Practici bune pe piaţa muncii şi în formarea şi instruzirea profesională...

Conform Declaraţiei comune asupra perteneriatului de mobilitate între Republica Moldova şi Uniunea Europeană actualmente în ţara noastră este în deplină desfăşurare Proiectul "Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor în cadrul parteneriatului de mobilitate cu UE",  care promovează mobilitatea legală între statele Uniunii Europene şi Moldova. Parteneriatul de mobilitate este implementat în contextul plecării masive a cetăţenilor moldoveni peste hotare în ultimii 10 ani.



Proiectul organizează diverse activităţi pentru a consolida capacitatea de a colecta şi furniza informaţii privind locurile vacante disponibile, a promova şi susţine revenirea migranţilor moldoveni pe piaţa muncii din ţară, cât şi a informa corect persoanele care doresc să-şi găsească un loc de munca în spaţiul european despre modalităţile legale şi a-i susţine în aspiraţiile de a lucra conform calificării sau să-şi dobândească calificarea conform locurilor de munca propuse.



Recent  în cadrul unei mese rotundă cu genericul „Practici bune pe piaţa muncii şi în formarea şi instruirea profesională”, organizată de proiectul nominalizat mai sus, s-a luat în dezbatere experienţa Suediei şi Germaniei la acest capitol.



Experţi suedezi şi germani au venit cu subiecte de substanţă cum ar fi cooperarea cu angajatorii, analiza şi prognoza în formarea şi instruirea profesională, recomandări privind instruirea şi formarea profesională la necesităţile pieţei muncii, corelarea cererii la instruire cu oferta pieţei muncii.



La această discuţie au participat reprezentanţi ai diferitor autorităţi publice cu competenţă în domeniu, care constituie un grup de lucru şi urmează să elaboreze strategia de lungă durată în domeniul educaţiei profesionale.



Reiterăm, acest proiect european de mobilitate legală susţine un şir de activităţi implementate atât de Agenţia Naţională pentru Ocuparea  Forţei de Munca, cât şi de alte autorităţi cu responsabilităţi în domeniu, care se axează pe integrarea economică şi socială a persoanelor care vor reveni acasă, schimb de experienţă şi bune practici între UE şi RM, diverse programe de sensibilizare a opiniei publice privind procesul legal de migraţie.



În cadrul acestui Proiect Agenţia Naţională tinde să-şi mărească capacitatea de diseminare a informaţiei de interes public prin susţinerea şi îmbunătăţirea bazei de date privind locurile vacante (utilizată atât de cetăţenii din ţară cât şi de cei de peste hotare) -  site www.anofm.md şi portalul www.jobmarket.gov.md şi să-şi modernizeze instrumentele de comunicare internă şi externă.



Graţie suportului oferit de proiect a fost deschis Centrul de Apel - Piaţa Muncii. Acesta este un serviciu nou de informare destinat atât cetăţenilor din ţară, cât şi de peste hotare, care oferă un pachet standard de informaţii despre piaţa muncii, servicii de ocupare pentru angajatori şi persoanele aflate în căutarea unui loc de munca.



În conformitate cu obiectivele proiectului în unele ţări ale UE se vor desfăşura companii de informare despre piaţa muncii din ţară a moldovenilor aflaţi temporar în saţiul UE şi care doresc să revină acasă.



In context menţionăm că asemenea evenimente s-au produs deja în Germania (Berlin) şi Italia (Padova).