Acţiuni consacrate Anului Tineretului

La 29 mai curent în incinta Palatului Republicii s-a desfăşurat Tîrgul Republican al Locurilor de Munca pentru Tineret. Conform rezultatelor preventive la Tîrg au participat 97 agenţi economici, care au oferit cca. 2,4 mii locuri de munca libere din diverse ramuri ale economiei naţionale: industria prelucrătoare, sănătate şi asistenţă socială, comerţ cu ridicata şi amănuntul, transport şi comunicaţii, construcţii, activităţi financiare, învăţămînt etc.


Conform datelor operative, la Tîrgul Republican al Locurilor de Munca pentru Tineret au participat cca. 5 mii persoane tinere aflate în căutarea unui loc de munca. Pe parcursul desfăşurării Tîrgului au negociat direct cu angajatorii 3,0 mii persoane, care au depus angajatorilor Curriculum Vitae. În aceeaşi zi, au fost selectate de către angajatori pentru angajare 700 persoane, inclusiv: B.C. „Victoriabank” - 60 persoane, SC „Starnet” SRL - 50 persoane, SRL „Coca-Cola Îmbuteliere” Chişinău -  42 persoane,  SA „Moldtelecom” - 35 persoane, Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport - 33 persoane, SRL „Vinagro-Comerţ” şi ÎCS „KPMG Moldova” cîte 30 persoane, SC „Electromaşina” SRL - 27 persoane, SA „Zorile” - 17 persoane etc. Activitatea de selectare pentru angajare în munca continuă.


Pe întreaga durată de desfăşurare a Tîrgului 100 de tineri au beneficiat de consultaţii juridice în domeniul legislaţiei muncii, oferite de specialiştii Inspecţiei Muncii, iar reprezentanţii Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii pe lîngă Ministerul Economiei şi Comerţului, în comun cu 7 organizaţii non-guvernamentale prestatoare de servicii şi consultanţă privind iniţierea şi dezvoltarea afacerilor, au consultat şi informat cca. 400 solicitanţi despre posibilităţile din domeniul vizat.


În cadrul Tîrgului au fost puse la dispoziţia tineretului 4 posturi de auto-informare, care au fost conectate la Internet  şi deţineau banca electronică de date a locurilor de munca libere înregistrate la toate agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca, care la data de 29.05.08 deţinea 17 mii locuri de munca libere din diferite ramuri ale economiei naţionale.


1/3 din participanţii la Tîrg au manifestat un viu interes faţă de posturile de auto-informare, prin intermediul cărora 500 de persoane au accesat locurile de munca libere din banca de date electronică a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca. Totodată, solicitanţii au accesat informaţii despre serviciile prestate pe piaţa forţei de munca şi alte informaţii despre piaţa muncii.


O activitate importantă în cadrul Tîrgului a fost lansarea Programului Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor, la care au participat cca. 150 persoane interesate.


Rezultatul chestionării persoanelor participante la Tîrgul locurilor de munca denotă participarea la acţiunea în cauză  a persoanelor cu vîrsta cuprinsă între 15 ani şi 28 ani, din care cca. 65% au fost femei.
Conform opiniei angajatorilor participanţii la Tîrg şi a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, este necesar de organizat tîrguri ale locurilor de munca mai frecvent, dat fiind că acestea oferă posibilitatea întîlnirii directe a ofertei şi cererii de munca şi, totodată, oferă un spectru larg de informaţii.


Tinerii chestionaţi au manifestat interes faţă de tîrgul locurilor de munca şi au propus ca la tîrguri să fie mai mulţi agenţi economici, care pot oferi locuri de munca cu program flexibil pentru studenţii şi elevii, care doresc să lucreze, să ofere locuri de munca tinerilor, care nu au o experienţă în munca, inclusiv tinerilor absolvenţi. Tinerii au solicitat mai multe locuri de munca în domeniul transportului, marketinglui, turismului, economiei, arhitecturii, domeniul social, ecologiei etc.