Gestionarea integrată a migraţiei forţei de muncă...

Uniunea Europeană intenţionează să ofere asistenţă pentru implementarea unui proiect ce ţine de managementul efectiv al mobilităţii cadrelor medicale în Republica Moldova. În acest scop o misiune a Biroului Regional pentru Europa a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, organizaţie selectată pentru elaborarea şi implementarea proiectului, se află în aceste zile într-o misiune la Chişinău pentru a specifica detaliile viitorului proiect.



În acest scop reprezentanţii misiunii au avut astăzi, 27 aprilie 2010, o întrevedere cu conducerea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca.



În timpul discuţiilor dl Ion Holban,director general al Agenţiei Naţionale, a făcut pentru experţii străini o retrospectivă a sarcinilor şi obiectivelor instituţiei, programelor şi strategiilor dezvoltate pe piaţa muncii.



În context, a informat despre activităţile desfăşurate de proiectul "Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor în cadrul parteneriatului de mobilitate cu UE", proiect care promovează mobilitatea legală între statele Uniunii Europene şi Moldova cu două obiectivele prioritare: reintegrarea moldovenii care doresc să se reîntoarcă în Moldova şi informarea corectă despre modalităţile legale a celor care doresc să plece la munca în spaţiul UE.



Totodată, vorbitorul a menţionat despre etapa de elaborare în cadrul proiectului sus-numit asistemului informaţional „Migraţia forţei de munca”, care va dezvolta baza de date a Agenţiei Naţionale.



Reprezentanţii Biroului Regional pentru Europa a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii s-au arătat îngrijoraţi de problemele cu care se confruntă actualmente RM în domeniul migraţiei forţei de munca, care se caracterizează în primul rând prin „irosirea de creier”  - specialişti calificaţi în domeniul medical pleacă peste hotare pentru a presata altă munca şi reveniţi mai apoi în ţară sunt deja decalificaţi şi nu mai pot practica medicina.



Părţile au făcut un schimb de păreri privind obiectivele preconizate pentru viitorul proiect: promovarea migraţiei circulare, soluţionarea problemelor ce ţin de procesul de echivalare a diplomelor specialiştilor respectivi în ţările spaţiului european prin intermediul unui Centru de colaborare, care ar recunoaşte calificările personalului medical pentru ţările UE.



Vizitatorii s-au arătat interesaţi de experienţa Agenţiei Naţionale referitor la companiile de informare despre piaţa muncii şi partenerii implicaţi în atare activităţi, organizate cu suportul proiectului "Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor în cadrul parteneriatului de mobilitate cu UE" prin care s-au stabilit raporturi de colaborare cu diasporele moldovenilor din diferite ţări ale UE.



Amintim, că la 8 mai curent Agenţia Naţională organizează la Padova, Italia, în comun cu Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei din Moldova, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale din Italia, Ambasadei Italiei în Moldova, Ambasadei Moldovei în Italia, Consulatului General în Bologna, Camerei de Comerţ şi Industrie Moldo-Italiană, Diasporei moldovenilor din Italia un Târgul de informare despre piaţa muncii din R. Moldova.