ANOFM participă la conferinţa cu genericul „Abordarea sistemică a educaţiei pentru carieră - proiectul REVOCC II”

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) participă la conferinţa cu genericul „Abordarea sistemică a educaţiei pentru carieră - proiectul REVOCC II”, care se desfășoară în perioada 26 - 27 mai 2022, organizat de Centrul pentru Educaţie Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri (CEDA), în comun cu Ministerul Educației și Culturii și ANOFM.

Acest eveniment se desfășoară în contextul Conferinţei finale de totalizare şi promovare a rezultatelor proiectului REVOCC, ce are drept scop prezentarea intervenţiilor sistemice în educaţia pentru carieră prin promovarea serviciilor de ghidare în carieră care să integreze eforturile sistemului educaţional şi ale instituţiilor de pe piaţa forţei de muncă.

În cadrul conferinței dna Raisa Dogaru, director ANOFM a prezentat Piaţa muncii şi politici axate pe ghidare în carieră, și Tatiana Cristafovici, specialist principal Direcția implementarea politicii de ocupare a prezentat Serviciile de ghidare în carieră pe piaţa muncii şi parteneriate pentru ghidare în carieră.

ANOFM a fost onorată cu decernarea CERTIFICATULUI DE GRATITUDINE pentru contribuție deosebită la dezvoltarea serviciilor de ghidare în carieră pe piața muncii și parteneriat constructiv în implementarea proiectelor REVOCC I și REVOCC II.

Participanții evenimentului sunt cadre didactice, reprezentanţi ai ministerelor de resort, APL, manageri ai instituţiilor de învăţământ profesional tehnic, reprezentanţi ai instituţiilor superioare de învăţământ care pregătesc cadre didactice, elevi, prestatori servicii formare continuă, reprezentanţi ai ONG-urilor şi a proiectelor de asistenţă tehnică active în domeniu, donatori, antreprenori, agenţi economici, ANOFM şi alte persoane interesate.

Persoanele care își doresc un loc de muncă, dar nu știu în ce domeniu s-ar regăsi, se pot adresa la cea mai apropiată subdiviziune teritorială pentru ocuparea forței de muncă (adresele subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pot fi găsite aici www.anofm.md/ro/subdiviziuni) pentru a beneficia de servicii de ghidare în carieră prin intermediul platformei Platforma Cognitrom Career Planner (CCP) și de a găsi locul de muncă potrivit.

Totodată, doritorii pot accesa platforma CCP și de la distanță (direct de pe calculator, laptop sau chiar telefon), accesând site-ul http://www.cariera.anofm.md/, butonând „Test Cariera” și lăsând o cerere prin completarea câmpurilor solicitate. Specialistul subdiviziunii teritoriale va recepționa mesajul și va expedia datele de acces pe platformă.

Menționăm că subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă au fost dotate cu platforma CCP cu suportul Centrului pentru Educație Antreprenorială Și Asistență în Afaceri, cu sprijinul financiar din partea Agenției Austriece pentru Dezvoltare, în cadrul proiectului „Reconceptualizarea Orientării Profesionale și Consilierii în Carieră.”

La subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă puteți beneficia de diverse activități de ghidare în carieră:

  • Informarea cu privire la profesii și specificul pieței muncii urmăreşte sprijinirea persoanei în vederea corelării intereselor profesionale cu solicitările pieței muncii;
  • Autocunoașterea constă în sprijinirea persoanei în evaluarea și autoevaluarea personalității în vederea corelării abilităților, aptitudinilor, studiilor şi a experienţei cu interesele profesionale;
  • Consultanța în elaborarea instrumentelor de marketing personal include suport și informare în elaborarea curriculumului vitae, scrisorii de intenție și pentru susținerea unui interviu pentru integrare în cîmpul muncii;
  • Consultanța pentru decizia de carieră presupune sprijinirea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în vederea luării deciziei privind propria carieră.   

Ghidarea în carieră este recunoscută în Republica Moldova ca un element esenţial al educaţiei pentru carieră. Experienţele acumulate în cadrul implementării proiectului REVOCC II demonstrează importanţa investiţiilor şi a conjugării eforturilor în acest domeniu pentru a spori calitatea serviciilor. La moment educaţia pentru carieră este parte a politicilor promovate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, ANOFM etc. Pornind de la experienţa acumulată, inclusiv prin predarea disciplinei "Dezvoltare personală”, putem afirma cu certitudine că ea poate fi parte a unei discipline separate, a tuturor disciplinelor de învăţământ dar şi a activităţii ANOFM, deoarece astfel putem asigura o corelare mai bună a sistemului educaţional cu piaţa muncii.