Vizită de documentare la Agenţia Naţională...

Organizaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică Investment Compact pentru Europa de Sud-Est (OECD) au lansat în luna martie curent Proiectul multianual de susţinere a politicilor pentru întreprinderile mici şi mijlocii în Republica Moldova.



Actualmente proiectul este la prima etapă, care include o evaluare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, realizată pe baza informaţiei acordate de instituţiile care au tangenţă cu sectorul respectiv.



Zilele acestea reprezentanţi ai ODIMM şi OECD  au susţinut un dialog cu oficiali de la Agenţia Naţională în scopul documentării asupra rezultatelor obţinute de structurile teritoriale ale instituţiei vis-a-vis de acordarea creditelor rambursabile, acordate în condiţii avantajoase, pentru organizarea activităţii de întreprinzător şi crearea de către aceştia a noi locuri de munca.



În timpul întrevederii dl Ion Holban, director general al Agenţiei Naţionale, a salutat implementarea unui asemenea proiect, necesar la ora actuală în vederea stimulării politicilor de dezvoltare a IMM-urilor din  ţară, şi a venit cu detalii referitor la condiţiile de selectare a proiectelor de credite - concursul planurilor de afaceri, cât şi la activităţi de colaborare cu ODIMM, fundaţii şi asociaţii, patronate, sindicate, agenţii private de ocupare a forţei de munca privind consultanţa şi asistenţa pentru iniţierea unei activităţi de întreprinzător sau servicii juridice, de marketing, financiare, metode şi tehnici eficiente de management. 



Vorbitorul a menţionat faptul, că aceste credite se acordă pentru o perioadă de până la 3 ani cu o dobândă de 50 la sută din rata de bază a Băncii Naţionale, cu o perioadă de graţie de cel mult un an pentru proiectele privind producerea şi construcţia şi de cel mult 6 luni pentru proiectele de prestări servicii.



În context s-a menţionat că în categoria de potenţiali beneficiari intră întreprinderile mici şi mijlocii; asociaţiile de gospodării ţărăneşti şi fermieri; şomerii înregistraţi la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca, care se obligă să dezvolte activităţi de antreprenoriat.



Totodată s-a specificat că potenţialii beneficiari de aceste credite desfăşoară activităţi în sectorul de producere, construcţie, prestări servicii sau în turism. Aceştia îşi asumă angajamentul de antrena, în proporţie de cel puţin 50 la sută la locurile de munca nou-create, persoane din rândurile şomerilor înregistraţi la agenţiile teritoriale  pentru ocuparea forţei de  munca şi de a menţine raporturile de munca cel puţin 3 ani.



În context menţionăm că Proiectul dat este finanţat integral de către Guvernul Olandei, şi este implementat de către OECD Investment Compact pentru Europa de Sud-Est şi Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) şi are drept scop susţinerea Guvernului Republicii Moldova în vederea dezvoltării unei politici coerente şi bine structurate în domeniul IMM.