Acţiuni consacrate Anului Tineretului - lansarea Studiului „Situaţia tinerilor pe piaţa muncii”.

În cadrul unei mese rotunde desfăşurată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca şi Academia de Studii Economice a fost lansat Studiul „Situaţia tinerilor pe piaţa muncii”.


Studiul a fost realizat de Academia de Studii Economice la solicitarea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca şi se axează pe determinarea conţinutului principalelor problemelor cu care se confruntă actualmente tinerii pe piaţa muncii.


La deschiderea mesei rotunde Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice, Sergiu Sainciuc, viceministru al Economiei şi Comerţului, Ion Holban, director general interimar al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca au vorbit despre necesitatea de efectuare a acestei cercetări şi de cunoaştere a întregului spectrului de probleme cu care se confruntă astăzi tinerii pe piaţa muncii.


S-a menţionat. că pe parcursul ultimilor ani principalii indicatori macroeconomici marchează o creştere economică durabilă şi o stabilizare relativă macroeconomică. În pofida acestui fapt, indicatorii sociali marchează o îmbunătăţire modestă a situaţiei în domeniile sferei sociale, iar evoluţiile de pe piaţa muncii din Republica Moldova reflectă o reducere continuă a principalilor indicatori ocupaţionali.


În aceste condiţii situaţia tinerilor pe piaţa muncii a devenit şi mai gravă şi se observă o descreştere simţitoare a ponderii populaţiei ocupate tinere în totalul populaţiei ocupate, în timp ce şomajul tineretului ia proporţii îngrijorătoare.


Tinerii se confruntă nu numai cu un risc mai mare de a deveni şomeri, comparativ cu alte grupuri ocupaţionale de pe piaţa muncii, dar şi cu alte probleme ce ţin de: plasarea în câmpul muncii, formarea profesională neadecvată exigenţelor pieţei muncii, salarizarea indecentă, oportunităţi de angajare neatractivă, migraţia internaţională de munca în masă etc.


Acestea sînt motivele din care tinerii sunt consideraţi un grup social-vulnerabil pe piaţa muncii  care necesită măsuri suplimentare de protecţie socială.


La prezentarea studiului echipa de cercetare, constituită din colaboratori ai Academiei de Studii Economice, a axat dezbaterile asupra următoarelor comparimente:



  • obiectivele studiului şi metodologia de cercetare;

  • situaţia tinerilor angajaţi şi a celor ce activează pe cont propriu pe piaţa muncii;

  • situaţia tinerilor întreprinzători şi a studenţilor;

  • situaţia tinerilor fără ocupaţie;

  • relaţiile de munca  „angajator-tînăr angajat”.

Studiul include o analiză cantitativă a evoluţiei principalilor indicatori ai ocupării populaţiei tinere, de asemenea şi o analiză calitativă în baza realizării unei cercetări sociologice privind situaţia tinerilor pe piaţa muncii în scopul obţinerii unor informaţii cât mai complete, necesare pentru formularea unor politici concrete şi identificarea unor soluţii care ar permite integrarea mai rapidă pe piaţa muncii a grupului ocupaţional nominalizat.


Totodată, un obiectiv important este şi determinarea atitudinii agenţilor economici faţă de tinerii aflaţi în căutarea unui loc de munca.


Studiul vine cu un bloc din 9 concluzii şi recomandări-propuneri de ameliorare a situaţiei tinerilor pe piaţa muncii.


La mesa rotundă au participat reprezentaţi ai organizaţiilor non-guvernamentale de tineret, autorităţilor publice locale, agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de munca, precum şi colaboratori ştiinţifici în domeniu din cadrul Academiei de Studii Economice.


În finalul dezbaterilor directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca Ion Holban a menţionat, că după editarea Studiului acesta va fi remis autorităţilor publice locale şi centrale, organizaţiilor non-guvernamentale pentru tineret, agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de munca, partenerilor sociali, etc. pentru ca concluziile şi recomandările făcute de cercetători să devină un punct de reper în activităţile desfăşutate întru susţinerea tinerilor pe piaţa muncii.