Agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă au dat start Săptămânii de informare antitrafic

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) organizează și desfășoră în perioada 18-25 octombrie 2018 Campania naţională „Săptămâna antitrafic”, în contextul marcării Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane (TFU) la 18 octombrie.
 
În contextul desfășurării Campaniei, agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de munca (AOFM) organizează în comun cu partenerii locali măsuri de informare a populației, cu accent pe prevenirea fenomenului TFU și oferirea informațiilor despre oportunitățile de angajare în Republica Moldova și serviciile prestate de AOFM persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, posibilități de angajare legală peste hotare și riscul migrației ilegale.
 
Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Munca (AOFM) Ialoveni, în parteneriat cu Direcţia raională Ialoveni Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei şi Biroul de Probaţiune Ialoveni, au organizat un seminar informativ cu tema: „Traficul de fiinţe umane – crimă a umanităţii. Informează-te, nu cădea pradă!”. La eveniment au participat persoane aflate în căutarea unui loc de munca, asistenţi sociali, persoane care se află la evidenţa Biroului de Probaţiune, tineri în vârstă de 16 -29 de ani, funcţionari din cadrul administraţiei publice raionale şi locale, poliţişti de sector.
 
Petru Codreanu, şef AOFM Ialoveni, a vorbit despre posibilităţile de angajare la munca legală peste hotarele ţării, riscurile migraţiei ilegale, celor prezenţi li s-au adus la cunoştinţă informaţiile despre oportunităţile de angajare în Republica Moldova şi serviciile prestate de Agenţie persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca. Unul dintre motivele care influenţează persoana în a lua decizia să plece peste hotare este factorul economic. Astfel transparenţa pe piaţa muncii şi promovarea serviciilor prestate prin intermediul AOFM este importantă şi poate facilita accesul celor care caută un loc de munca la informaţii şi servicii de integrare în câmpul muncii, inclusiv posibilitatea de a urma un curs de formare profesională gratuit. S-a atenţionat asupra faptului de a face deosebire între contractul de munca peste hotarele ţării şi contractul de consultanţă a locului de munca. Or, în cazul contractului de consultanţă a locului de munca peste hotarele ţării persoana cade în capcană, astfel că nici instanţa de judecată nu-l poate ajuta, contractul fiind semnat de către solicitant. 
 
La final, elevii Liceului Teoretic „Petre Ştefănucă” din centrul raional, au prezentat un Flash Mob la tema discutată, în cadrul orelor de educaţie civică, unde reprezentanții AOFM au informat elevii despre fenomenul traficului de fiinţe umane şi riscurile migraţiei ilegale.
 
AOFM Dondușeni în parteneriat cu DASPF a desfășurat în incinta primăriei Trînova un seminar informativ cu genericul „Nu-traficului de ființe umane”, la care au participat circa 40 de persoane. Scopul seminarului este prevenirea și combaterea traficului de fiinţe umane, reducerea numărului  celor care pleacă ilegal  la  munca peste hotare, motivarea persoanelor de a căuta loc de munca în tara. Participanții au fost informați despre  posibilitatea de angajare in munca  la  SRL „Molltex-groupe”, care a declarat 400 locuri vacante de cusător, precum și  despre posibilitatea de formare profesională prin intermediul agenției. Persoanelor, aflate în căutarea unui loc de munca le-au fost explicate prioritățile unei munci legale, precum și riscurile angajării ilegale, unele aspecte ale traficului de ființe umane,precum  si  riscul de a deveni victimă.
 
La data de 18 octombrie 2018, AOFM  Basarabeasca a organizat un seminar informativ cu tema: „Împreună spunem NU traficului de ființe umane”, în incinta Liceului Teoretic „Matei Basarab”  la care au participat 23 de elevi, clasei a X-a.În cadrul seminarului participanții au fost informați despre noțiunea de trafic de ființe umane, cine pot fi victimele ale traficului, consecințele migrației ilegale, sursele de  informare, ca linia fierbinte, centrul Internațional „La Strada”.  Totodată celor prezenţi li s-au adus la cunoştinţă informaţiile despre oportunităţile de angajare în Republica Moldova şi serviciile prestate de Agenţie persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca. 
Totodată, AOFM Basarabeasca la data de 19 octombrie curent a organizat și a desfășurat Clubul Muncii cu genericul: „Spune NU, traficului de ființe umane”, la care au participat 8 șomeri. Șomerii au fost informați despre conceptul de trafic de fiinţe umane, riscurile migraţiei ilegale, semnele și etapele traficului, tipurile de exploatare, cine poate deveni victimă, cauzele și consecințele traficului, factorii care sporesc riscul de a deveni o victimă a traficului. De asemenea a fost relatată informația privind modalitățile de angajarea provizorie la munca în străinătate a cetăţenilor Republicii Moldova. Participanții  au  fost  cunoscuți  cu  serviciile  prestate  de  către  agenție  precum  ar   fi   lucrările publice  și  cursurile  de  formare  profesională , care  sporesc  șansele  de  angajare  legala în munca.
 
La data de 17 octombrie curent, AOFM Orhei a participat la seminarul informativ în cadrul Săptămânii de luptă împotriva traficului de ființe umane cu participarea reprezentanților Consiliului raional, Bibliotecii publice raionale, Oficiul de informare a Parlamentului Republicii Moldova cu genericul: „Discutăm, ne informăm despre prevenirea traficului de ființe umane, riscurile și consecințele acestui fenomen cu elevii Colegiului de Medicină din Orhei”
 
La 19 octombrie curent, la AOFM Ștefan Vodă, s-a desfășurat un seminar sub genericul „Traficul de ființe umane – formă a sclaviei moderne” la care au participat  șomeri ce se află în căutare unui loc de munca. Întrebarea  principală la care au căutat răspuns participanții a fost: „Сe este traficul de ființe umane – un fenomen social sau un business criminal?”. Interes a trezit  filmulețul despre metodele de recrutare a victimelor. Participanții au avut activitățile în grupuri: să descrie portretul traficantului,  să descrie portretul potențialei victime, să determine cauzele care duc la apariția traficului de ființe umane. În final, cu eforturi comune au fost determinate metodele și măsurile de prevenire a traficului de ființe umane. La finele seminarului  șomerii au primit pliante și materiale informative despre serviciile acordate de AOFM și graficul desfășurării cursurilor de formare profesională. 
 
AOFM Căușeni, la data de 18 octombrie curenta organizat seminarul cu agenții economici din teritoriu cu privire la posibilitățile de colaborare la angajarea legală în câmpul muncii a cetățenilor RM în țară – oportunități de angajare prin intermediul AOFM, în contextul Campaniei Nationale „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”. Au fost abordate mai multe subiecte vizavi de serviciile AOFM: aportul agenților economici în realizarea politicilor în domeniul ocupării forței de munca; serviciile de realizare a politicilor de ocupare.
 
La data de 18 octombrie curent, AOFM Anenii Noi în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Inspectoratul de Poliție și Direcția educației Anenii Noi au organizat un seminar informativ cu genericul „Prevenirea și combaterea traficului de ființe umane”, la care au participat 47 de liceeni, profesori, având ca scop familiarizarea cu Legea nr.241-XVI din 20.10.2005 privind prevenirea și combaterea traficului de ființe umane (TFU) și Strategia Sistemului National de Referire (SNR) pentru protecția și asistența victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane, aprobata prin Hotărârea Parlamentului nr. 257-XVI din 05.12.2008, atât și Legea 102-XV din 13.03.2003 privind ocuparea forței de munca și protecția socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca. Formatorii seminarului, dna Z. Iordachescu, șef AOFM Anenii Noi, dna E. Muntean specialist superior, ofițerul Inspectoratului de Politie dl R. Obrejan, reprezentantul Direcției educație dna V. Simonov au adus exemple de cazuri concrete de TFU din raion și serviciile acordate victimelor  TFU, au informat despre datele de contact unde pot apela victimele TFU.
 
Transparența pe piața muncii și promovarea serviciilor prestate prin intermediul AOFM este cu atât mai importantă cu cât structurile teritoriale ale ANOFM activează pe întreg teritoriul țării și pot facilita accesul celor care caută un loc de munca la informații și servicii de integrare în câmpul muncii, inclusiv posibilitatea de a urma un curs de formare profesională gratuit.
 
Persoanele aflate în căutarea unui loc de munca pot beneficia de servicii gratuite și informații despre piața muncii:
- direct la AOFM (adresele pot fi accesate: http://anofm.md/network/agency);
- apelînd gratuit Centrul de Apel - Piața Muncii la nr. 080001000 (apel din țară) și nr. +373 22838414 (apel din străinătate), de luni pînă vineri, în intervalul orelor 8:30-15:30;
- vizitînd Centrul de Informare despre Piața Muncii, mun. Chișinău, str. Mitropolit Varlaam, 90, de luni pînă vineri, în intervalul orelor 8:00-17:00;
- accesînd site-ul instituțional al ANOFM - www.anofm.md;
- accesînd portalul locurilor de munca gestionat de ANOFM - www.angajat.md;
- participînd la tîrgurile locurilor de munca organizate în teritoriu, dar și la cele on-line organizate periodic prin intermediul platformei www.e-angajare.md.
În cazul în care persoana intenționează să emigreze sau se confruntă cu o situație complicată (abuz, munca forțată, violență în familie etc.) poate apela cu încredere la suportul:
- Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Unitatea Națională de Coordonare a Sistemului Național de Referire: tel. +373 22727274, e-mail: coordonator.snr@mmpsf.gov.md;
- Centrului Internațional „La strada”: gratuit la nr. 080077777 (apel din țară); +373 22233309 (apel din străinătate);
- ONG-ului „Interacțiune”: gratuit la nr. 080088888 (apel din țară); +373 53386030 (apel din străinătate).