ANOFM a fost prezentată ca un exemplu de succes la implementarea descentralizată a politicilor de ocupare cu ajutorul Parteneriatelor Locale de Ocupare
Republica Moldova a fost prezentată ca un exemplu de succes la capitolul implementarea descentralizată a politicilor de ocupare cu ajutorul Parteneriatelor Locale de Ocupare (LEP-urilor).
Bunele practici de realizare a LEP-urilor în mai multe raioane din Moldova au fost diseminate astăzi, 20 decembrie curent, participanților în cadrul atelierului online „Parteneriat local pentru ocuparea forței de muncă: o abordare inovatoare pentru activare și crearea de locuri de muncă”, organizat Agenția Centrală de Management al Proiectelor din Lituania, proiectul EU4Youth.
Acest eveniment își propune să construiască capacitățile structurale ale Serviciilor Publice de Ocupare a Forței de Muncă în țările Parteneriatului Estic în domeniile ocupării forței de muncă pentru tineri, în special tinerii defavorizați.
Serviciile publice de ocupare din Armenia, Georgia, Azerbaijan, Ucraina, membre ale Parteneriatului Estic s-au familiarizat cu o serie de instrumente și abordări care vor putea fi aplicate pentru a promova ocuparea productivă și incluzivă și diferite inițiative de ocupare, ca parte a LEP-urilor. Totodată, Subdiviziunile teritoriale ale ANOFM care au implementat LEP-urile au completat cu răspunsuri referitor la practica implementării parteneriatelor, colaborarea cu partenerii locali, rolurile și responsabilitățile în cadrul procesului.
La final, participanții au adus mulțumiri pentru informația expusă, iar adițional, ANOFM va furniza participanților și alte date de interes, ca o continuare a schimbului de experiență pe marginea implementării Parteneriatelor Locale de Ocupare.
În perioada 2018-2019, a fost pilotat pentru prima dată în Republica Moldova un LEP în raionul Cahul, contribuind la crearea și formalizarea a 208 locuri de muncă, lansarea și dezvoltarea a 72 de afaceri, crearea a două cooperative, cea a producătorilor de miere și a producătorilor de brânzeturi. Peste 880 de persoane din raionul Cahul, inclusiv cei din grupurile social-vulnerabile, au beneficiat direct de oportunitățile oferite de către proiect. Bunele practici obținute în raionul Cahul au fost replicate ulterior în raioanele Căușeni, Cantemir, Rezina, Căușeni și Soroca care de asemenea au rezultate bune la implementarea llep
Parteneriatele Locale de Ocupare reprezintă o inovaţie instituţională care se bazează pe o planificare ‘negociată’ în care multipli parteneri locali, îngrijoraţi de provocările existente pe piaţa muncii din comunitate, îşi asumă roluri şi responsabilităţi complementare şi interconectate cu scopul de a elabora unele soluţii adaptate la circumstanţele locale. Scopul principal al LEP este crearea locurilor de muncă şi tranziţia la ocuparea formală.