocupe un loc de munca se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea locurile de munca sau pot accesa Portalul Guvernamental al pieţei muncii: www.jobmarket.gov.md , unde sunt postate locurile vacante pe fiecare raion, municipiu, UTAG şi indicate persoanele de contact cărora le pot solicita informaţii suplimentare.



În conformitate cu cadrul normativ şi legislativ, care reglementează activitatea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca aceasta, şi structurile sale teritoriale, desfăşoară diverse activităţi şi oferă diverse servicii destinate persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca.



Unul din aceste servicii este formarea profesională a şomerilor, pe care Agenţia Naţională îl ţine mereu în vizor, deoarece un rol important în pregătirea profesională revine selectării profesionale adecvate a şomerilor, care candidează la cursurile de formare profesională, în vederea alegerii corecte a profesiei (meseriei) în primul rînd în armonie cu capacităţile cu care este înzestrată persoana şi interesele pe care le manifestă faţă de situaţia pe piaţa forţei de munca.



Astfel, recent s-a efectuat un sondaj de opiniela Centrul de Instruire  „Inmacom - Didactic” din mun. Chişinău, unde se instruiesc şomeri, prin care s-a urmărit scopul aflării opiniei şomerilor privind eficienţa cursurilor şi şansele reale ale cursanţilor de integrare profesională după absolvirea lor.



Realizarea sondajului de opinie a urmărit să evidenţieze ce cred şomerii şi cum apreciază calitatea instruirii profesionale, iar rezultatele vor servi la efectuarea unor modificări în domeniu, menite să sporească gradul de protecţie socială a absolvenţilor cursurilor de formare profesională.