Istorie de succes despre includerea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități
Aflați istoria de succes despre Ion și Mariana, doi angajați cu deficiențe de auz în Chișinău, Moldova.
Ei au găsit un loc de muncă potrivit cu ajutorul programului de subvenționare a locului de muncă. Organizația Internațională a Muncii (OIM) a oferit asistență tehnică pentru reforma care își propune o mai bună integrare pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități.
Ion Nederiță locuiește in Chișinău, capitala Republicii Moldova. Nu avea decât doi ani cand a fost diagnosticat cu probleme severe de auz. Pierderea acestuia l-a impiedicat să învețe a vorbi. Limbajul gesturilor a fost calea de acces în lumea comuncării și a cunoașterii. Aceasta însă nu l-a ajutat sa își găsească un loc de muncă stabil.
“Am absovlit una dintre școlile speciale pentru copiii surzi. Nu mi-a luat mult timp să înțeleg că oportunitățile pentru formare profesională sunt limitate“, marturisește Ion cu ajutorul unui traducător al gesturilor. “Am ales lemnăria, visul meu totuși era electronica. Din păcate, școlile ordinare și colegiile specializate nu puteau oferi prea multe pentru persoane ca mine“.
Ca și lemnar a fost greu să-și gasească un loc de muncă stabil. “Tinerii în Moldova se confruntă cu mari probleme când vine vorba despre locuri de muncă de calitate. Lucrurile se complică și mai mult când vine vorba despre persoane care nu aud și nu vorbesc“, spune Ion. “Am ales să lucrez pe cont propriu, nu pentru că voiam neapărat acest lucru, ci mai degrabă pentru că nu aveam alte opțiuni“.
“În timp ce profesam lemnăria, ma tot gândeam la electronică. Chiar încercam să exersez anumite operațiuni în timpul liber. Electronica și lemnăria au cîteva lucruri în comun. De multe ori mă bătea gîndul să mă las de lucrul pe cont propriu și să reiau cautările unei munci salariate. Din păcate nu am reușit să depășesc frica de a fi respins din nou“.
Ei au găsit un loc de muncă potrivit cu ajutorul programului de subvenționare a locului de muncă. Organizația Internațională a Muncii (OIM) a oferit asistență tehnică pentru reforma care își propune o mai bună integrare pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități.
Pandemia de Covid-19 a facut ca lucrurile să meargă și mai prost. Mobilitatea limitată, cererea redusă pentru serviciile prestate și-au spus cuvântul. Grija poate nu ar fi fost atât de mare, dacă nu ar fi fost Mariana cu care se căsătorise cu un an mai devreme. “Simțeam o responsabilitate dublă“, spune Ion atingând cu tandrețe mâna Marianei, un gest mai presus de orice cuvânt.
Mariana împărtășe aceeași lume a tăcerii. Ea a fost născută surdă și a locuit mai mulți ani la Bender. “Și eu am mers la o școală pentru copii cu deficiențe de auz“, explică Mariana. “Datorită abilităților de desen, am fost încurajată să merg la o școală ordinară din Bender. Acolo nu am avut cum să folosesc limbajul gesturilor. Stiloul si coala de hârtie m-au ajutat să “vorbesc“ cu colegii aproape patru ani.
Mariana a obținut diploma de artist grafic. Are și o diplomă în educație fizică și sport, unicul program educativ pentu copii surzi în Bender.
“Persoane ca noi au nevoie de un acces mai bun la informații privind piața muncii, și la ghidare în carieră” susține Mariana, operator de asamblare la Steinel Electronic.
Cele două diplome nu i-au fost de mare folos totuși, în Transnistria. Desenul și participarea ocazională în competiții sportive au ajutat-o să-și câșige existența. “În 2017, am decis să mă mut la Chișinău, să caut un loc de muncă stabil acolo. Dar nu a fost ușor. Persoane ca noi au nevoie de mai multă informare și ghidare, dar și de înțelegere din partea angajatorilor. Un patron mi-a zis odata că ochii și urechile angajaților sunt activele cele mai importante ale unei companiei. A fost un refuz de angajare foarte dur“.
In 2020, tânărul cuplu a aflat de un nou program public de ocupare. Prietenii i-au asigurat că acest program a ajutat multor persoane cu dizabilități să-și găsească un loc de muncă. Ion a fost bucuros să afle că anumite companii cu profil electronic sunt parteneri ai acestui program. Astfel, tinerii au ajuns la Agenția Națională de Ocupare (ANOFM) și ambii s-au ales cu căte un loc de muncă la Steinel Electronic.
Steinel Electronic și-a deschi ușile în Moldova în anul 2007 și este o fabrică de producție a unei companii germane cu renume, care elaborează și confecționează echipamente electronice. Fabrica se află în Chișinău și angajează 320 lucrători. Printre aceștia 27 persoane sunt cu diverse forme de dizabilitate. 14 din cele 27 persoane au fost angajate cu suportul ANOFM prin intermediul programului pilot de subvenționare a locului de muncă. Ion și Mariana sunt printre aceștia. Mărimea subvenției este de 30 la sută din mărimea salariului mediu pe economie și se oferă în primele șase luni din momentul angajării persoanei. Angajatorul se obligă să mențină lucrătorul pentru încă cel puțin 12 luni.
“Noi am angajat primele persoane cu dizabilități cu mulți ani în urmă, urmare a culturii de responsabilitate socială corporativă, dar și pentru a ne conforma cu cadrul legal existent“ ne-a comunicat Clementina Saratean, responsabilă de politica de resurse umane la Steinel. “ În Moldova, confom legii, cel puțin 5 procente din locurile de muncă în companie trebuie să fie oferite persoanelor cu dizabilități. Între timp am înțeles, totuși, că angajații cu abilități reduse sunt în fond la fel de capabili și puctuali si, ceea ce este foarte important, sunt foarte loiali. Rata de fluctuație a acestor persoane este cea mai joasă în compania noastră. Am învățat din experiență că aceste persoane nu caută milă sau caritate, ei au dreptul la oportunități egale pentru remunerare și viață independentă”.
“Noi punem accent pe abilități și nu dizabilități” confirma responsabila de resurse umane a companiei.
Din prima zi de muncă lui Ion și Marianei li s-a oferit sesiuni de instruire în materie de asamblare, sănătate și securitate în muncă și protecția mediului. Ion era nerăbdător să învețe mai multe despre lipirea circuitelor integrate și alte competențe conexe. “Este impresionant să vezi cum componente mici, puse în comunicare corectă, prind viață. Acest lucru necesită o abilitate manuală deosebită. Este pur și simplu fascinant“, Ion zâmbește cu ochii. “Îmi place ceea ce fac aici. Mă bucură și faptul că Mariana este și ea mulțumită. Acesta este primul ei contrat de muncă. Ne-ar place să dezvoltăm și alte competențe, digitale de exemplu. Știm că am face față. Și venitul nostru este unul stabil. Am decis să mărim familia. Așteptăm primul nostru copil în doar câteva luni“. Ion și Mariana schimbă priviri fugare. Ochii lor exprimă iubire și încredere.
Republica Moldova se confruntă cu cea mai joasă rată de ocupare din regiune, în jur de 40 la sută în ultimele două decenii. Rata de ocupare a persoanelor cu dizabilități (PcD) este și mai joasă, de doar 17 procente în ultimii ani, ceva mai mare pentru femei.
În 2017 Moldova a aprobat o Stretegie de Ocupare și ulterior a întrodus o noua lege a ocupăriiPDF. OIM a oferit aistență tehnică și financiară în procesul de reformă. O componentă importantă a acesteia sunt programele publice de ocupare pentru grupuri țintă din care fac parte Ion și Mariana. Aceste programe includ instruiri, subvenționarea si adaptarea locului de muncă, suport pentru inițierea afacerii și altele. Îcepând cu 2019, ANOFM a pilotat cinci programe diferite fiind susțunută financiar de OIM. Printre acestea se regasește și programul de subvenționare la care a aplicat Steinel Electronic și cu ajutorul căreia au fost angajați Ion, Mariana si alții.
sursa: https://moldova.un.org/