Organizarea cursurilor vocaţionale şi de studiere a limbii italiene

ANUNȚ- INVITAȚIE DE PARTICIPARE LA CONCURS

Stimate(ă) Domnule (Doamnă) Director,

La 5 iulie 2011, la Roma, Italia, a fost semnat Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Italiene în domeniul migraţiei de munca şi Protocolul de Implementare a Acordului în cauză.

Protocolul prevede că părţile vor încuraja organizarea cursurilor vocaţionale şi de studiere a limbii italiene, care au drept scop:
1. instruirea lucrătorilor moldoveni în vederea posibilității angajării acestora în cîmpul muncii din Italia;
2. instruirea lucrătorilor moldoveni în vederea posibilității angajării acestora de către întreprinderile italiene care funcţionează pe teritoriul Republicii Moldova;
3. instruirea lucrătorilor moldoveni pentru promovarea autoangajării şi lansării unor activităţi de antreprenoriat în Republica Moldova.

Programul”Instruirea în străinătate, în țările de origine a fluxurilor  de migrațiune spre Italia”,  aprobat de către Ministerului Muncii şi Politicilor Sociale al Republicii Italiene are ca scop instruirea profesională, cursuri de studiere a limbii italiene și educație civică, destinate cetăţenilor extracomunitari (inclusiv din Republica Moldova). 

Proiectul-pilot ”Implementarea Acordului internațional pentru mobilitatea forței de munca între Italia și Republica Moldova”  este menit să faciliteze implementarea a 4 proiecte, de  către diverse entităţi italiene (Asociaţii, Agenţii):

I.Upter- Universita Popolare di Roma :
1.Curs de studiere a Limbii Italiene (niv.A1) şi educaţie civică;
2.Curs de formare profesională:
a)Servicii pentru familii;
b)Hotelier/restaurante;
c)Construcţii şi inginerie;
d)Instalarea panelurilor solare.

II. « Anziani e non solo » Societa cooperativa:
1.Curs de studiere a Limbii Italiene (niv. A1) şi educaţie civică;
2.Curs de formare profesională. Sector :servicii oferite familiilor.

III. «Obiettivo Lavoro» S.p.A. :
1.Curs de studiere a Limbii Italiene (niv. A1) şi de educaţie civică;
2.Curs de formare profesională. Sector: construcții.
IV. «Altro Lavoro» S.p.A. :
1.Curs de studiere a Limbii Italiene (niv. A1) şi educaţie civică;
2.Curs de formare profesională. Sector: fabricarea/coaserea articolelor din piele.

În acest sens, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei din Republica Moldova și Oficiul Local de Coordonare/Ministerul Muncii şi Politicilor Sociale al Republicii Italiene din cadrul Ambasadei Republicii Italiene la Chișinău, anunță desfăşurarea concursului de identificare/selectare a unor parteneri locali pentru implementarea în parteneriat cu organizații italiene, a mai multor proiecte în domeniul migraţiei de munca.

În acest context, ne adresăm instituţiilor/organizaţiilor/agenţiilor publice/private pentru a se înscrie şi a participa la concurs, dacă întrunesc următoarele criterii de baza:
- instituţia/organizaţia participantă este abilitată cu dreptul de a desfăşura activităţi de instruire pentru adulţi/plasare în cîmpul muncii a cetăţenilor moldoveni peste hotare;
- Organizaţia/instituia dispune de spaţiu adecvat, bază materială şi didactică/organizatorică necesară pentru desfăşurarea activităţii, inclusiv la profesiile/meseriile solicitate în ofertele de munca;
- instituţia/organizaţia participantă are şi poate demonstra capacitatea de informare şi selectare a beneficiarilor (cetăţeni moldoveni  neangajaţi în cîmpul muncii, aflaţi în ţară, care vor fi selectaţi pentru instruire/plasare în cîmpul muncii peste hotare);
- Organizaţia/instituţia a avut anterior o practică de colaborare în aceste domenii şi şi-a onorat obligaţiile şi responsabilităţile.

Pentru a putea participa la concurs, solicitanţii au posibilitatea sa depună pînă la 21 martie 2012, la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (mun. Chişinău, str. Vasile Alecsandri, nr.1) un dosar conţinînd:

1. Cerere/solicitare de participare (în formă liberă);
2. Copia Extrasului recent din Registrul de Stat a persoanelor juridice
3. Copia Licenţei/autorizaţiei(după caz);
4. Copia actelor ce confirmă  disponibilitatea spaţiului necesar, baza materială şi didactică/organizatorică necesară pentru desfăşurarea activităţii;
5.Documente ce confirmă activitatea (în ultimii 3-5 ani) instituţiei/organizaţiei în domeniu (instruire pentru adulţi/plasare în cîmpul muncii).

Vor fi acceptate doar dosarele complete, care vor fi examinate de către o Comisie comuna, iar rezultatele vor fi publicate pînă la 31 martie 2012, pe site-ul: www.mmpsf.gov.md   

Telefon de contact:269-394