La 26 mai 2010 la Chişinău, în incinta Palatului Republicii, sub egida Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerului Tineretului şi Sportului, Ministerului Educaţiei se va desfăşura Forul meseriilor şi profesiilor pentru tineret, în ca

Acest eveniment de primăvară a devenit deja tradiţie şi este locul cel mai potrivit pentru creşterea oportunităţilor de informare a tinerilor privind „magica lume a profesiilor”, de întâlnire cu angajatorii pentru a discuta planurile de angajare, fiind o bună ocazie de a explora posibilităţile oferite de piaţa muncii şi a cunoaşte perspectivele de dezvoltare ale întreprinderilor.



Şi de această dată Forul va furniza informaţii şi consultanţă de specialitate celor interesaţi prin eforturile susţinute de peste 30 de instituţii de învăţământ, diverse autorităţi publice, circa 50 de companii şi întreprinderi angajatoare, ONG-uri.



Programul Forului cuprinde mesajele instituţiilor de învăţământ de diferite nivelluri: superioare, medii de specialitate, secundar profesionale, exprimate în  prezentările care vor fi susţinute referitor la specialităţile, condiţiile de înmatriculare şi de instruire, cât şi negocierea cu agenţii economici în cadrul Târgului locurilor de munca, consultanţă privind deschiderea unei afaceri şi în domeniul legislaţiei muncii, medierea electronică, etc.



Trei instituţii de învăţământ profesional din mun. Chişinău, - şcoala profesională nr.1, şcoala profesională nr. 8 şi Colegiul tehnologic, - vor pune în valoare cunoştinţele, iscusinţa şi talentul artistic al discipolilor printr-o reprezentare de zile mari - Teatrul de modă. Cei prezenţi vor putea aprecia vocaţia specialiştilor de mâne, care vin cu noi aspiraţii caracteristice suflului tineresc.



Pentru participanţii la For va fi organizat un atelier de lucru cu tema: „Încadrarea tinerilor în câmpul muncii între drepturi, obligaţiuni şi perspective”, la care îşi vor da concursul reprezentanţi ai ministerelor de profil, instituţii de învăţământ, tineri, angajatori, profesori, maiştri, reprezentanţi ai ONG-lor etc.



Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca va prezenta în cadrul Târgului locurilor de munca o bancă electronică de date de 2000 locuri vacante, iar angajatorii ofertanţi de locuri de munca vor veni cu 1500 locuri vacante din diferite ramuri ale economiei naţionale şi cu provocarea  pentru o comunicare directă cu cei aflaţi în căutarea unui loc de munca, exprimată simplu: angajatorii şi angajaţii se întâlnesc pentru a vedea dacă se potrivesc.



Astfel, se va oferi tinerilor posibilitatea să se întâlnească în direct cu angajatorii, să se informeze din prima sursă despre condiţiile de angajare la locurile de munca expuse, cât şi despre cele de perspectivă.



Pentru o mai bună informare unii angajatori vor prezenta publicului necesităţile curente şi cele de viitor privind selectarea şi încadrarea personalului, cât şi planurile de dezvoltare ale întreprinderii, iar tinerii vor înţelege mai bine ce înseamnă să lucrezi la un angajator sau altul.



Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Munca din mun. Chişinău va informa despre serviciile de plasare a forţei de munca, specialişti versaţi în domeniu  vor oferi consultanţă şi sfaturi practice concrete pentru diferite situaţii. De asemenea aceştia vor prezenta şi un serviciu nou pe care îl prestează cetăţenilor – informarea telefonică prin intermediul Centrului de Apel – Piaţa Muncii.



Printre cei circa 50 de angajatori care şi-au anunţat prezenţa la acest eveniment se numără IM „Orang Moldova” SA, Fabrica de confecţii SA „Ionel”, SRL „Blueline”, UI „Acvila Grup”, IM „ATA Construction” SRL, BC „ProCredit Bank” SA, SRL „Coca-Cola- Îmbitiliere” Chişinău, SRL „Supraten”, Compania „Moldtelecom”, Direcţia Sănătăţii a Consiliului municipal Chişinău, SRL „Agat-D”, ÎCS „Cedacri Internasional” SRL etc.



Un colorit deosebit va da târgului utilizarea metodelor contemporane de diseminare a informaţiei despre piaţa muncii pentru diferite categorii ale populaţiei: spaţiul de auto-informare, unde vor fi  instalate posturi electronice care vor asigura accesul la portalul „Piaţa muncii în Republica Moldova” şi difuzarea informaţiei video despre piaţa muncii, instituţiile de învăţământ, angajatori prin ecranele instalate pe diferite platouri ale târgului.



Partenerii evenimentului sunt: Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, Senatul studenţesc, Centrele de Informare şi Orientare Profesională ale USM şi UTM, Centrul de Plasament şi Relaţii cu agenţii economici ASEM, Centrul Tinerilor Antreprenori din Moldova „Steaua”.



Forul se va deschide la orele 10.00 pe adresa: mun. Chişinău, str. Maria Cibotari, 16, Palatul Republicii.



  Vă aşteptăm la eveniment, locul căutat de munca poate este la un pas de  dumneavoastră!