Comunicat privind desfășurarea Forumului profesiilor „O carieră de succes acasă” și Târgului locurilor de muncă pentru Tineret, 23 mai 2018

La 23 mai 2018 se desfășoară a VIII-a ediție a Forumului profesiilor „O carieră de succes acasă”, în cadrul căruia va avea loc Târgul locurilor de munca pentru Tineret. Acest eveniment este organizat la inițiativa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca (ANOFM) sub egida Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. 
 
Forumul profesiilor și Târgul locurilor de munca pentru Tineret este destinat absolvenților instituțiilor de învățământ , tinerilor care își caută primul job, șomerilor, precum și persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca.

Evenimentul oferă tinerilor posibilitatea de a se informa despre situația actuală a pieţei muncii, a se familiariza cu instituțiile de învățământ, cu posibilitățile de însușire a unei profesii, meserii, a cunoaşte angajatori din diferite domenii de activitate și a negocia jobul potrivit. De asemenea, evenimentul va crea premise pentru consolidarea legăturii dintre instituțiile de învățământ și cele de pe piața muncii.
 
Programul evenimentului cuprinde: oferte educaționale (orientare în lumea profesiilor), ghidare în carieră (participanții la eveniment, vor avea posibilitatea să-și identifice domeniile prioritare de interes profesional, fiind ghidați de către experți în domeniu), oferte de munca ale angajatorilor (prezentarea locurilor de munca vacante, discuții și negocierea unui loc de munca cu agenții economici, aplicarea CV-lor la angajatori), oportunități de deschidere a unei afaceri, prezentarea domeniului tehnologii, masterclass-uri tematice.
 
Tradiţional, reprezentanții Cancelariei de Stat promovează informația cu privire la funcțiile publice vacante și cadrul legal de încadrare în serviciul public, iar reprezentanții Inspectoratului de Stat al Muncii oferă solicitanților consultanță și informații juridice în domeniul muncii.

Instituțiile de învățământ profesional tehnice prezintă informaţii despre profesii, meserii. Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) prezintă informaţii despre implementarea proiectelor în domeniul inițierii unei activităţi de antreprenoriat, informează şi acordă consultanţă privind oportunităţile de deschidere a unei afaceri. Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri  (CEDA) informează tinerii despre oportunitățile de instruire în domeniul antreprenoriatului și de inițiere a unei afaceri etc.
 
60 angajatori din diverse ramuri de activitate cu peste 2000 oferte de munca, ONG-uri şi autorităţi publice care au anunțat participarea, prin eforturi comune, vor face ca Forumul profesiilor și Târgul locurilor de munca pentru Tineret să devină o platformă deschisă de comunicare, informare şi consultanţă.
 
Specialităţile/profesiile propuse de companii sunt diverse: specialiști în domeniul tehnologiilor informaţionale (operatori la PC, programatori), contabili, medici, ingineri, manageri, asamblori, tehnicieni, agenţi vânzări, cusători, bucătari, etc.
Pe platoul Târgului sunt amplasate posturi de auto-informare electronică, care oferă vizitatorilor posibilitatea să acceseze gratuit canalele de informare despre locurile vacante, gestionate de ANOFM: portalul locurilor de munca vacante www.angajat.md și platforma Târgului on-line www.e-angajare.md, fiind ghidați de specialiști în utilizarea instrumentelor pe care acestea le oferă.
 
Totodată, persoanele în căutarea unui loc de munca au șansa să obțină informații despre serviciile prestate de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de munca, despre cele peste 14000 locuri de munca vacante înregistrate în baza de date a ANOFM, dintre care circa 6000 în mun. Chişinău, precum şi condiţiile de ocupare a acestora.
 
În cadrul evenimentului, cu suportul ANOFM, AOFM Chișinău, CEDA, ODIMM se desfășoară un șir de seminare: Ghidarea în carieră prin utilizarea instrumentelor inovative de informare și căutare a unui loc de munca; Lansarea Târgului on-line „Locuri de munca pentru Tineret”; Oportunități de dezvoltare a unei afaceri; O carieră de succes acasă (întâlnire cu oamenii de succes din diferite domenii); Tehnici și metode de căutare a unui loc de munca.
 
Important! În perioada 23 - 31 mai 2018, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca va organiza și Târgul on-line al locurilor de munca, ediția a XIII-a, cu tematica „Locuri de munca pentru Tineret”. Târgul on-line poate fi accesat pe platforma www.e-angajare.md și întrunește circa 150 angajatori, astfel încât persoanele care caută un loc de munca, vor avea posibilitatea de a alege jobul potrivit din cele peste 3700 locuri vacante disponibile (comerț, medicină, management, inginerie, învățământ, industrie ușoară, servicii etc) și de a aplica direct CV-ul pentru acesta.
 
Uşile Forumului profesiilor şi Târgului locurilor de munca pentru Tineret vor fi deschise pentru vizitatori la 23 mai 2018, între orele 10:00 - 15:00 , Radisson Blu Leogrand Hotel, mun. Chişinău, str. Mitropolit Varlaam, 77.
 
Parteneri: Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, Biroul Ministerului Federal al Muncii din Austria, Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, Organizația Internațională a Muncii, Proiectul „Girls Go To IT”, Asociația Surzilor din Moldova, Consiliul Național al Tineretului din Moldova.
 
Informaţii suplimentare puteți obține la Centrul de Apel - Piaţa Muncii, tel. 0 8000 1000, apel gratuit din orice localitate a Republicii Moldova (orele de lucru 8:30-15:30, de luni  până vineri).