COMUNICAT DE PRESĂ

ANOFM a conlucrat cu autorităţile publice locale, cu întreprinderile implicate în construcţia caselor, a participat la întîlnirile cu cetăţenii în vederea monitorizării desfăşurării cu succes a obiectivelor Guvernului cu privire la construcţia caselor persoanelor ce au suferit în urma inundaţiilor. Reieşind din situaţia creată cu privire la insuficienţa forţei de munca şi în scopul realizării indicaţiei Guvernului nr.1429-1539/2 din 12.10.2010 cu privire la consolidarea şantierelor de construcţie a caselor pentru sinistraţi a propus organizarea tirgurilor locurilor de munca la Hînceşti şi Chişinău, precum şi a acordat asistenţă celorlate agenţii în vederea implicării lor în formarea brigăzilor specializate de constructori, care să fie disponibile de deplasare pe şantierele din teritorii.



În scopul selectării forţei de munca corespunzătoare pentru angajarea în munca la angajatorii responsabili de construcţia caselor pentru sinistraţii din raionul Hînceşti, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca în comun cu structurile sale teritoriale din mun.Chişinău şi raionul Hînceşti au organizat 2 tîrguri ale locurilor de munca, la 15 octombrie în or.Hînceşti şi respectiv la 19 octombrie în mun.Chişinău.



Participanţii la Tîrgul din or.Hinceşti, au avut posibilitatea să negocieze direct cu 3 angajatorii prezenţi din mun.Chişinău, care au oferit solicitanţilor peste 200 locuri de munca temporare în domeniul construcţiilor în următoarele profesii/meserii: zidari, fierari, betonişti, tencuitori, zugravi, sobari, dulgheri, lăcătuşi instalaţii tehnice, muncitori auxiliari, specialişti acoperişuri ş.a. La Tîrgul din or.Hînceşti şi-au dat disponibilitatea de participare şi 5 agenţi economici din alte domenii, care au oferit locuri de munca cu angajare pe perioadă ne determinată: cusătorese, medici, pompieri, vînzători, spălători auto ş.a.



La Tîrgul organizat de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Munca Chişinău au participat 7 agenţi economici din domeniul construcţiilor, de asemenea participanţi la construcţia caselor pentru sinistraţii din r.Hînceşti, care au pus la dispoziţia solicitanţilor peste 350 locuri de munca temporare în aceleaşi profesii/meserii prezentate şi în cadrul Tîrgului din Hînceşti.



Angajatorii din construcţii participanţi la tîrgiri au menţionat, că persoanele angajate vor fi asigurate gratuit cu cazare şi hrană.



Specialiştii agenţiilor pentru ocuparea forţei de munca din r.Hînceşti şi mun.Chişinău au acordat consultaţii şi informaţii privind integrarea pe piaţa şi au pus la dispoziţia vizitatorilor diverse pliante, buclete şi materiale informative privind serviciile prestate pe piaţa forţei de munca. La solicitare, au fost acordate consultaţii şi informaţii privind locurile de munca libere înregistrate în baza de date a agenţilor. La Tîrgul organizat în municipiul Chişinău solicitanţii au beneficiat de asistenţă la căutarea unui loc de munca prin intermediul postului de auto-informare.



Conform datelor de la data de 25.10.20101, la Tîrgul din or.Hînceşti au participat cca. 600 persoane, din care pentru o eventuală angajare au fost efectuate următoarele selectări:



Angajatorii din construcţii au selectat 92 persoane:





  1. SRL ,,Glorinal” – cca. 50 persoane;


  2. SA. ,,Interactiv”  - cca. 30 persoane;


  3. SRL ,,Delmar Construction”  - 2 brigăzi (câte 6 persoane).




Angajatori din alte domenii au selectat – 84 persoane:





  1. I.M. „Maglia Est” SRL - 32 persoane;


  2. Direcţia situaţii excepţionale - 9 persoane;


  3. S.A. „Romanita” - 15 persoane;


  4. SRL „MedPrimService” - 13 persoane;


  5. CRC „HînCOOP” - 15 persoane.




 La Tîrgul organizat în mun.Chişinău au participat cca. 130 persoane aflate în căutarea unui loc de munca. Ca rezultat al Tîrgului au fost selectate pentru angajarea la construcţia caselor pentru sinistraţii din r.Hînceşti cca. 70 persoane.



1. SA. ,,Interactiv” - 10 persoane;



2. SA „ Moldconinvest” - 10 persoane;



3. SRL ,,Delmar Construction” - 10 persoane;



4. SRL ,,Glorinal” - 11 persoane;



5. SA ,,Orizont” - 10 persoane;



6. „Prodomestic „ SRL - 12 persoane;



7. „Magic-VS „ SRL - 10 persoane.





Măsurile întreprinse, pozitiv au contribuit la activizarea lucrărilor de construcţii în teritoriile afectate de inundaţii, dar şi la soluţionarea problemei angajării în cămpul muncii a cca 200 persoane participante la evenimentele în cauză, care au fost selectate pentru ulterioara lor angajare.