La 22 ianuarie curent Agenția Națională invită presa la evenimentul de lansare a Prognozei pieței muncii și a Barometrului profesiilor pentru anul 2013

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca este autoritatea publică centrală a serviciului de ocupare desconcentrat abilitată în conformitate cu legislaţia în vigoare să promoveze politicile, strategiile şi programele de stat în domeniul dezvoltării pieţei forţei de munca, protecţiei sociale a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, prevenirii şomajului şi combaterii efectelor lui sociale.

Agenţia Naţională își orientează activitățile spre oferirea unor servicii de calitate pe piața forței de munca. Un accent deosebit comportă în acest sens activităţile de dezvoltare a unor servicii reieşind din specificul necesităților diferitor categorii de persoane sau beneficiari de servicii în baza unei analize de selectare după priorităţi: combaterea şomajului, creşterea gradului de ocupare, formarea profesională a şomerilor, activităţi ce ţin de implementarea modificărilor în legislaţia din domeniu, protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, etc. 

 Dat fiind faptul că piaţa muncii vine mereu cu noi provocări, care impun reorientarea activităților spre cele mai bune practici internaţionale, Agenția Națională pentru a asigura servicii de calitate pe piaţa muncii, desfășoară diverse activități  pentru a cunoaște factorii economici și sociali, care influenţează cerinţele beneficiarilor de servicii - persoanele aflate în căutarea unui loc de munca şi, respectiv, angajatorii.

În suportul serviciilor acordate populaţiei remarcăm Prognoza pieţei muncii şi a Barometrului profesiilor,  pe care Agenţia Naţională o elaborează anual începând cu anul 2008. Aceasta oferă informaţii generale despre principalele tendinţe de pe piaţa forţei de munca – structura ocupării forţei de munca pe activităţi, crearea locurilor de munca, deficitul forţei de munca, cooperarea angajatorilor cu agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca în programe de instruire profesională, etc.

Acest pronostic este folosit pentru evaluarea schimbărilor ce vor avea loc pe piaţa muncii,

informarea absolvenţilor gimnaziilor şi liceelor despre profesiile prioritar solicitate pe piaţa muncii și cele care nu vor avea căutare din partea angajatorilor, identificarea numărului de şomeri pentru instruire profesională,  meseriile prioritar solicitate pe piaţa muncii, cât și planificarea activităţilor Agenţiei Naţionale şi structurilor sale teritoriale.

Agenția Națională invită presa la evenimentul de lansare a Prognozei pieței muncii și a Barometrului profesiilor pentru a. 2013, care  va avea loc la 22 ianuarie 2013, cu începere de la ora 10.00, în incinta Hotelului JAZZ (mun. Chișinău, str. V. Pârcălab 72).