Cetăţenii moldoveni aflaţi cu traiul în Germania au participat la o campanie de informare despre piaţa muncii din Republica Moldova...

Cca. 80 de cetăţeni moldoveni, aflaţi cu traiul în Germania, în mare parte tineri, au participat la 21 noiembrie curent, în or. Berlin (Germania), la un eveniment cu totul deosebit pentru ei – o campanie de informare despre piaţa muncii din Republica Moldova.



Evenimentul a fost organizat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca în parteneriat cu Serviciul Public de Ocupare din Germania şi Centrul Internaţional pentru Migraţie.



La ceremonia de lansare a campaniei de informare au participat dl A. Ciocoi, Ministru consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Germania, dl Gherd Muller, director al Centrului Internaţional pentru Migraţie, dl Ion Holban, director general interimar al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca şi dl Per Lindberg, directorul proiectului „Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor”.



Majoritatea participanţilor au salutat acţiunea respectivă, buna organizare şi nivelul de comunicare. Un interes aparte au manifestat studenţii participanţi la eveniment pentru oportunităţile de angajare în ţară şi informaţia din domeniul forţei de munca prezentată de angajatori.



Evenimentul a fost marcat de un larg spectru de informaţii :



Amintim în context, că şapte angajatori din Republica Moldova, -  Î.M S.A. „Orange Moldova”, „Hellenic Coca Cola” S.R.L, S.A. „Artima”, Roedl & Partner, Business and Finance Consulting Companie, I.D.S Consulting, Interpool, - au participat la lansarea unei asemenea activităţi peste hotarele ţării. Acestea au expus cca. 600 locuri de munca pentru cusătorese, asamblori articole de marochinărie, lăcătuşi, electromontori, agenţi comerciali, consultanţi vânzări, ingineri programatori, operatori, mecanici, ingineri, modelieri, constructori, controlori calitate, ş. a.



Centrul Internaţional pentru Migraţie  - a informat  despre programele Guvernului Germaniei de reîntoarcere a cetăţenilor moldoveni.



Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii a Ministerului Economiei a oferit consultanţă pentru cca. 30 persoane despre condiţiile de iniţiere a afacerilor pe cont propriu, despre căile de transmitere a remitenţelor ş.a.



Agenţia Naţională a informat şi acordat consultaţii cu privire la locurile de munca libere gestionate, condiţiile de ocupare a lor, familiarizând totodată participanţii cu posibilităţile de informare despre piaţa muncii din prima sursă -  site–ul Agenţiei Naţionale şi portalul guvernamental al pieţei muncii.



Scopul acestei companii de informare a fost atins, menţionează dl Ion Holban, director general interimar al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca. S-a stabilit legătura cu cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare, în primul rând cu diaspora, am comunicat direct cu concetăţenii noştri aflaţi de parte de casă şi această comunicare va fi menţinută de către organizaţiile şi companiile participante.



Am stabilit un bun contact cu Ambasada  Moldovei în Germania, prin intermediul căreia am transmis pentru cetăţenii noştri un şir de materiale informative despre piaţa muncii din Republica Moldova.



Totodată am reuşit să stabilim raporturi de colaborare cu Serviciul Public de Ocupare din Germania, care s-a arătat dispus pentru continuarea unor asemenea activităţii de informare a cetăţenilor moldoveni, aflaţi temporar cu traiul în Germania, şi care a venit cu propunerea să organizăm a doua campanie de informare în or. Nuremberg, unde locuiesc compact  mulţi moldoveni.



Campania de informare a fost realizată cu sprijinul Ambasadei Germaniei în Moldova, Ambasadei Moldovei în Germania, Diasporei moldovenilor din Germania, Institutului Leipzig, misiunea în Republica Moldova a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.